Sunday, November 21, 2010

Rendang raya

Salam,

sana sini last week cerita raya food.
cerita tentang daging korban, sup tulang, hati lembu.
:).
kan..

My raya was very simple.

Mula-mula fikir malas nak masak.
Belen-belen magi, paket rendang brahim pun ada lagi.
Rebus nasi impit, cicah-cicah, kenyang ye tak? lepas tu tidur.Bukan ada sapa nak datang pun kan?

No.

petang sebelum raya, i was driving alone when suddenly terdengar takbir raya on radio.
Terus call mak.
Ho..derang meriah di sana...raya preparation.
mak tanya " masak apa utk raya".
macam keji je kalau jawab "mkn rendang brahim dgn nasi impit"..
plus aku macam terliur dengan menu emak di Johor.
so, dari plan asal nak balik ke rumah, kita detour ke Tesco untuk menangkap ayam.
Ho...
ayam takde ! Licin.
Daging memang ada dlm fridge aku so misi adalah ayam..ayam sahaja. Plus paru lah. Nak buat
SAMBAL GORENG JAWA. Tapi TAKDE.

Then ke econsave. hooo...ramainya manusia. macam semut, as if that econsev tuh bagi barang percuma!

wah, nampak ayam bergelimpangan atas tray ayam. Tapi panjangnya q.
Nak amik ayam kena rebut-rebut. Then beratur untuk potong, then beraturuntuk timbang, beratur untuk bayar. OMG.
so demi lah nak masak lauk raya, gigih lah beratur, padahal nak beli 5 ketul ayam je.

So setelah berperang di dapur, makanya, siaplah rendang daging dan rebus nasi impit malam raya tu.
Then tgk TV.
Pagi raya bangun awal masak lodeh dan ayam masak kurma.



rendang daging.


aktiviti hari raya?
makan-tidur-unpacking 3 beg baju-kemas rumah.
punyalah banyak baju coz non stop travel kerja dan sambung ke Cebu-Manila.
Sampai kena beli hanger 2 dozen sebab tak cukup utk gantung jemur baju.
Lauk raya tuh boleh makan dua hari. so jimat dan tak penat.


Semalam ...

outing with fren.
we lepak at starbucks for hours and proceed to the mines for shopping spree and had late lunch at san franscisco piza apa tah.

spegeti bolognese

kalau nak kuah yang pekat dan sedap memang bagus masak sendiri. letak cendawan banyak.kan?


and lamb chop. sedap!

3 comments:

Wawank said...

Sedap sangad..!!! Heheheheh.....

atty's said...

Ni yg tingin nak masak sendiri spaggeti

NenekPenne said...

spagheti tak terliur sebab boleh buat... wahhh lamb chop tu sedappppp...