Monday, May 16, 2011

Ladang stevia vs Ladang kambing



gambar hiasan semata-mata.



Lately , i'm a bit into perladangan.
eh over gila.
ok..actually i have interest in pokok kehijauan, pokok berdaun cantik dan berbunga gorjes.
But i should say i dont have 'green fingers' sebab kalau bawak balik pokok je sure akan tinggal nyawa-nyawa ikan je dalam masa seminggu, lepas tu daun berguguran, dan lepas tuh..kojol errr..mati.
aku actually confuse, bila bubuh baja, lagiii lah pokok tu mati even though dah betul exactly baja yg dibeli itu.
(lepas tuh boleh aku bercita-cita nak buat ladang pisang??..err..maybe kena buat ladang kelapa sawit kot baru pokok hidup kehijauan dan boleh dituai. agaknya laaa..). or..now getah kan mahal, so rasanya kena tukar cita-cita kepada pengusaha ladang getah. kan?


stevia

ok..kita berladang secara small scale dulu ye senah. i bought this plant last week. pokok apa? STEVIA. 3 bulan dah boleh tuai. err..boleh digunakan.
have you heard about this plant? berdaun manis and can be used to replace normal sugar. This is very good for those who watch their diet and sugar intake.
manis daunnya. masuk je dalam mulut mmg dah rasa manis.tak perlu kunyah pun.
i read about stevia and feel like, hey, why not buat ladang stevia as now people are more concern and lead to healthy life style. murah pulak tu.
Daun stevia ni, boleh dijemur, keringkan (not more than 9 hours) and u can just put into warm water, and drink. manis.
I will blog on stevia later, if aku senyap je maknanya pokok dua pasu tuh pun dan Innalillah lah ya.
hik.

so demi menjaga pokok dua pasu tu, catz pi ke nursery pokok semalam. nak beli tanah organic coz, penjual pokok ni kata, senang je nak hidupkan pokok ni. guna tanah organic, rajin siram put under direct sun. Ia memerlukan cahaya matahari yang banyak katanya.

sesambil, beli pokok aloe vera ini yang sudah boleh dimakan

bagus utk kulit kepala dan pertumbuhan rambut katanya. so as i have hair falls problem, beli yang paling besar so boleh guna utk rawatan rambut dirumah.

pokok ni cantik-cantik kannnn

hijauuuu

sejuk mata ai

besar tempat ni, macam-macam pokok, jenis tanah dia jual


pasu-pasu cantik, harga reasonable.



so now i have ladang. ye..ladang sangat la kan. 3 pasu benda nak kena jaga. hopefully hidup le kan..ahahhaa. berbulu je nyonya nursery tuh. gaya macam nak beli semua pokok. siap dia panggil helper dia bawak kereta sorong. sekali beli aloe vera sepasu dengan tanah satu kampit je.ha-ha.


dah jom balik masak pulak.
ok.i will have lamb for dinner.
ni ala-ala nigela kononnnyaaaaaaaaaaaaa.
sebelum keluar rumah, marinate lamb dulu, then tinggal keluar, pi jemput anak sekolah , minum coffee dekat cafe bagai. tapi aku jemput anak pokok je la.

lamb shoulder, tengok pun dah sedap.

lets cooking!

lamb marinate simple je, buh perahan lemon dan black pepper. and grill!
grill about 4 minutes (2 minutes each side), and into the oven.

grilled potatoes


dinner last nite. grilled lamb and potatoes with salads. the black pepper sauce is yummy!



ok, rasa aku lebih sesuai buat ladang kambing kot le dari buat ladang stevia. tiba-tiba berubah fikiran. mungkin kena bela 2 ekor dulu kot. tengok kambing tu panjang umur ke tak duduk dengan aku. kan.

11 comments:

NenekPenne said...

kau ni kan
kejap ladang kambing
kejap pengusaha kerepek peria
kejap2 pengusaha kerepek arrow head
ha ha ha..
tak per catz, aku sokong kau

aku buat lamb ni aku goreng jer...
haaaa tu pasal nak kena beli oven ni.....

Tijah said...

satu lagi nok...

ko kena bukak ladang gurame jugak.
utk permulaan...aku pam ko modal 2 ekor ikan. err...harap2 mereka tak gay lah.

Uncle said...

fuyooooo...habislah TLG kalau macam ni....mesti kena pukul jauh nih!

DrSam said...

lamb tu kalau letak daun stevia mesti manis-manis gitu...acu cuba try test Catz...

DadaIQ said...

Betul cakap uncle, TLG lepas ni bungkus. anyway, kalau nak tips menanam, dtgla rumah. byk pokok2.

Puteri said...

salam..catz cafe ni benar2 wujud ke? dekat mane ek?

Syahiddmilikku said...

bagus la catzs, ada imaginasi gemilang. saya ni ternak perut je mampu..uhhu~

darul_makmur@yahoo.com said...

Salam...nak tumpang promosi boleh tak...klik la sini...terima kasih...peace

Arthoz said...

Dapatkan daripada kami bekalan Gula Stevia yang paling murah di Malaysia. Gula Stevia di proses di kilang tempatan dan di edarkan oleh syarikat islam bumiputra, di jamin halal. Bebas dari rasa pahit.

Harga: 1/2 KG -> RM45

Untuk Maklumat Lanjut:
call/sms 013-431 2808 (omar)

http://www.facebook.com/pages/Pemanis-Stevia-Rebaudiana-Paling-Murah-Di-Malaysia/350979478353752

http://steviasentral.wordpress.com/

-CZ- said...

Salam, nak tanya... kat mana lokasi utk beli pokok aloe vera tu?

-CZ- said...

Salam, nak tanya.. kat mana nak cari pokok aloe vera tu? Tq.