Wednesday, January 27, 2010

KL- Kota Kinabalu - Kundasang - Ranau




Catatan ringkas:



Dalam unser dari KK-Kundasang



lawatan singkat ke sabah 2 minggu yg lalu.
KL-KK-Kundasang-Ran
au.

Saya catatkan di blog, since perjalanan agak mencabar.(ceh..exagarate nyaaa..macamlah naik sampan).
Takde plan, redahhhhh je. Yang penting nak jejak kaki ke Kundasang.
Gamble je.
Biasanya saya baca di blog org, samada org amik kete sewa, kawan2 bawa berjalan, pi dgn travel agent,pi dgn kenalan family yang tinggal di sabah, etc.

Oleh kerana ini bukan kali pertama ke KK, so gamble utk try public transport.
setibanya di KK, terus cari teksi untuk ke Kundasang (tak sewa keta).

Tanya harga di kaunter teksi lapangan terbang,"
" airport ---> Kundasang berapa?"

"RM160.00 sehala" jawab akak manis.
ohhh???????????? mahal... sambil otak ligat kira budget. RUGI.
ok..lets think for another cheaper alternative.
dang! (pentingnya study transportation option sebelum pergi)
amik cab ke Padang Merdeka.
Tambang airport - Padang Merdeka adalah RM30.00.
Di Padang Merdeka terdapat stesen teksi untuk ke destinasi lain yang jauh di negeri Sabah ni.
Oh, ada teksi kereta, dan juga UNSER dan van.
Sampai di situ kami disapa oleh kakitangan syarikat teksi..so ckp je nak kemana..dan tanya kenderaan jenis apa, harga.
AKhirnya memilih toyota UNSER dengan tambang RM16.00 seorang ke Kundasang.
Ni kira kereta sewa/teksi utk perjalanan jauh dari Bandar KK.
Adalah ke destinasi2 lain..macam nak ke PORING ke..nak ke LAHAD DATU, etc.
UNSER ni adalah route KK - Ranau.
So we'll stop at Kundasang, on the way to Ranau.
UNSER ni muatan penumpangnya adalah 7 orang.
Mujur time nak naik, dah ada beberapa orang yang akan berkongsi sama naik. Kalau tak kena tunggu lama juga utk kereta penuh.Dah penuh baru jalan.
Sementara tuh kakitangan syarikat kereta sewa/ teksi kata, if nak mkn, pilah makan dulu. Nak tunggu few passangers dulu utk penuh.
Kami pilih untuk tapaw je nasik di restoran berhampiran stesen teksi itu.
Karang kena tinggal kangggg....dah le hujan gerimis.
AKu dah expect yang sampai kat Kundasang of kos lapar dan ada ke kedai makan??? sebab plannya terus ke hotel.

Bila dah penuh, tambang dikutip oleh kakitangan syarikat teksi.
Oh, kerana kami minta dihantar terus ke hotel, mereka kata add another RM10.00.
oklah kan..
So kami meneruskan perjalanan.
Dalam perjalanan, melepasi bandar KK, dua orang penumpang singgah ke rumah mereka utk ambil barang katanya.
Driver unser kata, cepat sikit,
Tapi boleh tak...minah dua org tuh naik rumah and lamaaa oke kami tunggu.

Amboi...saboooo je..sumer org cam bengang la. Of kos lah aku sekali pun join kebengangan itu kan. Drebar teksi duk turun mundar mandir depan rumah depa.
sila hon kuat-kuat boleh tak? aku lapar.
(isk drebar nii..mentang2 minah 2 org tuh cun, ko tunggu lah ya?).
Seorang penumpang kata, mana boleh macam ni kan. (tapi ngumpat sesama sendiri dlm kereta lah kan). Mana tau kan tah-tah derang tuh girl pren drebar tu ke?
And bila mereka kembali ke kereta, wahhh..bukan main lawa lagi..hoo..derang siap mandi tukar baju bagai OKE!
eiiiiiiiiii..angin mak. takpe. sabar ye kiah.sabarrrrr....

OK.
kami meneruskan perjalanan ke Kundasang.
Kereta ni selesa lah walaupun penuh. sama jek lah kan. kalau aku naik teksi dari airport pun, aku duduk je kat seat aku. Bukan nak main teng-teng dalam kereta pun.so jimat kos.

Tanah runtuh

Time ni hujan agak lebat.
Jalan basah dan agak licin.
Melepasi bandar, and akhirnya yang nampak krii kanan hutan je la.
Perjalanan melalui jalan yang bengkang bengkok, mendaki, jalan berkabus.
Pemandu bawa kenderaan dgn cermat jugalah. tak gopoh. sesekali mengekori kenderaan berat. lori besar etc, dan kalau ada peluang baru potong dgn selamat.

2 jam ye dari KK-Kundasang.
beberapa kali berhenti sebab ada tanah runtuh.
oh. mujur tak sewa kereta sendiri kan?
Agak mencabar lah..mendaki dlm hujan, jalan sangat bengkang bengkok.

Penumpang lain ada yg turun sebelum Kundasang lagi.
Kami turun di hotel, dlm hujan agak lebat.
Alhamdulilah. Sampai di Mount Kinabalu Heritage Spa and Resort.


Mount Kinabalu Heritage Resort & spa

Hotel ni terletak lebih kurang 2km kot dari Kundasang Town. Mendaki naik..
awww..feeling2 kat bawah kaki gunung la...

Not bad aah resort ni..lawa jugaklah..antara resort yang famous di sini. Nice jugaklah tempat ni.

suite apa tah nama...

bilik

aku suka lampu ni

Mujur dah beli nasik, so makan ala-ala kebuluran namblas hari tak jumpa nasik.

cafe

Cuaca yang hujan renyai, sejuk dan kabus. So keliling putih je berkabus. Takde apa yang boleh dilakukan. pukul 5.30 ptg dah nak gelap.

Dinner di hotel je lah. restoran apa nama aku lupa..Tinompok Restoran kot.


order sup, lauk dan sayur, mkn dgn nasi putih.


baby kailan

fish head asam curry (kari kepala ikan le). weh sedap. aku yang tak berapa suka sgt kari pun rasa sgt sedapnyaaaa!

makan!

Takde axtiviti apalah nak dibuat selain makan-------------> pastuh tgk TV dan tidur.
bangun pagi, utk solat subuh...
thentidur semula, bila dgr jiran bising-bising..
ohhhhh!
Barulah aku nampak apa yg ada di sekeliling resort ni..

Gunung Kinabalu sudah kelihatan!
semalam tak nampak apa..putih berkabus je.
Dgr jiran jerit-jerit!
Gununggggg!

Aku amik kamera dan menebeng kat tingkap...wah cantiknya!
sayang laa..aku tertinggal zoom lens aku rupanya..cih!



sekejap nampak, sekejap hilang. Ni dalam pukul 6.20 pagi kot.

owh.....!

pandangan dari tingkap bilik

aku dan gunung

Pukul 8 pagi, turun sarapan di restoran hotel
. Ada beberapa pilihan set sarapan. Aku pilih nasi lemak. Not bad lah cuma pelik, sebab banyak beno aksesori nasi lemak ni.

Nasi lemak rendang daging


Lepas sarapan, jalan-jalan sekitar resort.

jambatan gantung, goyang-goyang..gayat

me

pokok bunga belakang resort


aku suka bunga ni...biasanya tumbuh di tempat sejuk kot. Pernah jumpa bunga ni yang warna pink masa ke Brastagi lama dulu.


keadaan keliling yang berkabus

Ok..
kami plan nak ke Ranau. Alang-alang dah sampai sini kan. Bukan senang lah nak ke mari.
SO kami actually dah tempah teksi mlm tadi. tapi mahal ya ampun! RM50 dari Hotel ni ke Ranau yang terletak lebih kurang 14km je dari sini. Bagi aku tak berbaloi lah.
Pihak hotel beri peta..oh..turun dari resort ni ada bas station lah kat Kundasang town.
Kita naik bas ya murid-murid...
Kemas barang, check out terus sebab plannya ke Ranau dan balik ke KK. Naik apa tataw..pandai-pandai lah kan.
So turun dari resort ke bawah. Dalam lebih 2km gitu kot rasanya. nasib lah turun, kalau mendaki, kena pakai tong oksigen gamaknya.



Ni namanya light packing. Tuh je barang aku.
Berjalan turun menghala ke bus atation di kundasang town. Agak azab jugaklah. Haa..padan muka!

pemandangan kiri kanan jalan yang agak berkabus dipagi hari

aahh...oksigen!..oksigen!

go!go!go!


Melalui Masjid Jamek Pekan Kundasang

errr..gaya ala-ala peserta amazing race nak sampai pit stop oke!
cam nak mamfos dah time nih...oksigen plis...
Alhamdulilah, sampai bawah jugak mak.

wahhh..sayur di mana-mana. Aku sukaaaaaa!
Actually tak jauh dari sini, ada juga banyak gerai buah-buahan.
Time ni dah gerimis sikit.

Catz at Kundasang

local people

sayur apa tah. macam pucuk labu

segala sayur dan cili, leek, cendawan dll


Borong!

fresh flowers..

Anak-anak pokok, cantik!

Haaa..ini lah BAS STATION. Dont expect mcm stesen bas Tampin ya.
Basnya mana??
tuuu.....van itulah yang dinamakan BAS. BAS MINI.

Bas mini

Kalau nak ke Kota Kinabalu, naik juga di sini. Ada bas mini dan teksi/ kereta sewa.Tanya je dgn org kat situ.Orang sana ramah-ramah jugak lah. Tak susah nak travel.pilihan kenderaan banyak dan harga reasonable. Tetiba aku rasa best la duduk sini oke.Nak pi mana-mana senang walaupun takde kereta sendiri. Ada je kenderaan awam. Kalau kat bangi, takde kete agak matik kutu lah pasal aku sekarang ini mengalaminya. Naik cab ke opis aku yang jauhnya dlm 15km pun around RM20-25. Mahal oke.
Tetiba aku rasa nak pindah duduk Kundasang tanam sayur.


macam ni le rupa dalam bas..sila abaikan perempuan baju merah tu.
oh...see..i travel like local people..yey!

Good experience. Aku sebelum ni duk wonder, camanalah sistem pengangkutan di Sabah ni ya, especially di bandar kecil dan pekan-pekan di kawasan yang agak pedalaman. Best!
Tapi nak tunggu penuh adalah azabs. Lama jugaklah. dekat 25 minit nak tunggu van penuh.Sempatlah berbual dengan budak perempuan tempatan dlm bas mini ni. Dia cakap tambang ke ranau 4 ringgit, perjalanan dlm 15-20 minit. Tapi nak tunggu bas penuh memang lama kadang tu. Kalau ramai orang kejap je lah. So pasrah ko kiah.
Dah penuh baru bas jalan.(eh susah aku nak ngaku aku naik bas sebenarnya kerana kenderaan ini adalah berupa van yang macam aku naik masa jadik minah karen kat Kilang SHARP Batu Pahat dulu).

Tambang Kundasang Ranau naik bas ni adalah RM4.00. ok jalan!

ok..jalan..haaa..bas mini ni, nak turun baru bayar tambang.

Hujan gerimis sepanjang perjalanan Kundasang - Ranau

Ok..dah sampai Ranau..



suasana sebahagian pekan Ranau.
pekan ni agak membangun jugaklah

Aku suka suasana Ranau..

Ranau

Kami jalan kaki sekitar pekan..saja tengok-tengok tempat orang. oh di sini sangat banyak restoran. Restoran Muslim, Islamic restoran aku baca kat papan tanda nama kedai. Senang nak makan di sini.


Beli payung di Ranau. RM5.00. heh..hujan.

Food pitstop..KFC Ranau. makan ringan sebelum bertolak balik ke Kota Kinabalu.
Memikirkan 2 jam perjalanan karang, aku beli air dan burger tapau.
Konon nak makan dlm kereta. Tapi....ha. tak lalu makan oke.
Baru nak Nga-apppp buger, kereta dah belok-belok selekoh tajam, mau terpelanting burger aku dgn keadaan jalan bengkang bengkok. simpan dlm bag dan burger mak telah penyek, sepenyek-penyeknyaa.

KFC Ranau

bersambung...

31 comments:

umie said...

minggu lepas umie baru balik dari KK...sampai ke Kinabalu Park je then patah balik....best nyer dapat g sampai ke Ranau...

CAHAYA said...

wah, bestnya!!! hotel tu cam ada sediakan sofabed. sweet je.

saya pegi mana2 sure nak jugak makan fastfood. ye la, mana tahu lain ke, tmpt lain, rasa lain kot.

hajah zainab bt abdullah said...

berger penyet ok ape!! ha ha ha...gurau jer catz.
tk kerana bg peluang baca catatan perjalanan catz & org kat sebelah tu..(he he he...mama npk tu).

INTAN RH said...

Akak dah smp kat Ranau dan Kundasang tp tak sempat nak daki gunung Kinabalu huhu.. Tp mmg beh tmpt tu, lain drp yg lain.. :)

rezeki said...

salam catz

saya spi KK 5-6 tahun lps rasanya, sempat juga pegi kaki gunung, sewa kereta , pagi pergi then sebelum 4.00 ptg patah balik ke KK,

Romie Pujaan said...

berjalan sungguh.
kau xduduk umah ke?? ahhaa

aZizoL said...

wah len kali nk g jelan2 ajak ler aku..

Zie said...

Salam Catz,
Hotel tu dulu namanya Perkasa Hotel, duduk kat situ pepagi tunggu matahari terbit, indah sangat....

Sayur macam pucuk labu tu memang sedap, kat restoren hotel pun ada. Balik mesti beli sayur tu, kat sini tak jumpa pulak.

Seronok kat Gunung Kinabalu, ada sekali tu seharian memandu dari Labuan, bawak kereta naik feri terus ke gunung.

Hana' Yusuff said...

salam singgah,
dah banyak kali jengah blog ni tp baru nak tinggalkan komen.kuat berjalan sungguh ye:) sekejap je dah ada entry ke sana..ke sini..lucky u! dan byk juga entry vacation tu yg jadi rujukan.tq

kalau masih di bangi, dekat la kita sbb sebelum ni duduk di intana ria2. skrg dah pindah.

entry ni mcm mengimbau je kenangan lama. pernah duk KK dekat 2 thn.asal ada family dtg je bawa gi kundasang.tp mmg syok sungguh ke sana.
kalau tak kisah, boleh tukar2 link?

adie-ishmael said...

N3 kau ni menimbulkan ghairah aku untuk ke sana...insya Allah aku akan sampai...menarik!

catz said...

hi umie,
yes..kita ada baca blog awak.
seronok ye ke KK. dah habis ke cerita KK tuh?
awat tak naik terus ke Ranau...
btw, alang2 dah sampai kan..saja je jenjalan.
:)

catz said...

CAHAYA,
yup..sofabed yang merahhhh!
cantik oke...
oh..selain starbuck akan try juga fast food nya ye?
tapi rassnya lebih kurang je..
)

catz said...

hajah zainab@mama,

hahaha..resepi baru..
bahan-bahan:
burger
beg

cara buat:
masukkan berger dlm beg.dan biarkan sehari...bawak jalan-jalan.
gerenti penyek..!
EHEKS.

catz said...

INTAN RH,

yeahhh..kita rasa KUndasang dan Ranau tuh unik..
pemandangannya, cuaca yg dingin..
sayur-sayuran dan buah-buahannya..
menarik!
PANJAT gunung kinabalu..
cat tak le kot..ihiks. tak de stamina.

catz said...

rezeki,
dah lama juga tu...
patut pegi lagi..
:)
Malaysia pun banyak tempat untuk dilawati.
menarik dan tertarik.
:)

catz said...

Rmie Pujaan,
aku duduk atas kerusi la..
eh ko jgn baling aku dgn kerusi dgn jawapan loyer buruk nih..
hahaha..
weh..aku takdelah hari2 travel..
nak kena keje ..carik namblas suap nasik la...
cuma blog ni aku citer hal makan2 dan jalan..
ko karang asyik fly tak cukup tanah..

catz said...

aziZol,

ko keje mana sekarang?

catz said...

hi Zie,
yer...nama dia dulu Perkasa Hotel..
now tukar nama dah..
tapi next time saya teringin nak duduk Pine Resort.
:)

saya teringin gak nak mkn sayur yg mcm pucuk labu tuh..goreng or masak lemak sure sedap..

Zie duduk mana ya?
sabah kah?

catz said...

Hana Yussuf,
haiii..
welcome to catzscafe.
happry reading..
:)

oh pernah duduk KK ke?
sure expert dah KK..saya dah 2 kali ke sana tapi belum pergi semua tempat..sumer short trip saja.
so ada alasan nak kesana lagi kan.

ohhh....duduk bangi ke?
intana ria ke?
dekatlah kita.
now duduk mana?

keep reading ya.
saya dah add link awak.
:)

catz said...

adie ismail,

eh ko dah pernah ke sandakan sumer kan?
hah..harus ke kundasang kalau ke KK.
interesting place. cuaca dingin.banyak sayur-sayuran.
alang-alang tu kan..apa kata panjat Gunung Kinabalu sekali.
:)

Anonymous said...

perlu menyemak:)

Cheguman... said...

catatan yg menarik dan berinformasi. saya pun nak pergi lagi ke kundasang.

Miz CanisTaL said...

salam...

wahhh.. bestny jalan... anyway thanks ye jenjalan kat kg me.. suka baca post ni.. hehe
nti dtg la lagi..

PUANSTOBERI said...

Salam,
jalan2 sini nak carik info pasal kundasang.
byk info bes nih..

so, salam kenal dari kak reen a.k.a pnstoberi :))

marionette.life.goes.wrong said...

Ranau.. kampung halaman emak saya ^_^
glad you like the place..
hehe

-sabahan gurl.

Cik Muda said...

awak, airpot ke padang merdeka tu rm30 per person ke kira satu teksi tu...?

Taxi kinabalu said...

awesome blog admin.

if you need a taxi service around kota kinabalu/sabah.
call or message us at +6017 832 5898

feel free to visit our blog to get more info

http://taxi-kinabalu.blogspot.com/

Taxi kinabalu said...

awesome blog admin.

if you need a taxi service around kota kinabalu/sabah.
call or message us at +6017 832 5898

feel free to visit our blog to get more info

http://taxi-kinabalu.blogspot.com/

klu double post maaf yer..buang jer mana2

Anonymous said...

I was pretty pleased to find this page. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!

! I definitely enjoyed every part of it and i also have you saved to fav
to see new information in your website.
Here is my web site :: forex software

Anonymous said...

Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit
my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not
writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!



Feel free to surf to my page; wie erstelle ich einen blog mit wordpress
My web page :: wordpress grundlagenschulung

Anonymous said...

hai catz..sayur tu pucuk timun sbenarnya..klu x silap ada kat sabah je.kmi sbut timun jepun,buahnya ada dua jnis,yg bduri n x bduri..tp ada jg d indonesia tu timun cuma lain nama..