Monday, May 9, 2011

Cara-cara menyelamatkan diri

ayam penyet paling sedap di Pasar Baru



Menaiki kenderaan awam di Kota Belanja Bandung bukanlah susah.
u can choose dari angkotan, beca, taksi.
justeru sekiranya travel seorang diri atau berdua, bisa aja naik teksi jika enggak mahu hire mobil +supir.
Perjalanan yang tidak dirancang, lantas taksi jadi pilihan.
Di Bandung, kalau naik taksi, ada yang tambang mula dia IDR 5000 dan ada yang IDR 6000.
Tapi tambang minima ialah IDR 10000, malah ada yang IDR 20000.
maksudnya if ko naik ke satu tujuan, tambang adalah 8000, ko kena jugak bayar 10000 (minima argo ).
untuk yang p0aling reliable, sila naik BLUE BIRD. ye..BLUE BIRRRRR....
tapi kalau dah terpaksa naik ajalah apa-apa..ada teksi warna merah, biru, biru hijau, silver...

Pengalaman menaiki semua warna teksi di atas. Banyak warna taksi ni sebab dari kompeni lain-lain.

bila dah naik taksi ke sana kemari, macam-macam experience aku alami..dan ok, aku letakkan juga cara untuk selamatkan diri dan duit 50 ribu ko.

1. nak naik taksi , tgk dulu derebar tuh, ok ke tak. takut terkangkang tengah jalan kang macam entry aku sebelum nih.. hiks.

2.tgk dulu taksi apa, tanya dia pakai meter tak? kdg dia tanak pakai meter, dia cakap "borong" so drebar teksi akan letak harga. contohnya, ko ckp nak ke Pasar baru, dia akan cakap 30 ribu. Tapi make sure deal harga sebelum masuk cab, atau sebelum kereta jalan.if rasa tak logik (kena surf dulu google map etc sebelum pergi, kena study location, jarak dr hotel tempat2 yg kita nak pegi) supaya tak kena tipu. eh bukan tipu la..kena ketuk.

3.make sure ada duit kecik. make sure dlm beg duit ada duit seribu-seribu, 5 ribu, 10 ribu, 20 ribu. yea. wang kecil namanya. if not kang tambang 12 ribu kang kena gak bagi 20k sebab drebar taksi akan ckp..enggak ada wang kecil buuu..and selamba je pau duit ko 2ok.

4.aku tah macamana kan...ternaik cab, lupa nak tanya dia pakai meter ke tak and lupa nak tanya harga. dah nak sampai aku bisik kat kawan aku.."eh apesal kita tak tanya pasal meter/harga tambang sebelum naik?" ni akibat tak habis-habis bergosip.
lepas tuh terpinga-pinga berdebar.
sampai depan pasar baru ..aku tanya berapa? drebar taksi cakap " 30 puluh ribuk".
aku was like..aaaaaaaaaaaa..aku baruuuu je masuk taksi kau tak sampai 5 minit, bukan jauh dari hotel aku, apesal sampai 3ok.dah lah teksi ko burukkkk gila. air cond pun ala2 takde.
aku: 20 k aja.
drebar: 30 buk, tambang minima nya 2ok
aku: ehhhh..teksi u minima 10k oke. saya sering ke mari. (nih teksi gemah rima ke nama kompeni)
drebar: ibu berduak. 30k. (ewahhhhhhhhh..ikut kepala pulak.ko bukan bawak angkotan ok)
aku: (hulur 20k). ya udah, 20k aja.. cepat2 kuar dari cab.
nampak mcm aku ni tak sopan tapi masalahnya. dekat gila, gossip baru berapa ayat dah sampai nak bagi 30k? oh..NO!

5. Balik dari pasar baru , dengan tangan penuh barang kiri kanan. Jalan depan pasar baru jam gila, nak dpt cab pun susahh. lepas tuh kalau ada pun nak letak mahal aja. tak nak pakai meter, pakai harga borong dengan alasan Jam gila.
dan derang ni pandai pulak, letak harga 50k setakat nak pi dekat-dekat situh and ckp " ala boleh lah embak..50k aja, belum pun sampai ringgit malasia dua puluh".
wah-wah. tunggu lah aku jadik jutawan ye. now ni jutawan rupiah aja. tu pun dah habis dilaburkan utk menjana ekonomi indonesia dekat jalan Dago dan Riau dan pasar baru.
kami duk kitai-kitai tangan..tahan taksi..ala..semua penuh.
Cuaca dah le panas gila. tukang-tukang beca tu pulak asyik kejar-kejar suh naik beca dia..
bayangkan dari pasar baru ke Toko Tiga dia sanggup mintak 10k je.murah le utk dua orang.
masalahnya kalaulah aku ni ringannn takpe.kesiannnn aku tgk tukang beca tuh kayuh kangggg. berat ok..lebih berat dari 5 kampit beras 10 kilo.

so..akhirnya nampak taksi merah. Taksi merah di Bandung ni actually aku dah ban. drebarnya mmg ramai yg tak berapa tau jalan/tempat. Tapi dah tak larat nak tunggu lagi dah. naik je.
drebar taksi : (sambil berckp di ponsel--->henpon) mau ke mana?
aku: toko tiga. tau enggak?
drebar: jalan apa?
aku: Jenral Ahmad Yani.
Drebar: ye..jalannya panjang..di sebelah mana??
drebar taksi: tau..tau.ya naik!
aku dan kawan aku masuk teksi: pake meter ya?
drebar taksi: enggak. (matikan meter dia) borong aja, macet.
aku: berapa?
drebar: yea 60k udah
aku: aaaaaaaaaaaaaaa???? (ko gila kewww--->dlm hati) ..40 aja.
drebar: enggakk..enggak bisa. 60 ribuk.
aku: (diam) bila dia duk call2 org, tanya..call-call..tanya..call..dan tak berenti ckp dalam telefon.
aku dengan penuh suspen dan curious (kata curiousity kills the cat kannnn)...terus cakap kuat-kuat. " tau enggak ke toko tiga itu?"..kot kang nanti aku pulak yang ter-kill pakcik drebar teksi nih kangg.
drebar:" ye tau..tau...ke Toko Tiga tauuu...bisa..bisa
tapi lepas tuh duk call-call orang lagiiii tak sudah-sudah...tensiiii aku nih...
tak tau cakap je la tak tauuuu....

aku: ehhhhhhhhhhhhhhh.... ni hotel kitaaaaaaaaa!!! (cakap kuat-kuat)..sambil menyiku teman sepertravelan.

aku: "Jom turunnn! tak jadik laaaa nak pegi toko tiga. ni hotel kitaaa.."
teman travel: aaa????? bukan.. ni bukan hotel kitaaa..
aku: jom turun cepat... ------------> aku siku dia kuat-kuat!
pakcik drebar: yang mana hotelnya?? yg kiri atau kanan?
aku: kanan.udah..udah..sini aja...hulur 10 ribu dan cepat-cepat nak keluar....
pakcik: waduhhh..masaaaa 10 ribu...40 ribu!
aku: ehhhhhhhhhhhhh....baru jalan berapa meter dan u enggak tau kan nak ke toko 3..
pakcik: 40ribu!
aku: nah..15 ribu aja!
cepat-cepat lariiii keluar...
kawan aku pun cepat2 kuar..
kami ketawa cam nak tergolek-golek tepi jalan...
kawan aku: ni hotel apa nih??????????????????????? keji je rupaaanya!
aku: memang le bukan nok..ni je cara nak lari dari pakcik telepon tadiikkk..
wakakkaka.
kami tahan teksi lain..and 5 minutes kemudian aku dah sampai toko tiga. bayar 20ribu je dan sampai!


so nak naik taksi dekat sini pandai-pandai le...
kalau tak kena semelih.....

8 comments:

xplorer said...

kalau kat indon mmg kena hati2 bila pilih teksi , silap2 boleh kena rompak . happen to me once before in riau

NenekPenne said...

kawan sepentravelan kena cepat2 cover line kalau dalam keadaan mcm ni...

Tijah said...

lenkali bawak beskal sendiri la senang kan?

Syarif said...

kat KL pon banyak teksi suka rompak

catz said...

xplorer,
ramai yang baik2 tak menipu..tapi ada jugak yg nak menipu..kan..just extra careful.
:)

catz said...

nenet,
yeszaaaa...kena kaber line you.
heheheh

catz said...

Tijah,
ye..basikal boleh lipat yg ada roda 3 kan..siap ada bakul lagi. senang nak angkut barang,
hehhehe

catz said...

syarif,
hi..thanks for reading.
yea..KL mmg ada.
tu lah kdg kita ni kena hati2 sgt dalam semua segi walau ia adalah sejenis perkhidmatan.

salam kenal.

catz