Friday, January 8, 2010

Fifty..fifty!!!





Penerbangan dgn MH XXX , 6 jam 45 minit dari KLIA- Beijing.
flight tak penuh, banyak kosong dan FA asyik bagi air, snek, food.aku banyak tidur.

Berdebar aku,
sebab? travel ke tempat yang tidak menggunakan bahasa Inggeris sbg bahasa utama.
aku duk pikir gak, sebab dah pernah pegi, how ek aku nak gerak with almost 90% signbod pun dlm bahasa cina. Beijing, bandar kedua terbesar di China selepas Shanghai dgn populasi lebih 17 juta orang.

Beijing airport

So sebelum pergi, papa dah search for transportation option. Pergi sendiri mmg agak mencabar. Kalau travel ke negara yang guna english as main language senang sikit. Ni sepatah apa benda aku tak reti. Ok..kami akan naik bas dari lapangan terbang. Airport shuttle bus yang pergi ke city centre. Kalau nak naik keretapi boleh, tapi pastuh sambung naik subway ke stesen yang paling hampir dgn hotel , SUBWAY LINE 2 ke stesen Dengshikou yg terletak di Wangfujing area. Tapi kena jln kaki dalam 10-15 minit nak ke hotel.
Nak naik cab? boleh gak. tambang around 130 yuan. oh nak jimat kos. Kita naik bas ye murid-murid.
Kami pilih bus dan akan turun ke stesen bas di Beijing Railway Station, pastuh plan nak jalan kaki heret bag. Jalan kaki around 10 minit gitu kata encik Google.
ok...fine. Naik bas.
sebelum tu aku singgah pizza hut beli hot coffee dan capuchino.
nak beli tiket bas???




Kuar je dari pintu balai ketibaan, nampak bas. ok...ahhhhhhh? sumer tulis cina la...hahaha. aiyoooo..camana ni? nak beli tix kat mana? aku duk pandang kiri kanan. mana kaunter tix? takde pun. Pastuh nampak ada org berkerumun mcm ada kaunter pertanyaan (pun tulis cina gak..so mana aku atu tu kaunter apa). aku nampak derang kerumun, bising.
AKu mencelah je.. "eskusme, ticket???"
perempuan di situ balas dgn ckp china.
belakang dia ada map route bus. dia tunjuk2..nak turun mana kot dia tanya.
"beijing railway station" - ini adalah last station bagi bas airport - city.
pastuh dia tunjuk peta balik.
dia ckp.." 2?" aku jawab "yes".
sorang 32 yuan = RM16.00.
2 orang 64 yuan.
ok..dapat tiket.
nak carik basnya pulak yang mana ek?
sumer tulis cina.tanya dgn drebar bas yg tengah duk bersidai depan bas.
"beijing railway station"
dia angkat bahu je. tanda tak tahu.
ok..tanya dgn yg sorang lagi bas sebelah... tunjuk ticket..dia tunjuk ke satu arah. ohhh.
sanaaaaa laaaa..!
ok..jalan arah yg dia tunjuk..eh..banyak bas.mana satu? semua bas rupanya sama dan sumer tulis cina.
tunjuk lagi tiket bas kat driver bas/ kakitangan syarikat bas yg tengah berborak2 depan bas. dia tunjuk bas yang ITU. pastuh dia sambung borak. kami terkial2 turunkan bag dari troli.

ok...kami pun nak masukkan beg kat ruang simpan bag kat bawah.baru je masuk bag, tiba2 bas bergerak.
oiiiiiiii!!!!!!!!!!!! aku belum naik oke.

(kalau di japan derang siap angkatkan bag, tolong simpan make sure kami naik dan duduk dgn selesa baru bas jalan).

seorang kakitangan yang tgh bergosipan perasan dan jerit kat driver bas. cakap yg kitarang belum naik. iskk..! azab tau!
aku naik last. baru nak carik tempat duduk, bas dah gerak dan tetiba dia brek..aku hampir tergolek kat depan tuh..semorang dlm bas tgk aku. ehhh?? ko ingat mak buat pertunjukan akrobatik ke??? air aku sikit lagi terpelanting! papa yg dah sampai belakang dah sempat duduk.
oleh kerana bas tgh duk nak belok so kedudukan tak stabil dan aku terhoyong hayang. bag galas aku jatuh. Takde sapa pun tolong, melainkan tgk je mcm lah aku tgh buat pertunjukkan sarkis.
so aku jln hoyong hayang..hantar air dan bag ke seat kosong. then ke depan semula kutip bag aku yang jatuh.
Memang rude lah drebar bas tu. kot ye pun nak jalan, bagi lah penumpang duduk dgn selesa.
(Dalam bas tuh sumer cii).
Ni bas airport oke., bukan bas mini wilayah ke apa kan, kalau nak belok tayar sebelah bleh naik atas jalan..
so akhirnya mak duduk dgn selesa tepi tingkap.
Dah tak lalu minum kopi aku.
Dalam hati berigstifar menyumpah namblas bakul.
Nasib baik tgh winter, kalau musim panas mau tebakor.


dari airport - city around 35 minit.

%^&^*^*&^*&

perjalanan ke beijing town melalui lebuh raya

ok...dah nak sampai..

teksi di Beijing, ada warna hijau kuning, purple kuning etc..

ok..dah sampai railaway station. Bas berenti. kami turun. Turun dan terpinga-pinga bila di sambut dgn beberapa orang yg ngaku drebar teksi.
"taxi..taxi.." dan tunjuk katalog hotel.
aku geleng kepala tanda tak nak.
plan nak cari je teksi sendiri atas jalan.
And derang boleh ckp english sikit-sikit. Bagus...
sebenarnya hotel tak jauh, tapi sebab tak tau arah, tak pulak nampak taksi, signbod semua dlm bahasa cina....mana nak tuju?
kiri? kanan????
Bila ckp nama hotel derang angguk-angguk. dan siap ckp alamat hotel sekali. betul.wahhh..hafal tu!!!
ok..dia suruh naik taksi dia.
and kubayangkan adalah sebuah KERETA ya.
dah lah tgh sejuk sgt, tak sempat pakai gloves, heret bag lagi.
seorang antara mereka tunjuk sebuah kenderaan yg berupa BASIKAL, ada kotak pat segi, ala2 beca,
sambil ckp.." taxi..taxi..very good..very good. i know hotel..10 to 15 minutes walk..far"
aku terbeliak mata. uwwww..feeling-feeling ehhhh....bassssssiiiikaaalllll....beca to be exact!
ahh?? teksi ke basikal??? terus aku geleng kepala kat papa, ckp tak nak naik (eh berlagak diva lah pulak kan..).
eh aku pi bandar besar yg teksi bersepah, bukan pi pedalaman Tibet sana kan.
aku geleng kat papa...ckp tak nak. "No..No..No..!"
dan mereka yg seramai 5 org terus paksa/pujuk kami naik.
"Fifty! fifty! (50)."
oh..50 yuan? naik beca tuh..?aa..tak nakkkkkkk...
dah lah sejuk nak mamfos.
oh tadi aku nampak teksi bersepah atas jalan..now kat sini napa takde? or kami kena jln sketlah kan utk dptkan teksi. aku tetappp degil tak nak. dan derang TETAPPPP TEGAR suh naik.
"very good...very good..veryy good..i know ur place..50..fifty only!"
bila aku dah start heret beg nak blah, dia ikuttttttttttt jugak kitarang dgn ayat tipu dia, jauhlah..that way lah..this way lah...
yang susahnya mereka terus mengasak dan kami confuse nak ikut arah mana. mmg lost lah..no idea.
trah camana, last2 kami mengalah. Naik le.
lawak oke.
Duduk dgn keadaan sejuk, beg tuh buh depan kami. Kena pegang.
kalau tak harus bag aku terpelanting. sejuk dan jari aku dah mula sakit..
nak kuarkan sarung tangan pulak susah. nak pakai kena guna dua tangan. abih camna kan..tahan je lah sejuk. OH ya! basikal itu bukan kayuh ok! dia ada enjin kot. so ala2 naik basikal bermotor.


dan scary sebab lintas dicelah bas, kereta, orang yg lintas lalu lalang.
orang duk tgkkkk je..
tiba-tiba dia belok ke kanan.dan berenti.
ok.."here" dia ckp.
kami... aaaaaa?? ni tepi jln besar ni..mana hotelnya??
kami ckp.."NOVOTEL peace"
dia tunjuk " sana"..kami tetap tak nampak mana satu. Yang aku nampak dekat ialah Regency Hotel. Bukan NOVOTEL.
dia tunjuk lagi....there!... wooooo..jauh oke!
oiii....
jauh tuuuuuuuuu... kena lintas jalan oke. dia ckp.."i kenot go there."
eh...takpelah..
dari sesat..at least aku dah nampak bangunan hotel tu. fine.
tangan aku dah sakit sgt masa tu.
dia ckp.." fifty!..fifty!"
aku pun kuarkan duit.. nasib le kat airport aku dah pecahkan duit (tukar duit) masa beli air.
coz sellau aku ingatkan diri aku..kemana2 mesti ada duit kecik.
aku hulur duit
50 YUAN sekeping.
dia amik duit tuh dan belek-belek. tayang-tayang depan muka aku.
eh...apesal pulak ni? ko dah tak kenal duit negara ko ke.
aku ckp "this is fifty yuan".
dia ckp -----> "FIFTY DOLLAR, fifty dollar"
ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh???? ko cakap apa ni?
aku jawab balik.." dollar?? dollar wut???"
"american dollar!" dia jawab kuat.
ko tadi ckp fifty je..of kos lah mak ingat 50 yuan. aku bukan travel kat korea ke..kat cambodia ke..kat amerika ke kan yg nak kena bawak USD.
.....apesallllllllllllll..
aku ckp." 50 yuan! u said 50! i have Yuan, chinese money. NO dollar!"
dia tetap ckp.."50 dollar"
aku nak blah dah sebab dah terminum air sirap ehhhh darah aku dah menyirap.
dia ckp.." in chinese money 350 yuan!" and tak bagi aku bergerak. Papa dah bengang. macam nak mengalah nak tambah duit. oh tidak.
ehhhhhhhhhhhhh
let me handle this..
pantang aku org nak nipu ni.
aku suruh papa ke tepi.
(nak sinsing lengan nak tumbuk muka apek ni sejuk pulak kan).
banyak cantik muka ko nak kenakan kitarang ya!
aku tetap degil tak nak bagi.
dia mcm nak pegang bahu aku and ckp..":hello lady, 50 dollars, in yuan 350"
aku terus nak jalan blah. dia halang aku. papa dah jalan sket. Kalau layan makin menjadik kan???
aku undur dan heret bag aku.
ko ingat basikal ko bersalut emas ke aku nak bayar mahal-mahal?
dah le naik tak sampai pun 7 minit oke!!! pastu ko tinggal kami tepi jln nak menapak jauh ke hotel lagi.
dia insist nak 50 dollar.
"hello ladyyy!..fifty dolar!
aku jawab " I'm not american, i dont have dollar, i have yuan" - time ni suara mak dah setinggi namblas juta desibel ye murid-murid. Ha...sekali mak naik sore...tu dia..
(muka aku ada macam angelina jolie ke? ada macam sandra bullock ke? or maybe britney spears ke?)

dia ckp.." plisss...yuan 350"

ehhh...aku sentap beg aku dan terus lariiii....baiklah melarikan diri.bag aku dah mcm nak tergolek dah.
papa nampak aku lari, so kami jalan laju-laju. heret bag laju-laju dgn sejuk mcm nak beku.
tangan aku sakit gila masa tu.
aku nampak dia pi balik kat "teksi" dia tuh.
nasib dia tak kejar. dgn pompuan tak berani lah kot kan.
if dia kejar, harus mak baling dgn kasut mak.
Nasib kasut ni lekat kat kaki kan...kalau tak mungkin akan terbang sendiri karang!
lagipun tak jauh dari trafic light, ada orang.
Selamat lintas jln aku cepat2 pakai gloves.
nak kuar kamera? tak koser.
haaa kann..
takde gambor 'teksi basikal' tuh.... kalau ada barulah cerita aku ni efek dia lebih.
isk..masa tuh, mmg tak lalu nak kuar kamera ok. tgn tak cukup dan terlalu sejuk.

aku bagi ko 50 dollar pelempang nak??

Pengalaman ni kalau ingat balik memang geram kat apek tu.
sebab??
hahahahhaha..
esok lusa tuh kami pi jln2 naik teksi, alahai..ikut meter murah je.
kalau dari bas stesen kat railway station tuh aku rasa tak sampai pun 10 yuan.
sebab dari silk street ke hotel kami pun cuma 12 yuan je.
so nak jimat dah jadik tak jimat dan sakit ati kan??'
kalau naik teksi dr airport direct ke hotel pun tak semahal naik bas+teksi basikal.
sabooooo je.

pengalaman macam ni mmg banyak pengajarannya. baru tau erti sebenar jalan-jalan.
ha-ha.
teringat peristiwa tuh aku senyum sorang -sorang.

27 comments:

NenekPenne said...

rasa mcm nak maki jer driver teksi basikal tu....

len kali kalau kami2 nak pi sana kena cakap biar terang kan...50 yuan or 50 dollar?

papa? confuse jap..bf ker hubby? heeee

Azrey Rozie Eiman said...

hihihi... mcm dapat bygkan kejadian tuh. sure geram gile kan?!

AyunasiA said...

lawaksss gilersss. siap bleh byg time berlari tuh hihihi

catz ni misteri lor... da kawen ke belom neh? setakat ni kite assume dia kawen ngan pilot. bleh?

adirFrida[norm] said...

catz dearie,
D ya know how much i love your story-telling style of writing?

So MUCH!
Kelakar tau you ni..tgh marah pun kelakar!

hajah zainab bt abdullah said...

sungguh lucu. tapi catz berani lawan apek tu...penipu! patut kasi penampar satu...hah3

PurPle said...

grrrr... aku yg membaca ni plak jd sakit hati... nak 350 yuan??? over!!!

DrSam said...

pengalaman seperti ini boleh mencacatkan keseronokan berjalan di negara asing. Memang kena selalu berhati-hati dan waspada. Lintah darat ada dimana-mana, terutama dizaman meleset ni.

Satu pengalaman bagus untuk dikongsi catz. TQ

Mama Miraki said...

wahhhh..berani betul kau ni ye catz.......agaknya tiap minggu kau ni terbang ker oversea yea....aku yang baca ni macam nak bagi pelempang gak kat apek tu....ehehhehe

rezeki said...

salam catz

50-50
just 50 cents je patut u kasi he he he

Romie Pujaan said...

dorang ni mmg keturunan penipu tau. jgn nak dicaya sgt. nasib baek anda hebat menunjuk belangs. kite pun dpt merase kehangatannya ahaha

Mummy Eda said...

Kahkahkah... Catz, sakit perut aku ketawa. Sampai anak tanya..kenapa Mummy ketawa sorang2 ? LOL

premmy said...

Dear catz,

OMG i really know how you feel! I have screamed at all of them...auto, tuk tuk, teksi, trishaw!

I always make them use meter. If they try to cheat me, I scream as loud as I can :P

ps: Heheh, you know, your trips are becoming so much more adventurous!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Berani nya CATZ.. kalau aku dah kecut2 peyot dah...

catz said...

nenek,

biasanya kalau pi soping complek, mmg guna YUAN. teksi bermeter oso yuan.
ni tah sapa2 tgh jalan yang nak kenakan kita.mentang2 kita pelancong takleh baca / ckp bahasa derang, nak tipu pulak. tapi serious...darah aku sgt tersirap, eh menyirap di kala ituh.
so kalau jumpa kat tempat public camni mmg kena hati2 bab2 duwet ni..

catz said...

Azrey Rozie,
mmg geram gila..mmg menyirap darah mak tetiba taim tuh.

catz said...

ayunasia,

hehhehe..ko bayang kan catz lari marathon eh..
misteri? hhehehe..
cubaan yang tepat!
separuh betul.

catz said...

adirFrida,
hai..
thanks le sudi baca benda2 merepak yg kutulis ini..
hehhehhe..
thanks, singgah2 lah selalu.
:)

catz said...

hajah zainab@mama,

mmg tangan ku dah ringan ke mau kasik penampar..tapi takut karang aku masuk jail pulak..
isk.
kat tmpt org mmg mcm ni,..unsangkarable.

catz said...

purple,
over gila kannn??
rasa nak sekeh je....
mmg kuat tipu depa nih..
naik beca dia tak sampai 7 minit oke..bukan jauh pun..naik teksi lagik jimat...tapi nak wat camana..
experience yg takleh beli di mana2.

catz said...

DrSam,

ye..memang kena hati2..kalau tak mmg senang2 je kena tipu.
mmg pengalaman berharga yg tak boleh beli di mana-mana.
:)

catz said...

Mama Miraki,
takdelah fly tiap minggu.
penat.

mmg geram ek..tgn ku ringan je nak lempang taim tuh...
nak nipu pun patut2 lah kan.

catz said...

rezeki,
mmg pun..dekat dan sekejap sgt pun naik becanya..50 yuan tuh pun saya rasa dah mahal gila..
geram!

catz said...

Romie,
tau tak pe kann..kansss...
lebih hangat/panas dari biasa.
hahaha

catz said...

Mummy Eda,
hahhahaha..lawak ko nih..
anak ko mesti ingat mak dia duk tgk citer komedi sensorang nihhhh.
tq sudi singgah.

catz said...

premmy,
hi..
long time no see..
where have u been lately?
thanks for dropping by..
yep..sometimes, more adventurous..
i likeeee!

wah..u really expert since u travel a lot last year..
i could imagine how u scream..
hehhehehe

catz said...

Life,
nak idup kena berani..
hehehehhe

syukur said...

pengalaman yang betul betul tak disangka...tetapi mmg teksi basikal kat sana banyak penipu...dulu ke Bejing naik cab dia yg bermeter untuk lebih selesa dan selamat