Sunday, November 7, 2010

Amazing Race: Press #1 for House keeping.. tetttt!

aku tengok amazing race asia cuti hujung minggu ..dah dua kali tengok ulangan .best tgk banyak kali (apa benda la aku ni)...this season aku suka lah para pesertanya.. entah kenapa..tapi aku sangat suka.
kehkehkeh.
lawak oke tang kena halau kambing masuk kandang time kat New Zealand tu.
ada pulak satu group tu cakap, dia ingat kambing-kambing tuh kecik je..boleh angkat pakai tangan masukkan dlm kandang..
oi..tengok dari jauh memang lah kecik weh. putih-putih je cam kapas kan kalau kita tgk kambing-kambing kat ladang tepi-tepi jalan tuuu.
Bila dekat lagi besar dari kau kambing tuh.

kambing di Agrodome, Rotoroa, NZ 2009



kelako gila time derang halau-halau kambing masuk kandang tuh. Ada group yg halau-halau sket dah datang terus kambing tuh masuk kandang ramai-ramai. Ada yang buat lama gila, kambing makin lari jauh bertempiaran at last gave-up dan buat cabaran isi wine dalam tong.
Group Ethan dgn Khairi agak sgt berjaya..ke-ke ke-ke. Ethan mcm boleh cakap dgn kambing. Kan kena bubuh 3 kambing bertanda jek. so bila kambing ramai-ramai masuk dia siap cakap..
" u get out. u stay!"..
kahkahkah. Kambing tu mcm faham le pulak. kehkeh.

Then lepas cabaran kambing, derang pi Sydney kan.

sampai je...

kena kemas katil dekat Hotel Hilton.
Masa dibagi 3 minit dengan 4 kali percubaan. If tak berjaya, kena penalti 10 minit after 4th trial.
Cabaran adalah mengemas katil mengikut standard hotel hilton dalam masa 3 minit je.
aku pun tataw why kena 3 minit.maybe satff hilton kemas katil perfect in 3 minutes kot.

Guess wut?

takde sapa pun berjaya. semua pasrah kena penalti 10 minit lepas cuba 4 kali.

woi..susah oke rupanya kemas katil nih.......
sampai khairi gave up and ckp something like we should respect house keeping staff kat hotel.
susah oke rupanya.
Betul tak Uncle???

So tiba-tiba terfikir, wooo nak jadikan satu bilik kemas dan cantik bukan senang.
Aku kalau pi mana2 masuk je bilik memang suka tgk katil. amik gambo dulu eh. baru duduk.

Kita tau komplen je kadang tuh kan kalau duk hotel..
hik.
Lagi-lagi kalau balik kerja/jalan tgk katil dan bilik belum berkemas.
dan- dan tuh terus angkat tepon..call house keeping department. kan.
sila kemas bilik sekarang.


Hilton Melbourne



Crowne Plaza, Jakarta

The Zone, JB


Disneyland Hotel, HK

Melia Purosani, Jogja


Holiday Inn, Bangkok

Legend Water Chalet, PD

Holiday Inn Perth

Arion Swiss Bell, Bandung

La Vida Hotel, Philipines

ShangriLa S'pore


Marriot Miri


ShangriLa , Chiangmai

Sofitel, HCMC, Vietnam

Novotel Beijing

As now bila tgk amazing raca tuh banyak benda aku belajar actually. And banyak juga experience derang yg kdg2 eh..aku pernah rasa mcm tu lah..cth masalah bahasa di Beijing (season mana tah..lupa)..kena copet passport ..ni kat cambodia ke vietnam yg satu group terkeluar sebab passport dia hilang, maybe kena copet.

Oh semalam, salah satu task kan..kena skiing.keh.
terus teringat betapa hazab ok nak meluncur atas salji tuh. dgn kasut berat. memang tergolek aja lah kan. tapi nice experience jugak duk tergolek-golek. Lagi byk tergolek dari meluncur ..wahahhaha.


oh..mencabar gila kan...
yang kena buat bungy jumping kat queenstown tuh.
aku mmg takde lah nak terjun.
masa nak kesana, ye-ye o oke..nak terjun kononnnnn. sekali tgk bawah..pergh..terima kasih je lah nok. mak tobat takmo terjun.
so aku rasa kalau nak join amazing race ni mmg kena berani gila..or maybe just do it aja lah kan..pejam mata.
Yang penting boleh jalan-jalan.

6 comments:

atty's said...

Amazing race kali ni mmg besh ..

tapi sian ngn uncle..dr indon tu ..anaknya lah patut buat task yg last tu ..tp suh apak dia..mampus pth tulang pakcik tu .sian nya lahai ..

NenekPenne said...

dah byk tempat kau jalan catz, ya aku tahu, ko byk duit bukan mcm aku... *oh tetiba sedar diri*

marie said...

catz..akak pun ada tengok yg siri kemas katil kat hilton tu...memang pasrah lah..pastu depa kena buat cam sarkis gantung2 kat tali, pegang kaki tu kan..mmg harulah..

ateh bie said...

salam..

aler..tertinggal episod kali ni..ethan n khairi ok x?sape out?

mak aih..catz..hang meniaga apa bnyaknya duit jln2 merata nih..kagum cek katil kat melbounrne tu cekang gilak compared to katil pd..heheh

Uncle said...

salam to you catz...
bukan senang nak kemas katil. bilik harga 4-5 ratus...katil usually will take about 10 minutes or so to do....ada teknik betul yang perlu tahu!

ateh bie said...

br tgk ulangan..
ceit..to be continued...

tp btl aa..skt usus gelak kt ethan-khairi..ngeee