Monday, May 23, 2011

pengiraan kalori hujung minggu.

Pengiraan hanyalah untuk hari sabtu dan ahad sahaja.
Hari sabtu..errr..aku masak sardin masak lemak 3 ketul, celur sayur bendi.
masak nasi 3 cawan.
makan 2 kali. setiap kali makan, aku assume pengambilan kalori adalah around 400.
Dua kali makan bersamaan 800.
and end up sardin tu tak habis, basi 1/2 periuk kecil, nasi pun basi sebab tertidur lupa nak simpan. Punya lah membazair kau catz. Dah le sebelum tidur makan aiskrim double dutch (sedapnya!!!). ok..tu maybe 300 kalori.
oh, ptg sebelum pi nursery cari pokok, pi makan dekat ayam penyet dengan romie dan emak dia, aku makan tempe goreng 3 ketul dan limau ais = 200 kalori kot???

so total : pengambilan kalori hari sabtu adalah

lunch = 400
early dinner = 400
tea time = 200
aiskrim double dutch(sambil tgk tv puppppp!! tertidur lepas tu) = 300

Total = 1300 ------------> omjeee!

pencarian pokok

pokok-pokok yang akan ikut balik rumah beserta pasu dan tanah. some pokok dalam beg plastik tuh suruh dia tanamkan terus sebab aku sangat tak yakin dengan tahap kerajinan tangan dan kesejukan tangan, takut penat-penat bawak balik aku tak tanam dalam pasu, or kalau aku yang tanam tah-tah esok lusa pokok akan meninggal. Orang nursery tolong tukarkan pasu dan gauk tanah etc. so maknanya keje aku adalah angkat pasu yang berats nak mam.... ni.


gigih naik atas rumah amik troly sebab kalau bawak pakai tangan takut minggu depan baru siap or maybe tangan akan memanjang cam tangan popeye.

kali kedua amik pasu dan tanah serta pokok kecil. eh pokok kecik-kecik tu dulu mak aku suka tanam, ala-ala campak je dia berbunga. kitarang panggil pokok kerokot. ni nama jawa, tah tak tau lah nama saintifik dia.bunga warna warni, saja aku nak test, aku beli 6 beg kecik.harap-harap subur berbunga dan kembanggggg macam tuan dia sekarang ini ya.

aku lambak kan aja sebab tak larat. penat gila oke..so aku agak-agak maybe 2000 kalori aku terbakar. kah-kah. takdenya catz oi..kau bukan berkebun, pegang tanah pun takkk!!! setakat angkat pasu bawak naik rumah je tah-tah cuma burn 32 kalori je.kih. lepas tuh makan aiskrim satu tub. agak-agak lah kan....

Pagi ahad, bangun pukul 6, bersiap ke padang di PJ (depan amcorp mall). Join walkathon , charity event as a support for SLE patients. I will blog later on this, if rajin.
Makan roti seketul dan air .

aku rasa kalori intake pada pukul 7 pagi tersebut adalah 150 kot.

me with payung

Walk-walk-walk baby walk.. 3 km .

maybe terbakar le dalam 3000 kalori.

oi, takdenya kiah oiiiiiiiiiiiiii!

kalau jalan lenggang kangkung very de mak limah balik pasar bawak bakul sayur.

entah-entah cuma 100 je kalori terbakar (termasuk le sesi panaskan badan -->senam ye, bukan bubuh badan dalam air panas, dan juga chicken dance yang aku cuma goyang-goyang kaki, lompat-lompat pusing-pusing -->kena paksaaa.cih)

habis event makan sarapan di A&W PJ depan amcorp. sarapan ni aku rasa around 300 kalori . float rootbeer tuh (gatal je mulut ni nak minum float) dalam 250 kot (hik). sarapan aku share dgn kawan aku (ni bukan budget romantik ke konon nak share-share makanan, nak jimat budget ke tapi sebab dah plan nak heavy lunch lepas tuh). Ye..selepas itu dengan segera.

so part aku :

sarapan: 150 kalori
float = 250 kalori



Lunch di Syed Bistro PJ.
Nasi Bukhara Ayam. entah, order kambing, tiba-tiba muncul ayam. Tapi sedapnya kan.
satu pinggan beserta segala aksesori adalah 700 kalori.
makan share dua orang.
teh o ais 2 gelas = err..250 kalori

so lunch : bahagian aku adalah 350 kalori.

kesimpulan: lunch 250 + 350 = 600 kalori.


kemudian petang teatime di secret resepi, makan kek dan air kosong.
hoi...blueberry cheese choc dan choc cake apa tah kat atas ni sedap nak mati.

lepak borak, bahagian kek aku adalah separuh. so..aku rasa aku dah makan 250 kalori dekat sini.


Balik rumah aku beli pokok 2 lagi, angkat pakai tangan cam nak kojol je rasa. lepas tuh tgk tv sesambil keluarkan lamb utk dinner, marinate.
sambil tu bergardening.
oi catz, gardening apa ke benda kauuu.
cuma angkat pokok, susun.
oh ya..aku angkat air 6 baldi basuh balkoni, sapu-sapu, berus. tu kira gardening jugak ke?????????? No?


ok, dah cantik sedikit, cuma perlukan beberapa pokok lagi. Harap makin rimbun dan bukan makin kelayuan pokok ni semua.Harap-harap aku dapat kerajinan tahap lapan untuk menyiram pokok.


sebagai reward kepada diri yang kepenatan, prepare simple dinner yang sedapppp. makan sambil tengok bintang. semerbak bau time grill ni. maybe jiran aku ingat aku dah bukak restoran lah.

terdengar-dengar bunyik kambing memanggil

grilled lamb with salads dan tumbuh-tumbuhan. aku rasa ni dalam 400 kalori gak kot. hiksss.


so jumlah kalori intake hari ahad adalah:

sarapan dekat padang : 150
sarapan A&W = 400
lunch dekat syed bistro :600
tea time secret resepi : 250
dinner at home (lamb) : 400

Jumlah : 1800

erk.

eh jom senam-senam.

lapan lagi lapannnn.....

14 comments:

kucingorengemok said...

hahahha, "lapan lagi" kena disebut dengan gaya yang betul

NenekPenne said...

ha ha ha...
aku tengok kau tambah kalori laaa..
tak per catz, tahun depan ada lagi...

eh mek, jalan2 tu kena pakai payung eh?? or sebab hari hujan??

atty's said...

cantik balconi..

cikwawi said...

nama kek tu white dark choc cheese. sedap kan. my favourite :)

catz said...

kog,
yea...lapan lagi lapannnnn..lagi lapan...lagi lapannn...ulang pergerakan sampai kurussss..
kih-kih-kih..
:)

catz said...

nenet,
nama event nih payung walk..pakai payung simbolik for sle patients. coz derang takleh kena cahaya matahari. this is support for them, menderma sambil mengamalkan gaya hidup sihat, bereksesaisss...
overal, fun jugak..very nicee!

catz said...

atty, biasa2 ajaaa..
:).
hi..how are you??

catz said...

cikwawi,
thanks..ahahaha..aku tak reti nama sebab org lain order..
:).
my fav too!

MommyCT said...

Salam singgah. Tak tetahan nengok kambing tuh....*air liur menjejer*. Description about me tu mmg seswai dgn entry :)

Yattisa Roslan said...

kiah .. kau x payah lah kira kalori..ko bedaal ajelah

catz said...

MommyCT,
hi..how are you?

yerp..kambing tuh macam memanggil2 sgt..simple but yet sedap sangat hingga menjilat pinggan.
hhehehe

catz said...

Yatissa,

hehhehe..kan bedal je...hiksss...
saja nak muhasabah diri.
kdg buat sebab nak monitor how much kalori intake dihujung minggu, compare hari biasa.
hehheheh..
:)

Azhan said...

Salam Catz,

Tanamlah pokok lidah mertua tu ker ("sanseverine') Siram seminggu sekali pun tak apa sebab dia kerabat pokok kaktus. Kalau siram hari -hari dia mampus. Kalu gi nursery selalunya ada dua calor tujerlah padahal kalau ko gi Indon tu mak oiii... cantik-cantik spesies dia. Masa saya ke medan tauri, saya seludup 3 jenis... memang payah nak dapat kat Boleh Land nihh....Carik pokok yang senang nak hidup, tak selalu siram untuk insan-insan yang kerja pagi malam subuh hehehe....

@xiM said...

lawak entri ni.buat aku tergelak jer..besttt.hehehee