Friday, October 7, 2011

Keselamatan: mengendalikan gas memasak di rumah

Last week, catz was invited to give a talk on safety and health di @stro.
so actually talk ni untuk kakitangan mereka.
It was a series of talk relate to health and safety with conjunction to SHE week.
habis talk aku, next speaker adalah dari shell.
macam menarik.
so instead of balik, aku stay tengok talk yang ni pula.
keselamatan mengendalikan gas memasak LPG, iaitu menyimpan dan mengendalikan.
diajar juga langkah-langkah keselamatan sekiranya berlaku kebocoran gas.


comel je orang dari shell ni...

dia bercerita base on true story. One of her family member died becoz of takde pengetahuan mengendalikan kebocoran gas. uncle dan auntie dia. balik rumah bau gas, terus ON suis lampu...berlaku letupan dan kebakaran. auntie dia survive tapi burnt teruk.
so thats why dia berazam educate orang tentang keselamatan pengendalian gas LPG nih.

siap bawak tong gas untuk demo


benda ni macam dah biasa, tapi bagus sekiranya kita mengambil berat dan saling ingat-mengingati kan.

ni dapur aku.

actually, tak bagus kita bubuh tabung gas ni dlm tempat sempit, tapi tah dah design dapur kita kat malaysia ni macam ni, lepas tu we are fighting for space, kekemasan , kita biasanya letak macam ni. tak nak le nampak ting gas tertoggok kat tengah dapur kan. so kita sorok gitu.
sebenarnya lebih baik tong gas di letak di dalam keadaan pengudaraan yang baik, bukan di tempat sempit.


lebih baik sebenarnya kalau berhampiran tingkap..



ni another isu, gas regulator. kita biasa beli guna hok murah tu kan. gas regulator + salur gas kat kedai hardware depan rumah aku RM18.00.
actually kita kena tengok juga samada ia berkualiti.
gas regulator kena ganti setiap 5tahun tak salah aku, dan salur gas tu kalau boleh jgn beli yang plastik clear tu. If boleh beli hok getah hitam yang diluluskan penggunaannya.
ada standard yang derang kena patuhi tak silap aku. dan salur gas kena ganti at least setiap 2 tahun. bukan guna seumur hidup.

antara tips keselamatan:

1. if nak cek kebocoran gas, guna buih sabun.

2. sekiranya kita mengesyaki berlaku kebocoran gas di rumah, let say kau baru balik tengok konsert, lepastuh lepak kedai mamak pulak smapai 2 pagi. Balik rumah , bukak pintu je bau gas yang kuat.
PLEASE! JANGAN buka ATAU tutup /sentuh any suis.
Bila kita tekan suis tak kira ON/OFF akan berlaku percikan sebenarnya yg kita tak perasan which akan menyebabkan bertindakbalas dengan gas dalam udara dan kebabommmmmmm!!!
dan JANGAN menggunakan telefon bimbit di situ sekiranya tak nak diri kita meletop dan terbakar di situ.

langkah yang patut dilakukan ialah:

buka semua pintu, tingkap, bagi udara keluar masuk.
IF possible alihkan tong gas ke tempat lapang, jadi kepekatan gas di ruang rumah akan berkurangan.
dont worry, as long takde percikan api etc, takkan nya tong gas tu meletop. (hahaha..ini yg aku terpikir, apa pulak nak heret/angkat tong gas tu kan..sure aku lariii terus..ekekekke. sebab takut meletop.).
actually tak akan meletop pun, kecuali ko saja-saja carik nahas nyalakan api atau suis.

kemudian maklumkan kepada pembekal gas.

yang penting jangan panik.

hehehhe..entah-entah aku yang panik lebih.

actally ada alat pengesan kebocoran gas dalam pasaran.
harga around RM200-250.
kita boleh install kat dapur.
If berlaku kebocoran, pada certain kepekatan akan ada bunyiuk beeeepppp!

gas regulator

masa talk tu derang ada jual ni. buatan german ke mana tah, lupa. aku beli sebab dia ada ciri-ciri keselamatan penting. harga dekat rm80.00, tapi aku dapat diskaun rm65.00 .

inilah gadget terbaru aku. hehhehe...

masak-masak jugok kiah,keselamatan harus diutamakan!

19 comments:

zarina said...

dari dulu lagi tegok citer cina..ada orang buat dajal dia bocor tiub gas tu..pastu bila orang ni tekan loceng, tetiba meletup satu rumah. Memang beri kesan pada saya sampai sekarang kalau bau gas sikit..memang gabra rasanya..tak petik apa2 suis pun. Itulah kebaikan menonton tv :)

AzeedA said...

Assalamualaikom catz :)

TQVM for sharing such life saving info!

Niza said...

Thanks catz sharing very good info...

azieazah said...

Biasanya dapur yang ada kabinet lawa mesti akan sorok tong gas, sebab biasanya tong gas tak pernah lawa, jadi kena selindung.

Dapur biasa macam rumah flat, memang tak lindung, semua terdedah jer. Lebih selamat kan? hehehe

ijan said...

Good info. Tak pernah tahu pasal tak boleh on suiz lampu dan guna phone tu. silap haribulan p tlepon sapa2 kat tepi tong gas bocor, naya :(

Uncle said...

itulah punca meletup kat Empire SJ tempohari....la...la...Uncle talipon Fire Fighter Sdn Bhd untuk check apa yang patut!!!

Anonymous said...

info yg sangat berguna...
saya suka sgt baca blog catz..
very humble person

catz said...

zarina,

ye, banyak pengajaran kan.
:).
banyak aspek keselamatan kita kena amik berat sebenarnya kan.
:)

catz said...

Azeeda,

salam,
welcome to my blog.
thanks for reading!

catz said...

Niza,

u are welcome.
sharing is carng kan.
thanks for reading.
take care.

miow

catz said...

azieazah,

hehehee...
nampak pelik if tong gas tiba2 kat luar. biasanya mmg akan disorokkan.
hehehe

catz said...

ijan,

yes..saya rasa ramai yg akan buat begitu. mesti nak call sapa2 kan. sila buat call diluar rumah ye..hehhee.

catz said...

uncle,
ijit?
kan...tong gas ni salah hemat akan jadik mcm bom.
takuttt!

catz said...

Anonymous,

hi..salam.
welcome to my blog.
thanks for reading ye>

thanks.

mioww

Anonymous said...

akum semua .... maaf ye mencelah ... sy ader terbaca tentang blog ini dan sy ingin berkongsi tentang cara2 mengendalikan gas memasak dgn lebih berkesan. sebenarnya bynk kes gas meletup ni berpunca daripada tiub gas dan kepala gas yg bocor ... so kalau korang nak .. sy boleh rekomenkan tiub dan kepala gas yg mempunyai sistem automatic cut off + pengesan tekanan gas. memang selamat sebab kalau gas leaking akan ader auto cut off ... maksudnya tiada lg kebocoran gas. kalau bermina sila call Muhd Akmal 016 261 3188

mas said...

Saya nak Tanya boleh ke kita sendal Kepala gas yg longgar dgn plastik..to long la..housemate saya buat gitu.. Huhu

Anonymous said...

Catz, good sharing. Brg ni mana boleh beli?

miss diandra said...

Thanks a lot catz.. Membntu sya dlm exam yg akn diadakan lgy bape hri lagy.. Wish me luck kayh ? ^^

shah said...

salam cik catz...kat mana nak beli kepala gas warna biru tu ya...