Tuesday, May 3, 2011

Penang is about F.O.O.D

Jalan-jalan cari makanan.
Craving for nasi kandar!!
spesifiknya ---> Nasi Kandar Beratur..orang asyik ceritaaaaaaaa je..sampai sanggup beratur sejam nak makan nasik kandar padahal dekat penang aku rasa selang 2 meter ada satu kedai nasik kandar kan..?
Nak makan macam nak beli bas ekpress balik raya zaman-zaman pudu raya dan belum boleh beli tiket bas online kan. so redho je beraturrr.
yer..aku tgh cerita paal nasik kandar, bukan pasal tiket bas.

awal pagi di LCCT, otw ke nasi kandar ...

terbang pada ketinggian err..belum tinggi laa..
cuaca tak elok.
jadiknya macam naik roller coaster ..ala-ala mengucap gitu.
muka cemas bila langgar-langgar awan, air pocket etc.
tiba-tiba..zuppp...
" its going down..! going down! going downnnnn!" ---> sapalah yang terlebih emosi tu. Tapi disebabkan dia adalah budak kecik, suara agak comel maka tak le jadik nak suruh dia keluar tingkap. ye dik..semorang panic.ahkak ni pun. tapi kalau ko jerit macma tuh, silap-silap FA pun turut ketakutan.


even with this face

buat muka macam ni oun still kena bayar if excess berat. ni muka garang ke comel? kompius. mungkin kena keluarkan kuku-kuku semua tuh kalau tak nak bayar, or maybe muka tukar jadik harimauuu?? hiks..


sampai di Penang Intenational Airpoirt, naik bas ke Komtar. Tambang RM2.7o.

kemudian, study le laluan bas CAT. Ini adalah perkhidmatan bas percuma di kawasan dalam central area dan kawasan tarikan pelancong yg terletak dalam laluan bas CAT. di komtar ada 2 stesen kot tak silap. stesen no 9 dengan 8 tak silap aku. so nak kemana2 , cth pi padang kota, ke naik le bas CAT. dah habis amik gambar meriam ke, tunggu le bas semula dan naik ke mana-mana destinasi.
Tapi tru my experience, naik bas dekat penang ni senang, bas banyak dan siap ada wifi dalam bas.wahhh..kan..

nak terbalik rasa bawak beg galas berat.

ke penang road..mari...

cari nasi kandar...

line clear!
boleh bentak-bentak kaki kalau pi png tak makan kat sini. gigih kan. dari airport terus ke Line Clear.

nasi kandar kuah asing! err..daging kuah hitam tuh sedap gila....

bubuh kuah sikit-sikit. Bismillah..
mintak extra bendi, timun..

garangnya muka kepala ikan nih...

kilat kau makan kan kiah....

next!

searching for cendol..


celah lorong


having the famous cendol in Penang. Ada dua kedai , sudu plastik sudu biru.. aku suka lagi kedai ni..

nampak tak..orang penang ni makan cendol secara serious sambil berdiri pun tak apa...

ok, jalan-jalan sikit..
takdelah aku beriya berjalan coz m.a.l.a.s
dah biasa ke penang, so segala kereta kable bukit bendera ke apa tuh aku dah pernah naik.
Aku naik bas dari komtar (hotel aku sebelah perangin mall dan komtar) stesen no 9 ke stesen no 18.
no 18 ialah padang kota lama.
ehhhhhhhhhhhh..... tadi kan, aku nampak nasik kandar beratur. ye adik-adik, kalau nak pi kedai nasik kandar beratur, sila berenti stesen no 15 ya. maksud akak, stesen bas CAT no 15. tapi kedai tu bukak pukul 10 malam.
so laluuu je lah.

lepak padang kota makan rojak. err...catz kau tak ada aktitivti lain selain makan ke?
takde.malas.

rojak menjerit !

ni le rupa rojak menjerit padang kota

rasa? sedappp!! ada 2 saiz, satu RM 5, satu RM3. sedapp..tapi takdelah sampai rasa nak menjerit. tu emosi yang terlebih namanya. Reaksi paling ketara ialah beli sebungkus lagi.hiks.


ok,jom jalan-jalan di Fort Cornwallis. Tiket masuk RM2.00

catz and Francis Light
wah sangat sejarah bunyiknya....ok, if rajin karang aku buat review pasal meriam dekat kota lama ni..now aku nak cerita benda sedap dulu...

next..!

char kuew teow. sedap! udang fresh!


ABC tinggi

mee goreng sotong ni order kat kedai Hameed Pata ke apa nama. sedap!! now duk teringat pulak. Mee goreng ni dihidnag dgn sambal sotong. tak pedas..nyammm!

Penginapan

stay di Hotel traders Penang. Lokasi sebelah prangin Mall,. dekat bas station.
saja duk sini, senang nak naik CAT bas jalan2 atau ke airport nanti.
Dah biasa duk feringgi atau penang road..tukar selera duduk hotel tgh town.


nice hotel. dulu ni Hotel Shangri La, still bawah shangri la group tukar nama je.

bantal plis

bilik besar dan cantik. katil dia aku rasa macam lain dari yang lain.. empukkk dan sgt inviting utk zzzzz....



senja di Pulau Pinang

CAT bas

senarai nombor bas


jom balik...
tapi sebelum tuh..kita ke..Hameediyah Restaurant for kari kepala ikan..

pack gila restaurant ni

lunch

kari kepala ikan..pekat gila kari nya

dah..balik. dari Hameediayah, amik CAT bas ke komtar semula, tunggu bas ke airport di Platform 5.

and fly back to KL. Perjalanan balik smooth..tertidur, tau-tau eh..dah landing.

apa??? nasi kandar beratur??? mak malas u ols nak beratur tgh malam. tidor je lah. beratur dalam mimpi. dah.

19 comments:

NenekPenne said...

pegi penang semata2 nak makan??
style mcm orang kaya gituh...
nanti aku nak buat gini jugak laaaaahhh


kakakkkkk..jom ikutttt!!!!!!

umie said...

wah..menarik ni..akhir bulan ni nak g penang...boleh la g ni...

DrSam said...

eh catz...tembok padang kota tu lah tempat yang exactly saya lepak sambil menikmati pasembok dengan rakan-rakan bulan lepas. Ada lagi tak bekas plastik teh tarik tertinggal kat situ ?

Usaha kerajaan negeri yang memberi perkhidmatan bas percuma ni memang patut dicontohi oleh lebih ramai pihak berkuasa negeri lain.

zarina said...

rapid penang terbaek..driver bagus, bersopan santun dan banyak membantu bagi kita yang jadi pelawat ni..tak tau lah kalau orang tempatan derang komen apa plak..

nasi kandar beratur tu memang panjang beraturnya

Buzu Ediany said...

Salam Catz

wahh sgt gigih pegi jalan2 carik makan kt penang...anyway penah try nasik beriyani kt hameediyah x??super delicious..hehehe...

xplorer said...

mcm ni baru betul travel . pi png naik flight semata2 nak pekena nasik kandaq, he he

Anonymous said...

bila nak mai lagi...boleh pekena ikan bakar kat telok tempoyak pulak

NenekPenne said...

kau memang malas nak reply komen eh?? ha ha ha..

catz said...

nenet,
ye..macam orang kaya..pi jakarta nak minum kopi je..kehkehekh.
eh mana tau kaya betul-betulll..
wakakaka.

catz said...

umie,
penang is about food..sila study semua tempat makan ye sebelum pegi..
hehehhe

catz said...

DrSam,

amboi..samapi tertingal plastik teh tarik? hehhehe...dulu2 best...ada gerai2 sebelah tembok ni kan..sambil makan kerang bakar,pasemboq..rojak.. air laut menyimbah2..now dah tak berapa best kann..

yup..usaha patut dipuji dan di praktikan..kalau kat bangi ni ada bas free lagiiiiiii bagozzz..

catz said...

zarina,
yup, i like bas rapid penang!
best dan selesa kan..
:)

catz said...

Buzu,
yeah..gigih JJCM..suka ke png makan nasik kandaq.
yup..pernah lama dulu...sedap..!!

catz said...

xplorer,
u biasa buat eh????

catz said...

hi anon,
selalu jugak dgr pasal teluk tempoyak. teringin..next time nak try..err..jom..

catz said...

nenet,
haaa..aku dah jawab dah..
hahahah

Hajah Zainab bt Abdullah said...

hebat catz...terbang2 cari makan!!

UjieUllfia said...

dasat catz, terbang tinggi, gigih,semata2 nk pi makan jer. syiok sungguh ler. mee goreng mamak tu sedapnya...! :)

@xiM said...

nasi kandar line clear tak besh ..tak kena ngan selera aku.hehe..

kelassss kan terbang ke penang semata mata untuk makan..:)