Thursday, August 12, 2010

Selamat menyambut Ramadhan

Langit pagi, 12.08.2010, 7.00 pagi.

Salam..

Selamat menyambut kedatangan Ramadhan.

How's ur 1st day semalam?

mine? biasa-biasa.

Berangan nak balik awal. Dah terbayang, nak singgah kedai, beli bahan nak masak mee goreng dan buat tahu sumbat.

4.35 ptg..

Boss besar ketuk pintu dan terpacul..

BB: " eh...dah siap dah...bla..bla..gambar..bla..bla...equipment..esok"

aku: "nak sekarang ke?"

BB: "sekarang..sekarang..i kena submit esok pagi..esok last."

terpaksalah balik lambat.

5.40 ptg keluar ofis.

Jem! everywhere. tak kira la ofis ko tengah bandar ke, dalam hutan ke, tepi sungai ke...dalam laut ke. Jem luar biasa.

Perjalanan balik rumah yang sepatutnya 1 jam dan jadi berjam-jam.
sadis.

Nak singgah kedai beli bahan mee? sampai ..parking takde. Nak park pinggir-pinggir pun dah kena HON! so tak jadi keluar kereta. Memandu terus.


Terbang imej bayangan aku masak mee goreng dan tahu sumbat petang ni...pufhhhhh.

Setelah melalui perjalanan panjang, hampir sampai ke sebuah bandar kecil, so wut else? Bazar Ramadhan lah kan? Jam pun dan tunjuk pukul 7.05 minit.
(masa ni feeling-feeling apa tau..oh kakak/abang bazar Ramadhan mungkin akan beri aku extra air ke..beli 1 free 1 ke..sebab dah nak waktu buka, org sure dah tak ramai, and mereka tengah berkemas...).

TAPI. tak u ols!

Orang super ramai. Nak beli makanan pun some gerai org kerumun/beratur which aku tgk muka abang yg buat murtabak pun dan nervous kot.ha-ha. ye lah..semua muka tgk dia dgn muka lapar ,tgk dia menebar tepung, buh inti..etc..
yang tgk muka mcm tak sabar like.."Ehhh..meh sini lah aku tolong masak!".

Kedai ayam percik? licin. duk tgh bakar lagi.

Gerai lain..biasa-biasa.
Nasib le kan. entah ok entah tak.
aku beli mee goreng dan kuih...nak cepat..tunjuk..beli..bayar.
beli air tebu.

sampai rumah dah 7.30 malam.
buh food dalam bekas, berbuka.
Oh..mee adalah rasanya mcm mee yg dibubuh kicap je. Karipap, bila gigit..awhh?? inti bawang???? bawang perisa sardin kot? sbb mcm ada rasa sardin sikit-sikit.Tapi syukur, dapat makan.

Ni lah kan masalah org berniaga time bulan Ramadhan.
Kdg tak make sense langsung benda yang dijual tu.
Menjual makanan yg kdg tak masuk akal kualitinya. Tak segan ke eh?
saya bukan komplen. Cuma pelik.,
Memanglah kalau fikirkan..beli je kat bazar, senang kan. Bukan nak makan ramai pun.
malah kdg lebih murah, tak penat nak masak, boleh beribadat di malam hari.
Kita pun yg membeli ni membantu ekonomi para peniaga kan.
Kalau semorang masak, sapa yang nak beli kat bazar tu?
Tapi tolonglah peka dengan kualiti makanan yang dijual. Kadang orang terpaksa beli sebab dah lah nak pi bazar ni parking susah, nak redah-redah jem...takkan nak balik lenggang kangkung je kan?

eh..dah.



sahur? 5.00 pagi.


aku simple je. nasik, telur goreng. air masak.

Tapi malam tadi sempat masak sambal tumis sotong kering. Makan dgn telur goreng dan nasi suam masa sahur ke 2 pagi tadi.
Gambar takde..mata separuh tertutup time makan.
hiks.

Selamat menjalani Ibadat puasa.

22 comments:

rezeki said...

salam catz

selamat menyambut bulan ramadhan dan menjalani ibadat puasa

biasalah catz bila peniaga bermusim berniaga, itu yang kualiti tak tentu hala hehehe

syarqiah75 said...

salam catz....bebila dtg le sini,kita bukak pose sama2 :)ko terkena gak karipap bwg sardin?sama la smlm...karipap sardin penuh rasa cili kering ngan bwg jee...uishhh..kesian kiteee..nk msk x sempat..dugaann...pe kata kita try niaga kat bazar ramadhan...mesti laku ko.....:)slmt berpose & berbukee...

purp said...

setuju! ada peniaga yg tak peka dgn kualiti makanan yg disediakan. karipap seketul 40sen, takkan inti bwg je yek. masa buat tu tak rasa bersalah ke dgn pelanggan? hehehee... baru 1 hari dah geram dgn peniaga kat bazar ramadhan.

Chik Att said...

Salam,
Selamat menyambut ramadan ..

Itulah orang kita meniaga ..... kok kalu nak jual pun.... masak la dgn ikhlas ...
Sedap.... esok org datang lagi ....

Tijah said...

tu la. tapi aku biasa akan mark muka2 yg meniaga ulang2 tetiap taun tu. tapi tu la. laok giler mahal kan skrg? sesudu dua dah 3-4 hengget. beraya sakan sungguh peniaga ittew khannnn?

Ismail Fitry said...

Salam,

Alaa biasalah peniaga peniaga macam ni. Orang nak berniaga dia nak berniaga. Tapi kalau dia still mantain dengan low quality food dia, 10 Ramadhan nanti sure gerai dia lengang. Orang dah tak nak terpedaya dah. The best way cari gerai yang muka tokey dia yang memang buka kedai masa bukan bulan ramadhan. Selamat.

Anonymous said...

selamat berpuasa catz... :)
- Michhi04 -

MiszNoRuL said...

catz dearie,

selamat berpuasa, berbuka, bersahur dan berterawih..

:)

afendi ariff said...

sahur 2 x?
perghh....kalu tak posa jgk tak tahu la...
heh!

atty's said...

selamat menyambut ramadan catz,,
sbb tu lah aku takde mood nak g beli .
mahal satu..tak sedap pulak tu ..
janji cepat kaya je peniaga2 nie.kot ye pun cuba masa buat/masak tu .buat penuh kasih sayang.mcm family sendiri nak makan..nanti keuntungan lagi berlipat kali ganda ..hasilnya yg untung peniaga ,..pembeli ..puas ati.

catz said...

rezeki,

salam,

selamat menyambut ramadan.
selamat berpuasa.

:)

catz said...

syarqiah,

salam ramadhan...

apa khabar? wah sakan awak balik kampung.

ohh..tiba2 teringin buhara beriayani kedai awak...slurppp..nyum-nyum..
:)

catz said...

purp,

kann,..mak pung heran..depa ni tak segan ke jual mknn cam tuh? tak rasa bersalah keww..

selamat berpuasa.

:)

catz said...

chik Att,

salam ramadhan.

selamat menjalani ibadah puasa.

kan..masak kalau ikhlas..sedap org berduyun2 datang beli.
:)

catz said...

Tijah,

yup..mahal...
sambal udang RM3, udangnya ada 4 helai + satu kepala udang..
and belum tentu sedap..
hahahhaha

catz said...

Ismail Fitry,

ye..sebelem 10 ramadhan dah lengang kot..hahhaa...
hari ni pi bazar ramadhan lain..alhamdulilah dpt yg sedap..
:)

catz said...

hi Michi,

selamat menyambut Ramadhan.

hows puasa this year?

catz said...

MizsNorul,

u too..selamat berpuasa...
dan beramal ibadat di bulan Ramadhan.
moga diberkati..

buka apa today? masak?
:)

catz said...

afendi,

sahur dua kali apa pulak..
sahir 2 ramadhan lah..
eii ko niiii....
:).
selamat berpuasa..

catz said...

atty,
betul..
why not masak sepenuh hati kannn..
sure berduyun sampai beratur org nak beli..kan...
aku ni nak masak..tp since umah jauhh,,,mana nak sempat..huwaaa.

@xiM said...

salam ramadhan catz!

NenekPenne said...

masak sebab nak untung..tapi kualiti hancur... bulan2 posa ni biarlah berkat sikit rezeki tu..