Tuesday, January 12, 2010

sruuttt..! sroot!!!

sapa tau, kat mana ada jual siput belitong/ sipur sedut yang dah siap potong hujungnya?dah basuh siap-siap. dah duk dlm paket gitu.
yang kalau aku nak masak, tinggal basuh, bilas dan campak je dlm kuali?
aku ada satu dilema (cehhh..mcm penting sgt laaa).
aku nak masak siput tapi aku tak lalu tgk dia sedang berjalan-jalan merayap terkedik-kedik.
geli.
eh..makan masuk mulut sedut-sedut tak geli pulak kan?? keji. ke ke ke.
maksud aku..tgk yg hidup tuh..jalan-jalan dlm besen, sampai keluar besen, kat dinding besen, aku kalau tgk lama-lama rasa hendak lari jauh-jauh. kalau tgk lama-lama, kadang aku rasa dia tgh jalan merayap kat kaki aku...dan seterusnya..iskk....takyah imagine lah.


siput sedut Uptown, Damansara (sabtu lalu).

Kalau aku cerita kat mak yang aku mkn siput sedut tersedapest in the world ni kat Damansara, mesti mak aku terkesima kejap.
Agak-agak, jiran baru aku yg baru pindah 5 tingkat kebawah dari floor aku tu berani tak ek siang siput ni?
kalau dia berani aku nak antar 5 besen terus.
ha-ha.

p/s: aku pernah la masak siput sedut ni. Dlm blog lama aku ada letak entry. tapi masa aku siang tuh, siput tuh sumer dah mati sebab dah termasuk dlm fridge. tuh pun aku rasa mcm pegang siput hidup.

26 comments:

kucingorengemok said...

waahahaaa, makan pun tak berani apatah lagi menyiangnya! moral: beli kedai je :)

@xiM said...

aku sangat suka siput sedut masak lemak cili api!!

@xiM said...

aku sangat suka siput sedut masak lemak cili api!!

Romie Pujaan said...

ni style masak kicap ke??
slalu melantak masak lemak je
tolong kasi address kedai tersebut

myself said...

dah try siput gonggong, sangat sedap ok cat. (orang lelah jangan kerap makan siput, takut tak larat nak sedut).haha

CAHAYA said...

lar, baru tahu catz tukar blog. huhu. lama dah tak bloghopping!!

Leez said...

Memang sedap....especially masak lemak cili api.
Sesekali makan siput sedut ni...ok lagi.
Tapi jangan makan selalu udah ler...

rezeki said...

salam catz

menyelerakan tgk siput tu

last week masa balik dr kl ke jb singgah ke muara sg duyung ,melaka
ada sebuah resto sea food kat situ
order siput , tapi tersalah order cara masakannya, mrk goreng sambal, pedas sgt, tapi yg lelain mmg sedap esp siakap bakar "plain'kena pulah dgn nasi lemak yg "kemetot" tu he he

NenekPenne said...

ha haha..mana ada yang dah siap potong weh.... letih ooo nak memotong hujung dia tu...

Mama Miraki said...

ehhhh bukan semalam beli "jus diet" ker...heheheheh.....aku tak reti makan siput2 dan yang sejenis dgnnya.....

afendi ariff said...

aa ahh....ni masak kicap ke?biasa aku makan yg masak lemak cili api je....

atty's said...

susah ar nak jumpa catz..kalo dah siap potong tu..

O J O L A L Y said...

la ni siput sedut ni dah mahal lah rm6.50 1 bungkus...tahun lepas baru rm4....tak per catz ko datang JB aku masakan siput pekecot ni...

catz said...

kog,
rugi laaaa kooo..
nikmat woo...
beli kedai tak sesedap yg diharapkan kadang tuh..

catz said...

axim,
best ek..lemak cili api tuh..
kuah pekat. buh batang keladi..
pergh..tetiba 5 pingan makan tak sedar

catz said...

Romie,
bukan masak kicaplah..
masak sambal, tapi aku rasa dia buh soso tiram dan kicap manis..tuh warna gelap..
sedap! pedas-pedas manis gitu...tersedap dlm donia!
alamat?
UPTOWN damansara.
yg food court tuh..tau tak?
kedai dia yg dekat dgn kwsn yg ada starbuck besar tuh..

catz said...

hi myself,
siput gonggong???
apekah yang besar ituuu???
owhh..sedap??? masak apa??

catz said...

cahaya,
welcome to my new blog...!
hi..happy new year 2010

catz said...

Leez,
memang sedap gila kan??
rugi sapa tak berani makan..
hehhehe..
masak sambal oso sedap!

catz said...

rezeki,
oh makan siput di duyung ke??
best..
tapi masak benda bersambal ni kdg org tak pandai, sambal kdg rasa mentah, cuma pedas je yg ketara..
tak sedap..nasi lemak kemetot..hehehhe..dulu saya pelik, why di melaka tehy serve nasik lemak dgn seafood.
:)

catz said...

nenek,
ko berani tak potong tuh??
aku antar kat hang 5 besen oke?

catz said...

mama miraki,
weekend tak berapa diet lah..
hehehe..
napa tak makan? rugi woo!

catz said...

afendi,
bukan maska kicap.. ni masak sambal. ta[i dia buh kicap manis dgn sos tiram kot..
sedap!

catz said...

atty,
mmg tak jumpa kot..tak pernah jum[a lagi..aku serems lah tgk dia merayap tepi besen.

catz said...

OJOLALY,
haiiii...
u JB di mana?
berani potong eh?
wahh..bestnya...mmg org jb kah?
saya batu pahat mari..
sesekali teringin gak nak ke JB.
kalau dah ada org nak masak siput, wahhhhh...kita terjah karanggg!

O J O L A L Y said...

hehehe JB kat skudai..parent kat kota tinggi, kg kat muooooo...idop muoooo...ko calling2 jer naik mai...