Sunday, August 22, 2010

Card error??

entah kenapa?
semalam..
nak guna DSLR amik gambar juadah buka puasa.
tekan shutter takmo jalan.
tengok-tengok " CARD ERROR"..ho.....?????????????????????????
try kuar masuk semula kad takmo jugak!
try godek-godek buh kat laptop..
mula-mula kuar " u have to reformat before use".
hah????????????????gila..kalau re format, habislah gambar dalam tu semua?kan?
dalam tu ada gambar-gambar kerja atas Gunung Jerai, kat TuDM dan banyak gambar-gambar aku travel yang tak sempat downlod/lupa / malas.

er..nak nangis kejap.

mungkin kena beli memori kad baru.errr..tapi..

kejap..nak guling-guling dan nangis hentak-hentak kaki.

sahur 22.08.2010 di Podiksen (nama oramputeh)
.
.
.
.
.
(bak kata kucingorengemuk)

8 comments:

scrlettfr said...

salam.. sis, sabar-sabar... hahahaha.. cuba switch off dan kuar kan SD card.. then masukkan balik.. pastu SD card try masuk dalam laptop, klau re format gak, kuarkan.. then masuk balik dalam laptop.. kena sabar skit... heheheehe..

Azwar said...

catz, ade satu software (Photorec) yg boleh re-cover balik sume gambar dalam memory card walaupun selepas di formatkan. download kat sini http://www.cgsecurity.org/testdisk-6.11.3.win.zip.
cara nak gunekan ade kat sini http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step

Azwar said...

catz, ade satu software (Photorec) yg boleh re-cover balik sume gambar dalam memory card walaupun selepas di formatkan. download kat sini http://www.cgsecurity.org/testdisk-6.11.3.win.zip.
cara nak gunekan ade kat sini http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step

Uncle said...

Sorry, tak reti nak ngajar....tapi tumpang simpati...boleh?

catz said...

scrlettfr,
hai..
dah try kuar masuk laptop..now takleh detect pula..
nak pi kedai kamera/gambar today..mintak tlg derang retrieve.
:)

catz said...

hi azwar..
terima kasih banyak2 for the info.
will try it bila ada masa nanti.
:).

selamat berpuasa.

catz said...

Uncle,

boleh....
selamat berpuasa..
:)

HaniCheLat said...

aduyai.. catz, hamba pun pernah kena.. 4Gb gambar ..pooof.. begitu saja..nasib baik gambar masa mula2 pegang cam dulu.. yang ntah apa2. but mr azwa, thanks for the info.