Thursday, November 18, 2010

Country start with F? Filipina? NO.

Random on my Philippines trip recently.



#1 few days before my trip, Aust g0vt warned that there will be a terror attack in Manila. OMG!
specifically at big mall and hotels.
so its clearly explain why nak masuk hotel /shopping mall kena lalu pemeriksaan ketat. security guard and metal detector were placed everywhere even at hotel lobby. And security guard will check cars/any vehicle pass by the hot spot and hotel area. Nak masuk hotel area kena cek kau bawak bom ke tak. The situation is just like at jakarta. Cek beg kat x-ray machine , then bukak beg intai-intai kau bawak apa.
azab le kiah .

Manila dari udara

# 2 I likeeeeee this airport. U can have cheap/ expensive food. it's ur choice.Not like some airport yang food/air mineral pung mahal nak mati. And here also provided with muslim prayer room.
I had my breakfast here at MINI STOP ke apa tah nama kedai, rocky road ice blended with only 38 peso together with my megi cup and roti inti sardin hi5. burp. Then continue my sleep selamba baring dekat kerusi while waiting my domestic flight to CEBU.
there's no time different for KL and MANILA, tapi Oh sini pukul 5.30 pagi dah siang macam 7.30 pg.



#3 oh.. i lurveeee cebu pacific. oh..last month they announced that thay have different way to conduct safety briefing. it should be FUN katanya. siap dah kreograf tarian safety breafing guna lagu Lady Gaga oke. I watched it on youtube. so mak excited nak tgk dan rakam. sekali? tak de lah pun....kempunan oke. I prefer the female version coz aku rasa male version tuh mcm nak meruntuhkan kapal terbang je menari2 ikut glee tuh.
Tapi serious, aku rasa adalah bergegar kapal ni kalau siap ajar camana nak pakai seat belt dan jaket keselamatan sambil menari-nari agak melompat2 lagu Lady gaga.

BUT.


The interesting part is..hik...i won (LIHAT LAH DONIA..ke ke ke) 2 tote bags cebu pacific. This is the only airlines yang katanya buat quiz-quiz atas udara. So they will ask few simple questions, if u know they answer raise your hand. if correct u'll get hadiah.
On the way to CEBU, aku adalah gagal menang coz camana nak jawab nok coz the questions is to teka line dialog movie. Movie superman lah..apa lah. kagumnya derang ni..siap hafal the lines, jawab betul. aku nganga je laaaaaaaaaa.

Maybe kalau line dialog Mak Jah dalam cerita sembilu aku boleh la jawab kot.

But from cebu to manila, aku dapat jawab betul.ha-ha. ngelat ah actually.
the question was.." Give the name of 3 country start with F"..
keh.
Aku ala-ala nak jawab tapi tak reti..tapi org belakang dah angkat tangan and said loudly "France, Finland, Filipines".
keh.
F for filipines? WRONG!
Phillipines starts with P oke.
so aku duk pikir.....and suddenly raised my hand. the FA came to me and i was loudly said
" FRANCE, FINLAND, FIJI! "
and yes..i won.
moskel mak, tak kan takde org lain yg tau nama negara. ke org putes dlm flight ni saja malas nak layan.


tak kesoh le....

duit PESO

#4 inflight magazine said we can shop at Tutuban Mall, which haven lah for locals item with reasonable/very cheap price. Tapi baca in Trip advisor this place is ....errr...a very local pinoy place which pegi seorang adalah tidak selamat. Pick pocket and agak risky jugok nak meredah ke sana. oh i dont care! at the begining lah .. but............

#5 The taxi drive here are sooooooooooooo Micheal shumacer wannabe. Ala-ala kau kena mengucap sepanjang jalan ye. Takut apa2 jadik terus kiok tak sempat ngucap. selit sana sini, as if that kau bawak basikal . boleh?
And they are racing wth Jeepney. ngeh.
So adalah tidak berbaloi bergadai nyawa naik cab ke Tutuban Mall semata nak beli soviners. so malas oke. Baik pegi mall dekat hotel jalan kaki.

CEBU dari udara

welcome to cebu

#6 People in CEBU are so warm. and the hotel are sooooo generous to give 50% discount for body massage at spa. Plus i can eat at executive lounge + internet free. I lurve marriot cebu.

#7 I like Ayala mall which located just next to marriot cebu. jalan kaki 4 minit belum sempat berpeluh dah sampai. the place adalah sgt happening.


#8 beriyani lamb at Arya was sooo sedap hingga menjilat pinggan. So worth lah to spend almost 800 peso for this meal. Akibat dah muak makan rendang Brahim.

Nasib le tulang dan pisau tu tak boleh makan. kalau tak, sure licin pinggan itu.

7 comments:

Uncle said...

Tak pernah sampai lagi ke sana. Tapi lepas ni rasanya akan sampai jugak sebab baca entry ni sangat menarik...

kucingorengemok said...

soalan buta arah- cebu tu sebutnya sibu kan?

xplorer said...

dah lama teringin nak ke filipina tapi tak sampai2 lagi

catz said...

Uncle,

bolehlah di katakan menarik..
cebu adalah salah satu pulau yg femes di donia..kalau explore bolehlah tgk tempat menarik2,,
tapi budaya etc lain..interesting juga.
:)

catz said...

kucing oren gemok,

yesza...sebut sbg 'sibu', or some people sebut as 'sebu' ..
:).

aku sebut sibu je..
ao ala2 pi sibu island kat jhr .
:)

catz said...

xplorer,

filipina ni interesting jugak..
:).
tak jauh pun kan.
:)

NenekPenne said...

tetiba kan aku rasa mcm jeles jer dgn kau yang selalu pi jengjalan ni...uwaaaaaaaaa...