Friday, July 16, 2010

Asam Pedas Selera Kampung : Melaka

eh. kelakar oke. A day before conference, aku terjumpa sorang lecturer UNXXXX.
muka dia cam saiful ap3k. ramah. sama-sama register untuk event tu.
so esok tu, before the menteri officiate the event, we chit chat lah.

ok la. as before that, jumpa orang asyik tanya oh..u dari mana? bidang apa? communication, radio comm, network, Wimax study..bla..bla..antenna..antenna..antenna..antenna, radar-radar-radar-,..ha-ha-ha. ngeng. RF, microwave, optic, bla..bla. antenna. eiii. ok dah.

so..takdenya la ko nak jumpa orang nak sembang pasal makanan ni. tapi this particular lecturer tah kan. Dia tanya aku, dah jalan-jalan ke belum? aku cakap. belum sempat.


so tiba-tiba cakap yang dia nak explore food kat Melaka ni.dia siap buat senarai asam pedas mana yang dia nak terjah, seafood/ikan bakar mana dia nak pi. ke ke ke.
Aku tanya ..errr..so..asam pedas mana yang you dah makan?
tiba-tiba dia kuar satu benda empat segi. oh..siap kuar garmin dia you untuk tunjuk which kedai asam pedas yang dia dah terjah dan akan terjah.
siap ckp.."0.5 km je dari sini"..siap browse2 kan gitu. pergh.


dia ckp.." asam pedas dia.houuuuuiiiiii...tip top..tu diaaaaaa.....!!! sedappp" <-----sila bayangkan style orang Penang bercakap oke. Mamat ni memang orang Penang.

so cara bercerita tuh, sila bayangkan korang tengah tengok cerita Mami Jarum the Movie oke. aku yang dengar terus je ala-ala nak telan ayaq liurrrr... so dek kerana curious gitu, aku pun malam tu terjah lah. curiousity kills the cat gitu kan.hik.hik.

Memang plan nak makan sini dengan kenalan baru yang jumpa di conference. Derang stay di Hotel Mahkota. So dengan aku yang biasanya akan sesat terpusing-pusing cam nak rak di tengah bandar Melaka ni kan, fetch diaorang 8.30mlm kat depan lobi hotel mahkota. (on the way dari equatorial ke Mahkota hotel, aku singgah-singgah amik gambar malam di sekitar Melaka).

sampai kedai asam pedas....jeng! Alaaaaaaaaaaaaa,,,TUTUP!! oh kecewa. apesal mamat penang tu cakap kedai ni bukak 24 jam???!!! huh. Terus rasa nak cekik orang. Ye la..aku excited nak pegi la. Lunch time mana sempat nak pegi, makan kat hotel saja lah.

Esoknya,

Menerima pelawaan teman untuk lunch. Aku makan sikit-sikit je masa lunch kat hotel. Pukul 3.00 petang, kawan aku fetch kat hotel. So aku suggest makan kat sini. Eh restoran ni lah yang masuk dalam rancangan 'WARUNG KITA' kat astero prima tu kan.Farouk yg jadi pengacara. Ok jom..!


Ini dia..kedai ASAM PEDAS SELERA KAMPUNG..


Kedai terletak di sebelah Newton Food Court yang bertentangan dengan Dataran Pahlawan. Tak jauhlah dengan Mahkota Hotel, Holiday Inn, Equatorial dan Mall di dataran Pahlawan. Parking pun sebelah je dgn newton food court. Dan yang bagusnya, owner kedai sediakan kupon parking. wah.plus point di situ.

ok..kita tengok apa yang ada di kedai makan ni. Masakan adalah masakan melayu, selera kampung. Ada masak lemak ketam, udang, ikan bakar, sambal belacan, cencaluk, ulam-ulam dah sayur-sayuran. Dan dah nama kedai asam pedas, mestilah ada asam pedas ye tak?

ikan terubuk bakar


sayur lemak pucuk ubi ke apa tah...dan pelbagai lauk masak lemak

udang..udang...besar..!

ketam masak lemak ..oh sila terliur sekarang..

ok, tengok apa yang kami makan.

ayam kampung goreng

sayur kacang

kupang


dan star of the day! ASAM PEDAS kepala Jenahak

Kat kedai ni ada beberapa jenis asam pedas. pilih lah mana yang anda suka. Ada ikan tenggiri, ikan merah , jenahak dll. ikan ikut hari lah kot. hari lain maybe ikan lain.ikut apa yang ada di pasaran (eh..apesal aku memandai-mandai ni?? ha??)

siap hidang dalam kuali, best! Bagi catz, asam pedas dia sedap! Tak pedas!!!!! i mean, pedas sikit-sikt lah. Tapi masam, masin, manis...cukup. Kategori sedap.

oh. peringatan di sini.

Ini adalah penilaian lidah saya.

Kerana sebelum ini ada seorang pengomen yang bernama 'kereta buruk' yang letak komen pada entry asam pedas melaka yang saya jumpa di Kota Laksamana.

komennya berbunyi :

"Lu ada lidah ke takde beb? Biasa makan tak asam pedas yang sedap. Ni bukan tak sedap tapi tak cukup power. Macam biasa biasa aje. "

so, encik/cik 'kereta buruk',thanks for your 'sincere' comment. Beb, sedap atau tak sedap, bergantung citarasa masing-masing lah ya. Bagi saya sedap.
so tak perlu lah nak judge orang lain ada lidah ke tidak. TQ.


lets dig!



kesimpulan : SEDAP. service ? cepat. kedai bersih.
harga? reasonable.

Makan sambil bergosip..ha-ha. Ni kawan sekolah yang dah almost 12 tahun tak jumpa. Now dia bekerja di Melaka, dan sudah berkahwin. sambil makan, cerita hal zaman sekolah rendah, got so many things to catch up lah. maybe next time boleh buat reunion.ucapan terima kasih untuk Nasrul dan Suzi yang sudi belanja. next time u ols menghala ke KL, gimme a call. kita ke kedai satey Kajang pula ya!

Dekat kawasan tu ada juga kedai asam pedas lain. so.terpulang nak makan yang mana.
:)
.

jom makan!

22 comments:

puansri said...

catzzz,
aku tak tau nak cakap apa...aku sukeeee sgt baca blog ko...skang dah addict baca blog nenekpenne...errr...kalau nenekpenne ada meng'komen' di sini,,,,boleh minta emel tak *sambil tadah tangan buat muka kesian dan tak malu...;p*

Lady of Leisure said...

ya ampun sedapnyaaa... i suka sangat lauk2 kampung macam ni... masak lemak, asam pedas... pergh.... tapi kalau p melaka mmg tak sah if tak makan asam pedas kan..
:)

zarina said...

Nanti aku balik Msia, aku try lak

NenekPenne said...

betul betul..
sedap tak sedap bergantung kepada tekak memasing

eeh katz, bila nak bawak nenet makan2 wei... terliur nih terliur....

scrlettfr said...

salam... sis, wahhh.. sedapnya..! dengar sis cerita, izan rasa cam nak terbang g malaka skrg gak... wahhh...

Anonymous said...

catz. saya belajar dekat melaka. pernah makan kat asam pedas ni, setiap kali ke bandar melaka dekat dp memang wajib ke situ daripada makan dekat foodcourt.
memang seriously sedap..
yg bestnye sebab ada cencaluk, budu, ulam ulam. wahh

ns

ashra said...

sangat menyelerakan...terliur la.hehe

salam perkenalan

Anak Jawa said...

catz, bln puasa kalau balik bp nanti, jgn lupa cari asam pedas kat bazar ramadan kat pesta. dia mmg jual asam pedas jerrrr. ikan siap potong2 kat situ masuk kat dlm periuk lg. rasa kaw2 punya....

atty's said...

nextime pegi harus singgah sini lak

catz said...

puansri,
thanks lah tak jemu baca saya merepek-repek ni.
:).
e-mail nenek? mintak je lah terus kat blog dia.
she's a nice lady.
;)

catz said...

Lady of leisure,

mmg tak sah lah.
kedai ni mmg best. sedap-sedap semua.,
:)

catz said...

zarina,

balik mesia roger2 mak oke..
:)

catz said...

nenek,
dtg bangi lah..
jom..
:)

catz said...

scrlettfr,

jom lah..nak mai kabo ye..
:).
kita nak ke utara next 2 weeks.
:)

catz said...

Anon,

hi..salam kenal.

mmg best pun makan situ.,
sedap dan byk choice.
asam pedas dia tak pedas.so sedap.
:)

catz said...

ashra,
salam perkenalan,
welcome to catz cafe.
:).

miow.

catz said...

AJ,

Insya-Allah, kalau rajin aku terjah le.
ko duk kampoung mana eh?
kg aku jauhlah dgn pesta tuh..

parkmeon said...

klu aku blk melaka, asam pedas yg aku cari adalah asam pedas mak aku, hahaha.. need gps coordinate?
ok, nnt aku terjah kedai ni. satu lg dorang bgtau dkt bukit cina berdekatan perigi hang li po ada satu restoren asam pedas yg femes gak..

NenekPenne said...

@puansri
apa kata puan kasi saya email puan kat blog saya...dunt worry, saya tak akan publish kan email address tersebut...

@xiM said...

hari tu aku pi melaka pun memang makan kat asam pedas selera kampoung ni dua hari berturut turut..memang puas hati sangat makana kat sini..nak nak udang nya yang besor besor tu..:)

Nowwa Fitri said...

Catz...wpun aku balik Melaka & makan asam pedas mak mentua aku...tapi asam pedas kedai ni memang sedap..ko jgn risau..kalau tekak kau cakap sedap tu aku boleh bygkan rasa dia..hahhaha..

Wah Nenet..glamour..siap ada mintak email add tu..malatops!

akira nagasaki said...

wahh sedap nih ehhe kalau datang melaka lain kali wajib pegi ehehe