Tuesday, August 31, 2010

Bazar Ramadan 83500

nombor poskod yang merujuk kepada nama tempat..
Berkesempatan balik kampung hujung minggu lalu.
Ke Bazar Ramadhan dengan abah...
dah pesan dengan emak..

"mak tak payah masak lah..kita ke bazar ramadan je..senang".

emak adalah sedang menggoreng REMPEYEK sedap yang sebahagian kecil adalah aku punya.
so..kalau cakap tak payah masak mungkin akan dapat extra, termasukklah dah ku rembat 3 plastik utk bekal bawak balik sini semalam.hik.



Bazar Ramadhan Pekan 83500

adik penjual ikan keli bakar dan ayam percik..u are on camera!

Terdapat banyak gerai kuih muih, cendol, nasik ayam = RM10 3 bungkus.,lauk pauk, dll.

ada air katira, ai beli sebungkus. Tapi tak sama dgn yang JIRAN saya bagi.

ayam percik....1 = SINGGIT.. murah tak?

oh..wahai penduduk pekan 83500, tau tak kat mana org jual air jambu ni time bulan tak puasa?
tak sempat beli. but looks sooooo tempting lor. Nak beli tangan dah penuh dgn 3 air, so abah aku dah jeling time aku nak berenti beli. so belum dapat rasa....
kat mana nak carik ni???

sate.. 1 = o.40

Ayam percik..satu singgit, 3 = RM 3.00

Rojak, ikan keli bakar, murtabak..kuih muih lauk ikan pari lemak cili api, asam pedas, cendol, air tebu . air katira,dll.

Kuih adalah 4 ketul = RM1.00 ! besar-besar pulak tu! dan sedap! Penuh tangan kiri dan kanan.
Terserempak kawan abah yang sengih2 tgk kami jalan mcm tak cukup tangan bawak juadah.
"Borong??" katanya. ke ke ke.

BUka puasa ber-4.

Sempat keluar membeli belah pada hari sabtu..bawa mak abah dan adik. dari pagi-petang. ke BP Mall, Square One, K4.
orang adalah super ramai..
penat gila. Tunggu adik lelaki aku pilih seluar jeans dan baju dan kasut adalah sangat menguji kesabaran oke.


sale sana sini.

Balik masak!
start 5.45-6.45.

asam pedas kepala ikan merah.
siput sedut masak lemak dgn batang keladi.
sayur lemak putih batang keladi.

Tiba waktu berbuka, penuh meja sebab jiran-jiran 'munjung'.
Rezeki...

10 comments:

Anonymous said...

catz, sy cikgu kt pekan 83500 nih :D air jambuu tu sgt sdaaappppppp!~kalo bulan x pose, ade jual kt pekan tu jugak, tepi jalan, dpan sket dr jambatan.lg satu ade kt taman simpang lima ngn area pasar borong peserai.sila lah beli, byk2 and mtk asam boi extra =D

cc said...

kamu asal batu pahat ke?
sedaerah la kita :)

BTW, bazaar tu kat area mana eh? hehe

makcik rokiah said...

lambat lar catz..kiteorang dah serbu sabtu lepas..

org segamat dtg bp mall lar tempat tuk soping...

eh kat situ pun ade cool blog kan? tak sempat nak try..

~ Mummy Gee ~ said...

83500 tanah tumpah darah ku ... lamanya nak balik PS.... lagi 11 hari (raya ke-2)

azieazah said...

Air Jambu Batu tu, kalu di Kajang ada orang jual campur dgn serbuk Asam Boi. Perhhhhh...!

Anak Jawa said...

kat parit raja??? ermm kat pesta pun happening gak lg2 asam pedas fresh...

Mama Miraki said...

catz...
Pekan 83500 memang best...tapi mama tak berkesempatan nak balik ke pekan 83500 tu time puasa ni...nanti raya ajelah gi pekan 83500 tu yang dijangka akan sesak mengalahkan sepanjang Jalan TAR time nak raya...yea....paling tak boleh lupa kopi original kaw2 dia tu

armouris said...

info tentang puasa Ramadhan di SIHAT SELALU - Puasa Baik Untuk Kesihatan

makdaracute said...

bestnya....rindu kat Parit Sulong....tak sabar nak balik....

Yattisa Roslan said...

kat kg saya Pekan 85300... kira berjiran gak la kan...