Monday, August 16, 2010

Macamana saya nak balik rumahhhh???????

6 Ramadhan.

Stress.
Office matters.
and masalah jalan raya.

Perjalanan 1 jam yang menjadi entah berapa jam.
Keluar office pukul 5.10 minit.
Drive ke arah balik rumah.
Singgah bazar Ramadhan.
Beli air tebu.
Beli sup daging.
Beli mee sup.
Beli nasi ayam.
Beli karipap sardin.
Beli lompat tikam.

Zasssss...

Drive sambil nyanyi kuat-kuat.

"Embunnnnn pun tak kan mampuuuuuuu...menyubur sekuntummmmmm..bunga yang layuuuuu..pada musim luruhhhhhhhhhhhh..yang dulunya mekarrrr..di sinar suriaaaaaa..bila sudah keringggggg..pastiiii akan gugurrrrrrrrrrrrrr"..

er..tiba-tiba..

ada kemalangan. MPV putih dengan lori.

Trafic jadi slow. Tapi masuh bergerak.

Takpe...kita jalan slow-slow.

Dan...

Jalan lancar semula.

dah 6.40 petang.

Lalu sekumpulan motor besar...
oh..machoooonyaaa motor.
zoommmmmmmmmmmmm...
broooommmmmmm..
zrengggggggggg.....
vroooooommm....
wengggggggggggg.....

eh.eksen nya. Taulah yang awak boleh memotong kami dengan laju....kami jalan macam kura-kura je.
haha-haha.bestnya naik motor.

Tiba-tiba.
stuck.
semua stop.
tak bergerak.
ahhhhh???? apesal ahhh?
OMG....
kena buka pose dalam kereta ke? STATIK 10 minit.

satu-satu kenderaan di depan pusing balik.

Dahlah nak pusing azab, banyak kereta dari arah bertentangan, lori besar-besar pulak tu.
aku malas lah. nak pusing ke mana pusing pun???? ni jelah jalan sebatang kan nak balik rumah.
MANA ADA JALAN LAIN??????

SO TUNGGU....DAN TUNGGU.

makin lama..makin banyak kereta pusing.
erk..........
aku turunkan cermin tingkap.

Buat isyarat tanya kereta yg jln slow dr arah bertentangan.
Sorang jawab dengan jerit.." ada eksiden!!!"

ok.
sat2 lagi polis sampai clear kot jalan ek?

tapi..nan adooo!!

statik jugak.

dah pukul 7.00 ptg.



aku turunkan cermin sekali lagi. Seorang pemandu kereta satria berenti sebelah aku (dia dr arah bertentangan)..aku tanya.

aku: ada apa?
satria: eksiden..pusing...u pusing...!
aku: aaaa???? pusing???
satria: eksiden lori dgn (apa tah aku x dgr)..tiang lampu jatuh..halang jalan. jalan putus. takleh lalu!
aku: nak pusing mana?????
satria: pusing kat sini laaa!!
aku: ye saya tau saya kena pusing kat sini! Tapi kalau saya pusing...camana saya nak balik rumahhhhh???????!
satria: pusing..u ikut jalan dalam.

Hah????

jalan dalam manaaaaa????

ada jalan dalammmm ke?????????????? nak masuk jalan dalam ikut manaaaa????
kereta tu dah jalan dah.

so mak terpaksa pusing..dan errr..mana aku nak balik ni.
aku call papa..tapi dia pun tak faham aku kat mana..dan nak ikut mana...ha-ha.
so aku pun konon2 ikut kete depan..tapi derang laju..tup2..eh...dah hilang.

aku hentam je..masuk kiri..jumpa jalan dekat transmission line...kira meraban-raban je ni.

aku teringat drebar kompeni yang duduk dekat pekan sama dgn aku. aku call..dia ckp:

" terus je..bla.bla..bla....bla....bla...tembus dekat Jenjarum..sijangkang...bla..bla....kiri..kanan...
wak tengah nak bersiap nak buka puasa ni...."

sadis oke.

aku pun tak paham dia cakap apa sebenarnya..yang aku nampak kebun kelapa sawitttt je depan aku.

aku perasan ada 3 kereta follow aku dari belakang. Lady driver.

haaaaaaaaaaaaaaaa..aku rasa derang pun tak tau jalan..and nak follow aku.

nasib korang le...kalau aku sesat sampai venezuela..korang pun join sekali buka puasa kat sana eh.



aku drive je terus ikut kaki. Ikut je jalan. tak yah le nak belok masuk semak ke apa. lama dah aku drive, tak nampak main road ke apa.still ladang kelapa sawit..kejap jalan sempit..kejap jalan besar.

aku ternampak sorang lelaki naik motor dgn anak kecik, berenti kat simpang.

aku turunkan cermin..berenti...dan ckp...

" er..bang...tumpang lalu.." eh...apa jadah lah kan. Nak cakap tumpang tanya terckp tumpang lalu. bongok je..ka ka ka.
abang tu terpinga,

"eh...tumpang tanya..jalan ni tembus mana??"

" Boleh tembus ke Pekan Boston (bukan nama sebenar) ..tapi sana sini jemm"

aaa..tak membantu.

so aku drive ikut kaki.
kereta belakang still follow aku.
Hari dah makin senja.
Kot tak jumpa jalan keluar..bersila ajalah bawah pokok sawit makan juadah buka puasa tu kan.
Lepas tu call 911. haaaa..



Dah nampak macam ada sinar bila jalan makin besar...tapi....masuk balik ladang sawit. Takde kereta lalu,. senja. sunyi.,
agak seram kan?

lepas tu pikir ..tgk cermin belakang lepas tu ada orang duduk kat seat belakang. muka buruk, sengih-sengih.

Tapiii..aku pikir..ala..buat apa nak takut hantu ke apa..kan bulan puasa, hantu setan semua kena ikat....(eh ye ke??).

so takde kot hantu merayau-rayau kot.
Lega..(sedapkan hati sendiri).

aku jalan terus..tah mana-mana. aku assume..mesti akan jumpa main road. Lama gak nihhhh..tawakal je.Kereta yang follow aku dah tinggal satu je. perempuan bertudung. lega.
Yang lain tah masuk simpang mana tataw.

Tiba-tiba lalu..satu kwsn ada rumah.
sebijik.jauh-jauh.
nampak banner " selamat dtg ke perkampungan orang asli...bla..bla...bersama membangunkan orang asli..bla..bla.."

ah?

biar benar...sampai ke kg org asli aku???
tu mesti banner belen-belen masa ada lawatan wakil rakyat ke apa tah.ke ke ke.
aku drive terus.

Jumpa macam kilang/rumah kedai cina. kilang kecik. " Wan Koon Enterprise". sebijik je.
err..nak jumpa main road dah kot????????
Mana ada orang buat kilang dalam hutan kan?
Lepas tuh jumpa signbod..

"JANLAN SIN CHOON" ----> jalan ke???????
aku terus je.

Lama nya kan aku nak sampai rumah.
main road pun belum nampak u ols.
Ok..setelah melalui pelbagai ladang....
akhirnyaaaaa....
aku nampak simpang 3. so..kiri? kanan?
aku amik kiri. kereta belakang aku ke kanan.

lega.....nampak ada rumah..kereta 2-3 bijik lalu lalang.nampak kilang sebijik.
dan ladang SIME DARBY yang tak semak.

dan nampak batu jalan " BOSTON 11km". <----- bukan nama sebenar.

so aku follow je jalan tuh..
dan tembus...dekat2 jalan nak ke Bukit Tinggi KLang.Gila jauh.
So aku ikut sign bod.
sampai le ke rumah dekat pukul 8 malam.



kembali ke pangkal jalan

Lega. selamat sampai rumah. letih gila.

sekian.

now menaip ni pun letih.

24 comments:

kucingorengemok said...

oi scary tu, patut ko pakat je ngan akak blkg tu buka berdua tepi jalan... hehe

scrlettfr said...

salam.. sis, hahaha... sabar yer... dugaan... hahahaha... selamat berpuasa, sis... dtg SP xg tau eh..

Ismail Fitry said...

Dahsyatnya dia punya adventure. Nasib baik tak sampai ke Venezuela betul betul...

AyunasiA said...

keh keh keh. takpe catz. itu dinamakan jalan alternatif, bukan sesat.

afendi ariff said...

heh!aku speechless...
kesian campo lawak...
len x beli garmin cam dr singa...
heh!

NenekPenne said...

kelakar laa ko i katz.. he he he..
tapi yang penting, minyak mesti full ok...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Catz- ko singgah buaka posa dgn org asli pon ok aper.. tgok menu diaorg.. kih3.

Aku kalau area tuh kan..confirm sesattt.. baik tunggu tepi jalan nn jalan dah ok aku proceed.

Lady of Leisure said...

i yang baca pun letih kesian u hehe mujur jumpa jalan balik hehe

anne said...

Mak aii, scary ye sorang2 dah gelap. Syukur selamat.

p/s - sempat nyanyi lagu Shahir tu hehehe

Lily said...

dan nampak batu jalan " BOSTON 11km". <----- bukan nama sebenar.<<<< LOL :))

atty's said...

nasib ..ko tak kena gulai utk sahur ngn orang asli catz.

~H @ N i ~ said...

Sis, adooohai..membaca sambil membayang kan.. kecut perot den.. tapi dalam takut2 lawak pun ade jugak..hehe kalau den di tempat kamu..huh..bepeloh2 gak nye walau pon econ bukak full =)

Wahidah said...

pergh..adventure sungguh..jauh giler eik....drive carefully..selamat bersahur

@xiM said...

nasib baik ko selamat kembali ke pangkal jalan..:)

mama c'fa said...

fuhh bace citer akak pun saye da terase penatnye..jauhnye nk hbis ntry.. sbr kak bln pose dugaan

catz said...

kog,
woiii..scary oke..
err..buka tepi jalan bawah pokok sawit ek? berkelah gitu di ptg ramadan yang syahdu.
oi..serammmm.
hahhahah.

catz said...

scrlettfr,

salam..selamat berpuasa.
ehhh..awak duk sg petani ke? duk uitm merbuk eh???
laaaaaaaaaaa.......
xpe next time if ada trip lagi...kita roger2 awal.
:)

Nowwa Fitri said...

Sengih aku Catz..takpe at least ko jumpa jalan yang benar!Selamat Berpuasa!

catz said...

Ismail Fitry,
selamat berpuasa.
ye..mmg agak adventoure main redah-redah je.
kalau smapai venezuela pun apa salahnya..hahahha,...porke..porke gitu.
beraya kat sana.,
hiks

catz said...

Ayunasia,

hows puasa di BP?
meriah bazaarnya???

rindu batu pahat tiba2 ..

selamat berpuasa.

catz said...

afendi,

ko nak derma kat aku garmin ke?
nakkk..

catz said...

nenet,
tu lah.tindakan luar jangkan..tank mesti full je lepas ni. takut peristiwa berulang.

catz said...

Life,
hahahah..lawak ko..
kalau tunggu sampai 9 mlm belum tentu lepas..tu gigih redah.
:)...
buka dgn org asli..?
awww...seram mak.
:)

HaniCheLat said...

scary seh jalandalam kebun sawit tu.. huhu.. aku baca pun berdebar2 nak samapai ending.