Monday, March 21, 2011

Lokan bakar

Semalam, singgah Muar. Di kiri kanan jalan ada jual kupang, lokan dan siput.
Catz beli kupang dan lokan.
Kupang tuh rebus je..buh halia, serai, hiris2 bawang cili..buh garam done.


ni le rupa lokan

isi dalam, aku stim kejap supaya senang nak bukak. Tak koser aku nak cungkil-cungkil , malas. Buh dalam steamer kejap je.

Aku buh atas tudung periuk.
Bahan-bahan yang aku letak ialah , halia, garlic, tumbuk lumat, buh sos cili thai sket, perah limau/lemon. done. buh atas lokan dan letak atas tudung periuk.

Terusssss mak aku istigfar nam blas kali tgk tudung periuk dia aku kerjakan. Bakar atas dapur gas je.

slurppp

6 comments:

Uncle said...

Catz.....lain kali diletakkan sedikit cheese diatas dan baru dibakar....boleh jugak diletakkan hirisan hirisan daging yang dipotong halus@thinly stripped and sprinkle a bit black pepper on top...voila! Ready to be served!!

catz said...

uncle,
okey..thanks for the recipe.
:)

Hann said...

Uish.. Sedapnya.. Mantop!

serisinisana said...

air liur baby dalam perut i meleleh sudahhh...

illa said...

wahh sedapnyer..
nk try gakkkk

:)

Netnet said...

masak lemak putih dengan rebung pun sedap ni... mak aku ler yang masak, aku makan jer... tapi dulu laa masa aku kecik2 dulu...sekarang mak aku dah tak masak dah, dia kata kedai jugak pi makan... ahaks... dia jalan2 keluar negeri jugak ada senang...