Tuesday, November 2, 2010

update 3: khabar dari jogja..

Wibowo


sekarang ni Gunung Merapi di Jogjakarta tengah meletus.
Tiba-tiba teringat pada Pak Wibowo..he was the driver cum tour guide during my trip to jodgjakarta.

Masa raya hari tu dia ada sms ucapkan selamat Lebaran.

he is a nice person.
dia cakap aku le org Malaysia pertama yang speaking jawa dia pernah jumpa sepanjang dia bawa pelancong Malaysi, er. maksudnya perfect jawa ya bukan broken jawa. hik. Sebabnya jawa ni ada banyak jenis, and kebetulan kitarang bercakap dalam bahasa jawa yang sama. (as aku travel byk tenpat di Indonesia, aku rasa ni pun 1st time aku jumpa org Indon yg cakap sama dgn bahasa jawa aku).


Gunung Merapi


Pak Wibowo nih still lagi berhubung dengan kami. Bila duk dgr berita letusan Gunung Merapi, otomatikn teringat Pak Wibowo.
Dia yang bawa kami pi tgk Gunung Merapi awal tahun lepas.

Telah ada 10 letusan sejak 26 oktober yang lalu. Now 70 000 penduduk di pindahkan dan akan berada di pusat pemindahan sekurang-kurangnya 3 minggu lagi.
and latest update semalam, lapangan terbang Jogja dan Solo di tutup akibat debu yang tebal dan tidak sesuai untuk beroperasi krn jarak pandangan yang terhad.



so..
sms dia few days ago tanya khabar.

" Wibowo, apa khabar? Bagaimana keadaan di sana?"

senyap je.




sampai le besok tuh senyap je. So agak curious jugak.

So papa call dia.

dia cakap " oh..saya baru nak ketik-ketik telpon nya".

haaa..dia baru nak reply le tuh.

so tanya khabar segala.

dia cakap " Alhamdulilah, kami baik-baik aja. Enggak ada apa yang kurang, cumanya sekarang ini hujan debu. Jadi debu sana sini".

oh lega.

Dia tanya gak bila kami nak ke sana. Kalau jadi ke sana, memang akan guna service dia lah.
Kereta dia bersih, dia punctual, dan bagus sbg tour guide sebab tau banyak sejarah secara detail.

sekadar mengingati rakan seagama dan serumpun.

Kita doakan yang baik-baik aja untuk mereka.

12 comments:

Uncle said...

nanti kalau nak pergi sana bolehlah cari pak wibowo ni...

Anonymous said...

Boleh beri no. phone Pak Wibowo? Bulan Mac nanti saya nak ke Jogjakarta.

Hajah Zainab bt Abdullah said...

alhamdulillah...pak wibowo ok jer

Syarliz M. Saaid said...

2 tahun lepas masa aku gi Jogja pun bagus drivernya. Sangat punctual, baik hati dan tak berkira. Tidak seperti driver di Jakarta dan bandung.
Mungkin juga dorang mmg Jawa Muslim yg baik hati.
Aku bangga jadi org Jawa....mcm ko jugak kan. Huhuhu

Ko perasan tak..kat sana bersih ajer...not like Jakarta.
Aku pun suka gi Jogja.

ateh bie said...

owh..bestnya catz dah pegi..kitorg suppose flite esok pg2 buta..tp tulah xde rezeki..alhmdulillah gak sbb airasia bg credit shell.. :)

catz said...

uncle,
ye..boleh je..
if nak no dia e-mail saya.
:)

catz said...

Anynomous,

salam,

if nak no pak wibowo, e-mail saya;

nurana2000@gmail.com

thanks.

miow.

catz said...

mama@hajah zainab,

ye..ALhamdulilah.dia dan keluarga oke2 je..

catz said...

syarliz,

aku rasa org sana mmg punctual. lagipun tu punca rezeki mereka kan.bawa pelancong etc. derang mcm sgt appriciate history dan keturunan derang and patriotik jugak.

yes..aku suka jogja...
sana pun mostly muslim kan..
mkan pun senang and sedap.

:)

catz said...

ateh bie,

hai...
tu lah dia..time u nak pegi ditakdirkan gunung meletus. epot pun tutup semua..tak pe..bleh tangguh. or pi tmpt lain dulu..
tak lari gunung merapi tuh.
:).

ateh bie said...

heheh..tulah..ada hikmahnya.. :)
ada rezeki n jodoh..insya Allah akan sampai jugak.. :)

MJ'sDoter said...

Hi kak..
tgk akak dok jenjalan sane sini seronok la pulak..
huhu.. ermm..
act, nk tye.. ouh ye,, sy jmp blog akak ms tga carik resepi ape tah..
lupo.. pastu tgk entri akak yg lelain tu.. best nye tgk akak g bercuti.... hohoho. ermm. nk tye sal trip g bali.. erm.. act, sy nk g sne bulan 6 taon depan.. ni dok cri pakej yg bek nk g.. cousin ckp g by agent lg senang.. pikir2 mcm tu gak. dtg2 jer sume da ready.. so, nk tye la ms akak g bali tu akak pakai agent ape yer?