Monday, October 3, 2011

kegemaran minggu ini : bibimbap




dolsot bibimbap
* dolsot = stone pot

served with kimchi


Bibimbap is signature korean dish. i was first introduce to this dish in 2005 when i was in korea.
(cara sebut in korean is 'pibimbap'). secara umumnya ia bermakna mix meal.
Bibimbap normally served in a bowl, warm rice topped with ' namul ' (sauteed and seasoned vegetables) and ' gochujang' (chili pepper paste). this dish also normally topped with raw egg, diletak atas sayur-sayur tu.
Tapi tah kenapa yang aku makan ni, telur dia dah masak..maybe we should ask 'raw' baru dia bubuh raw egg. mungkin nak sesuaikan dgn tekak orang malaysia kot.

Sayur yang biasa digunakan ialah timun, zucchini, mushrooms, bellflower, spinach, soybean sprouts etc.

then ia juga dihidnag dengan daging atau ayam...

lepas tuh dia susun cantik-cantik dalam mangkuk..
wahh..sapa minat k-pop harus tau makanan ni..ehehehe...
ni le yang Hong Ki , seungri, GD&Top, park Ju ming makan nok!


cara makan, ia dihidang kan dalam stone pot = dolsot..panassssss pot tuh..
telur tuh kan shud be mentah. so cepat-cepat gaul semua sekali..stir..mix cepat-cepat....
so bercampur macam nasik goreng jadiknya..pot ni betul-betul panas, so telur mentah pun akan jadi masak macam kita tgh masak nasi goreng. lepas tuh rasa macam kerak-kerak kat bawah tuh...oh myyyyyy


masa 1st makan ni aku nak nangis sebab my korean fren tuh ala-ala rampas mangkuk aku bila dia tgk aku macam terkemut-kemut nak kuis-kuis telur tuh. dia ckp .." this is how we eat this"..dia kacau cepat-cepat..sampai jadik rupa nasik goreng,.lepas tuh dia ketawa-ketawa. hazabsss...
aku makan oso terkemut-kemut jugok masa tuh.. tapi lama2 aku boleh makan. sedap je...

cuma now yang aku makan kat sini aku suka pilih bubuh daging...so mix...sedappp!...


ok..aku kan ada penyakit bila suka makan something hari-hari nak makan benda sama.
bongok je.
this week dah dua kali.

tapi jauh seh nak ke pavilion tuh..
takkan aku nak ke pavilion semata-mata nak makan benda niiii...lepas tu larat makan pun semangkuk je..berbaloi ke nak redah jam petang-petang? lainlah kalau aku boleh makan 5 mangkuk terus ke kan..baru le berbaloi kan kiah...
wah perut gajah kan.
tapi possible je aku ni..isk..isk...
kat bangi ni mana ada...sobssss..
ok..
aku lapar.
nak masak mana reti..
plus kat mana aku nak carik pot macam ni...
eh..mentel sangat kan.

16 comments:

kucingorengemok said...

memula aku baca ingatkan nama makanan yang ko cipta sendiri di waktu lapang, haha

mem, kata nak ajar buat sup macam hari tu

catz said...

kog,

wah...diva nya mak siap boleh reka-reka nama makanan. mengamuk chef one two three tuh karang..ekekek.
sup apa? sup tulang tu ke...?
eh..belum ek? kang aku buh resepi khas untuk ko..ehekssss....
tapi tunggu aku beli tulang dulu boleh? sebab hari tuh tak amik gambo close up..lupa kot....

croft said...

catz,

dah pi makan pepper lunch? tu pun ala gaul-cecepat-sementara-masih-panas gak...sampai kan sy pun rasa cam nak beli hot plate tu nak buat sendiri kat umah..huhu

azieazah said...

Nampak macam sedap jer. Kak Azie tak pernah makan Korean food. Nanti ajar la eh? Tingin nak cuba.

*pandai eh guna perkataan mentel? hahahaha

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Care4 subang jaya ada kat food court..

.:Mama Dhia:. said...

nampak menarik sangat..
also k-pop fan..
also hong ki fan..
hehehehe..
harussssss try ni...

Niza said...

owh nmpk sedap bibimbab tu...
haruslah try nti..
klu x silap dkt foodcourt mid valley pun ada jual...

btw catz nti x pegi tgk konsert 2pm ke .. next mth 25/11 stadium merdeka

Anonymous said...

nyah...aku suka nko tulis perkataan bongok & mentel tu..sooo jawa...hehe..masyp

catz said...

croft,
hai..
salam kenal.
belum try..maybe bleh try next time.
sedap tak??

catz said...

Mama Dhia,

hello-hello!!.

everybody say la la la..
everybody say ha ha ha
everybody say ta ta ta..
everybody say hello-hello-hello...

ehehhe..
hi mama,
salam kenal!

miow...

catz said...

k azie,

kat futkot pavilion macam2 ada..
:)

catz said...

life,

adaaa????
nakkkkk!

catz said...

hi Niza,

25/11?

tak pegi kot...
tapi tak taw lah kot tergerak hati nak pi..

dah beli tix?

mahal tak???

catz said...

hi masyp,

i mmg jawa..
hehehhehe

Anonymous said...

di midvalley foodcourt kat atas pun ada ....best jugak

Sara

catz said...

hi Sara,

Thanks for the info..!
btw, thanks for reading.

:)