Tuesday, August 10, 2010

Sg Petani -Gunung Jerai- Penang -MAKAN

Sungai Petani.


Oh...ini adalah kali pertama tinggal beberapa hari di Sungai Petani. Sebelum ni lalu/singgah sahaja dan dah lama dulu.
Perancangan asal nak stay di Alor Setar. Tetapi jauh dan kena keluar awal pagi ke Sg Petani kerana berjanji dgn client di Sg Petani. Oh tak koser.
So..actually this is good opportunity untuk mengenali salah sebuah tempat di utara semenanjung Malaysia.

Pendapat saya mengenai Sungai Petani.

wow..pesat membangun. dan sangat besar rupanya sg petani ni!

entah beberapa kali sesat, pusing-pusing. Tapi sesatlah bagus, sebab akan lebih pandai dan cam jalan.

Malam pertama dinner di Restoran Mesra....
Agaknya femes ke? sebab ada kompeni buat dinner kat sini.
Food? so-s0, tak kisah je.
harga murah.
cuma tak gembira bila dah tgh makan, ada 2 lagi menu tak smapai, lepas tu kena toleh2..tanya rupanya lupa masak, by the time food sampai-----> nasik aku dah habis.


Makan di restoran mesra


Masa keluar dari lebuh raya, exit sungai petani selatan, nampak big hotel belah kiri, siap ada tempat boling.
tapi tak rasa nak duduk situ sebab tepi hiway gitu, kalau duduk situ, camana nak explore sg petani, kuar hiway dah sampai hotel so tidak bagus untuk org panjang kaki suka berjalan dan mencari makanan.

eh..besarnya sg petani. Tesco ada 2 u ols.

dan ada mall cantik <------ dekat dgn exit sg petani utara. so kiranya aku dah tawaf segala sungai petani termasuk merayap makan malam di Tanjung dawai dan memanjat Gunung Jerai. :) Call cinta sayang golf resort tetapi adalah penuh! ada group katanya. option adalah ke Swiss Inn. sesat. mintak tolong tunjuk jalan dgn org tetapi di bawa ke Sg Petani Inn. hahhaa..lain betul. Tapi orang utara adalah ramah dan baik hati. Makcik penjual laksa...laksa makcik sedap!
Makanan yang tak boleh lupa di Sungai Petani dan masih terasa-rasa di tekak adalah roti jala di Swiss inn.

sedap gila.
now aku teringin. macamana ek?
jauh niiiiiiiiiiiii!!!

Orang Sungai Petani... tolong..!



aku pejam mata masa taip caption ni. kalau tgk teringin dan rasa nak pegi sg petani malam ni.

Ok..,perjalanan ke Gunung Jerai.
Melalui Gurun dan singgah makan di sini.


Pekan Gurun

Hutan Lipur Gunung Jerai

Tapi takdelah nak memanjat ke atas ye. Naik Hilux TX yg dipandu oleh client dengan laju dan aku adalah pejam mata-kecut perut-pening-rasa nak muntahhhhh!
scary oke naik atas ni!
taubat..!!!

Atas ni ada resort. gambar resort mana tah..kang aku carik. mana tau ada org nak duk atas ni.

Nampak tak menara pemancar itu. i was there seharian. Gambar makanan kat atas ni takde sebab food takde. Cuma ada air teh o, ihsan 'puteri gunung' -ha-ha. Tiba-tiba teringat makan best gila atas Bukit larut , di masak oleh staff XX di stesen pemancar Bukit larut.
Tapi naik atas bukit larut lagiiiiiiiiiii 50x takut. gila scary jalan naik atas tu sampai tayar berasap.
Taubat aku tak nak naik lagi dah.

Balik....

dinner ke tanjung dawai dan juga merayap ke mall cantik ini.

Happening nya rupanya Sg Petani ni kan.



Village Mall

melepak di starbuck to kill time

Banyak lagi cerita Sg petani, tapi malas nak tulis.

Kita ke Pulau Pinang pula.
Aku mengalami masalah ke-eksaited -an melempau kerana pertama kali memandu atas jambatan.
Punyalah dah banyak kali gila ke Penang, ni baru 1st time drive sendiri.
So agak darah gemuruh sehingga dari butterworth nak ke jambatan pulau pinang boleh sesat terpusing, masuk hiway mana tah, pusing balik, tanya pakcik stesen minyak dan sebagainya.
entah apa-apa.



ok...gembira membayar tol RM7.00

me..on penang bridge


ke Queensbay Mall- jalan-jalan saja.

Ke restoran Kapitan 24 jam berhampiran Queensbay Mall

Tandori dan beriyani - kuah hijau/sos apa nama tah buat dari mint kot? sedap!!!!!!

Aku baca review kat internet kata sedap meletop..so sajalah try. Sedap. Cuma takdelah sampai mengigau.

ayam tandori yang moist..sedap

tandori dan nan cheese. 1st time tgk roti nan bentuk memanjang dan agak nipis. Tapi sedap je.
(aku ni ada ke benda yg tak sedap??)

Bawang yang sgt banyak..best!

Mari membawa perut ke Batu Feringgi

senja-senja, saja kuar berjalan di area pasar malam. Hajat hati nak cari fridge magnet dan lepak minum di the ship. so park di the ship TETAPI...

Telah di marah oleh pakcik restoran The Ship. dia cakap. "Tak boleh park".
aku kata..Nak beli cenderahti depan ni je and saya nak minum kejap lagi di the ship. Pakcik kata dgn suara kuat dan marah:

" TAK BOLEH! TAK BOLEH...MAKAN DULU BARU JALAN-JALAN! TAK BOLEH PARK"

dengan gaya tangan halau-halau dan muka kereks!

oklah.maybe dia ingat aku nak tipu dia utk park kat situ. Ye lah. muka aku macam takde duit kot. Air kedai dia mahal. Ye la....duit aku mmg la tak banyak pakcik!
Tapi ..jangan lah marah-marah buat muka mcm bonzer..
kedai pakcik dah rugi sekurang-kurangnya RM50.00.

Eh..takdelah aku nak menangis meratap tak dapat minum kedai kau pun.

The Ship ni sebelah Tarbush. Nak je aku park je situ dan konon2 nak masuk kedai dia and belok masuk tarbush sambil lambai-lambai ala miss world.

SO alih kereta dan jalan-jalan sambil mengomel bengang dgn pakcik pakai baju putih seluar hitam kat kedai The Ship tu.




Banyaknya restoran arab, indian etc di area ni.
End up minum kat kedai ni.

Ada lagi la mala petaka.

Tengah sedap minum..boleh tak..ada tebuan datang..ngenggggg!!..ngengggg!!!! ngenggggg!!!
terbang-terbang kat cawan aku.lepas tu lintas-lintas depan muka aku pulak! ngeriiii ok!

ehhhhh..restoran lawa macam ni bela tebuan ke apa?

ngenggg..! ngenggggg!! negnggggggggenggg..wenggggg,...wengggggg!

tebuan terbang ke muka aku..ke kepala...

eh..makin banyak kau.

aku siap bangun-bangun. Tepis-tepis tebuan.

dan siot tak, pekerja restoran ni berdiri dari jauh dan ketawa-ketawa. Oh..funny sangat ke??



Terus pegi bayar, minum tak habis..dan komplen kat cashier. dia ckp, kedai dia ni mmg ada tebuan.
nasib aku tak kena sengat ....kalau tak..errrr...i see u in cort memot gitu???

So..turun bawah ke Gurney drive...


Plaza Gurney

makan rojak dan pasembor.

rojak buah


air kelapa

And lepak di Gurney drive...kill time...

dah.

17 comments:

DrSam said...

panjat gunung sampai tayar berasap kira pengalaman yang menggerunkan juga. bolah dibayangkan bagaimana payah 4wD tu.

Salam Ramadhan almubarak.

NaiMa said...

dh hmpr 3 thn bjr kt uitm merbok..yes,sy mmg dh jth cinta dgn suasana idup kt sini!

org kt sp mmg baik2 semua..mknan dorg pn seme best2~!
;)

serisinisana said...

salam catz,,,,selamat menyambut ramadhan...

CAHAYA said...

bestnya jalan2 cari makan penang. :) argh! teringat tandori ngan cheese naan. :)

Masni said...

salam catz,
cheq org kedah, tapi la nih dok shah alam...kalau balik kedah,memang cheq pulun nak makan semua.

NenekPenne said...

tetiba teringat time aku dgn atok yang suka jalan2 mcm ni...

catz,,,, nak ikot!!!!!

Hann said...

chek memang orang kedah.. hehe..
awat tak keloi sebelum mai? buleh dating2 :)

Ramadhan Kareem..

afendi ariff said...

gunung jerai kg aku catz....
heh!

catz said...

DrSam,
salam Ramadhan.
:).

memang pengalaman menarik dan berharga.
:)

catz said...

Naima,
welcome to my blog,..
happy reading ya.
u kat uitm merbok ke? bg saya cantikk sgt uitm merbok tu.
bestnya duk sana..
:).
salam ramadhan.

catz said...

serisinisana,

hai..welcome to my blog.

salam ramadhan.
selamat menjalani ibadat puasa.

:)

catz said...

CAHAYA,

penang is always about food.
:)

catz said...

Masni,

salam,
welcome to my blog.

Masni..kita suka laksa kedahhhh..
sedap.

salam ramadhan.
:)

catz said...

nenet,

jommm!! jalan-jalan...

catz said...

Hann,

hang kedah kat mana?
SP ke alor star?

salam ramadan...
hows ur puasa?

catz said...

afendi,..

ko org gunung jeraiiii??
wahhhhhhh..
best!

aku tgk banyak je org jual air nira tepi jalan.kempunan aku nak makan.
:)

CIK NANA said...

Salam kenal dari org sp! ;p
Tengok entry nie terus terasa nak naik gunung jerai lagi. ;p