Tuesday, January 19, 2010

Dugaan di Bulan Januari.





bulan januari dah separuh berlalu.

pasti ramai yang buat azam untuk menurunkan berat badan, makan secara sihat dan yang sewaktu dengannya.
Oh bukan senang oke nak merealisasikan azam tuh.
Banyak dugaan.
aku senaraikan 10 dugaan tersebut ye.

Dugaan di waktu pagi:

1. Di saat ko nak diet jaga makan, opis met dtg ofis dengan satu tupperware besar nasik lemak.
Dan ko tau yang dia masak adalah sangat sedap. Dan tah bila lah lagi dia nak msk nasi lemak bwk ke opis kan??
Lepas tuh dia duk panggil-panggil ko.." Kak Catzzz..jom makan..jom lahhhhh. Temah buat nasik lemak niiiiii.!!!." dgn suara kuat. Ko konon-konon tak nak bergerak dari kerusi, nyorok dalam cubicle, tapi suara tersebut memanggil-
manggil lagi... "
"kak catzzzz!!! temah buat nasi lemak dgn sambal udang niiii!"
aaaaa....benci tauuuuu!!
terpaksa lah kak catz tak jadi menyorok ke bawah meja.
terpaksalah kak catz makan sikit, nak rasa je lah konon di hujung sudu. Eh, kalau tak makan macam tak best pulak. Kadang kita pun bawak makanan jugak, sama-sama makan.Kitarang mmg rajin masak (naik lift terus tekan butang ke tingkat 89).
So kak catz pun merasa di hujung sudu nasik lemak tersebut..
catz: ehhh...sedapnyaaaa temahhhh (sambil menyudu nasik dan seekor udang sambal ke mulot)
(temah masak sedap, pastu aku mkn free, so extravaganzaaa sgtlah kesedapannya.)
Temah: eh ye ke kak?? (malu-malu), Makan lah lagi. Temah bawak banyak ni khas utk akak. Yang satu bekas ni utk sarapan, ada satu lagi bekas utk lunch.
Jom kita habiskan yang ni.
ehhmm..
end up, kak catz yang makan lagi banyak dari Temah. kenyang. Alhamdulilah.
(alang-alang merasa, makan sampai kenyang.ke ke ke).


Dugaan di waktu tengahari:

2. Tengahari konon-konon nak mkn biskut je. Name it biskut apa yg takde kat bawah meja aku ni.
tetiba...
'ring!ring!"


Aspalela : "catz..jom lunch"

catz: "errr..tanak la...malas nak keluar.panas" (malas la nak ckp diet sbb kelihatan agak poyo kalau ckp mcm tu).
Aspalela: "err..kitarang nak pi lunch kat W0ng S0l0..nak makan ayam penyet dgn
sambal terung. Kak Bed nak drive. kami jemput hang kat tangga opis."
catz: "errr..alaaaaa...korang ni...tak nak la.. eh ye ke? Jom..Jom!JOmm..!

dah terpaksa aku ikut kannnn???

ha..terpaksa ikut sebab terdengar W0ng s0lo memangggil-manggil.
(apesal lah w0ng s0lo bukak branch kat bangi ek? nak kena ban ni).

ayam bakar w0ng s0l0, SAMBAL TERUNG, tempe dan tahu, sambal meletops sedap!


Dugaan di wakutu malam:

3. Malam dah set kat otak, TAK NAK DINNER. TAK NAK MASAK.
On lappy, sesambil buat kerja, sajalah on YM.
sembang dgn kawan aku yang nun kat Miri, cik oil
biasalah..dah pompuan bersembang kan mcm soalan wajib gitu yang berbunyi:

cik oil : uiks.
catz@kiah: uiks
cik oil: weh,
masak apa mlm ni? <------- soalan wajib
kiah: tak masak. malas.
cik oil: aku pun tak masak, mkn sorang malas...ko diet ke?
(2-2 tgh malas masak).
kiah: errrr...bolehlah dikatakan begitu. saja taknak dinner, mkn buah je karang.
cik oil: haaa..aku pun nak mkn buah je.
kiah: prong prang prong prang...
lama gak kitarang sembang...

pukul 11.50 mlm.

cik oil: weh..aku lapar laaaa.rasa nak ke dapur lah. Makan nasi dgn telur goreng dgn kicap best ni
kiah: ha'ah kan...dgn kicap manis, telur goreng dgn nasik ..kompem 3 pinggan.makan simple-simple mcm tu lagiiiii sedap kan??
(eh..aku kah yang menghasut itu?)

cik oil: oiiiii.....ko niiii...
kiah: ye lah..aku pun dah teringin pulak ni. Makan tauhu goreng + tempe dgn sambal kicap. best ni.
cik oil: hahahhaaa...woiiiiiiiiiiiiii..tukar tajuk plisss!!
kiah: (dah berjalan ke dapur panaskan kuali)....
(tak yah lah ckp mkn tauhu dan tempe tuh sihat dan boleh tegangkan kulit ke apa..pasalllll kalau dah goreng pastu makan patblas keping pukul 12 mlm tuh dah mentekedarah namanya...)

ehm...
karang aku sambung lagi 7 dugaan.

kepada pen-diet sekelian,
Takpelah. Kalau kita tak sempat nak diet di bulan Januari, kita diet di Bulan Februari pulak.

27 comments:

CAHAYA said...

nanges je rasa tgk gambar ayam bakar tu. wah, wah!!

hajah zainab bt abdullah said...

Catz...forever green. mama tersenyum somo bila baca telatah catz.

kucingorengemok said...

diet bulan januari tahun depan pun ok jugak, masih januari ;)

afendi ariff said...

asia biggest losser kunon.....ceh!

Azrey Rozie Eiman said...

me, keep saying the same thing kat hubby jgk. bulan depan... bulan depan... tak abis2 :)

MisZ DeAnNa said...

ahaks..

samer laaa..

ade jeeee dugaan bler nak diet2..

huhu

catz said...

cahaya,
kat KL pun ada cawangan kedai ni..di kampung baru...kalau nangis nak mkn wong solo, kita terjah ke sana ya..

catz said...

mama@hjh zainab,
jgn senyum sensorang selalu..bahaya..
hehehe..
apa pun happy lah tgk mama senyum dan happy selalu..
kuceng2 apa khabar?

catz said...

kog,
memang pun..
kalau diet fail, sila salahkan kawan2, jiran-jiran..hehehhee..dan bleh sambung diet januari tahun depan..kehkehkeh

catz said...

afendi..
ambooiiiiiii..kooooo..
karang lah kannn...aku betul2 kurus..
bukan takat bigest loser asia oke..ni the world's bigest loser oke! (sambil berjalan2 atas pentas lambai2 ala-ala mis world).

catz said...

Azrey,
sama lah..
teh problem is tak persistent and asyikn tangguhhhhh je kan...
hehhehe..
er..aku le tu.

anggun said...

tk per catzs..no need so kurus2...skrg ni dh comel..ala2 kucing buntal perut muncit..gebu jer..hu huhu..

Inah said...

oits..just jaga kesihatan je lah..make sure ko fit..sudey ;)

anne said...

hahahah. lawak betul la Catz ni. tapi nak gak ada kawan macam si Temah tu;-)

NenekPenne said...

mcm sedapnyaaaaa ayam bakar tu...

tak payahlah diet catz oi...

makanlah ketika kita sihat
sok sok dah tak sihat, satu apa pun tak leh makan

kurus ker gemuk ke kalau orang sayang kat kita, dia tetap sayang gak....

yagn nenek pulak dah kurus sangat sampai orang kata dah nampak mcm sakit dan cenngkung.... tu pun tak elok jugak...

Anak Jawa said...

sepatah kata p.ramlee
ini betul2, bukan cobaannnn

tabahkan hatimu dlm menghadapi ujian ini. ujian, kahhhhh? kih kih kih.

catz said...

miss deanna,
hi..
welcome to my blog...
enjoy reading ya..
yess..ada je kan dugaan..hehehe..
sebenornya sendiri yg tak kuat iman lagi salahkan kawan-kawan..eheks.
so kalau tak kurus gak aku salahkan kawan2 ku..hihihih.

catz said...

anggun,
hahaha..
tergelak kita baca komen awak..ihiks..
kucing buntal tuh gebu..kita tak berapa sgt lahhh...
ehehehhehe...

catz said...

Inah,
aku bukan nya nak kurus sgt..cuma nak turunkan beberapa kilo..(err..10 kilo) supaya senang sket nak beli baju..di samping tuh sekalilah jaga kesihatan..mkn secara sihat..

catz said...

anne,
mmg untung ada kawan mcm si temah tuu..
p/s: dia rajin masak sebba nak kwen kots.. tu giat prektis masak tuu..hehehe

catz said...

nenek,
ayam bakar tuh sedap..a bit manis lah..tapi catz suka!
aku bukan nak kurus sgt nenet..
nak turun 10 kilo ke...susah nak beli baju lah...one more thing utk kesihatan lah..bukan utk kurus cengkung...tuh tanakkk..
nek..bestnay ko kurus cenggituh..
aww..jeles..

catz said...

AJ,
hahahha..
kannn..dugaaan sgt le kann...
org kat somalia tuh lagi kesian kan..takde benda nak makan..
eh..ko pun bukan berazam nak kurus ke???hahahaaaaaa.
kuruskan perut...ihiks

rezeki said...

salam catz

nak gelak dulu ngeh ngeh

stament yg akhir tu , kalau tak sempat bulan januari , bulan febuari, mac , april he he he

kalau rasa nak makan, makan je catz , tapi beringat

yang penting Allah kurniakan kesihatan yg baik

catz said...

salam rezeki,

err..gelak ye...haa..jgn tergolek sudeh..
catz bukan nak kurus sgt..nop.
cuma nak change into healthy life style and reduce keberatan sedikit..
hiks...

NenekPenne said...

kalau kurus tu memanglah best semua baju boleh pakai..tak ada masalah hal tu...
tapi buat apa kurus kalau hati tak senang

diet tu boleh
hari tu nenet ada pegi kat MPH Summit USJ, nenet kalau pegi MPH meluru jer pi kat section buku2 masakan..... pastu tertengok ada satu buku diet mengikut jenis darah...

so conclusionnya...ramai kita ni salah diet...main tibai jer tu pasal tak turun2 berat badan...

untuk proper diet, silalah diet mengikut jenis darah then kita lihat hasilnya mcmmana..

Ayu said...

ahahahaha kelakar la entry ni.

kelakar sebab aku pon selalu cmtu. rs poyo je nk jwb diet. kadang ckp dh mkn. x lapar. wakakak..

ayam penyet tu sedap ke? rata2 org rekemen. ko ni catzs, tgk? camne aku nk diet, duk promote manjang. gmbr nasi tu seksi & seksa benau. wakakakak

@xiM said...

Usaha Tangga Kejayaan..

rasanya kalau makan tu memang kena on time,

ada orang kata there is no Bad food in this world,yang silap portion dan Choice sahaja..

so,
kena banyak belajar lagi lah kita ni.hehe

*kem salam kat temah k..:)