Berkesempatan makan..oh sedap!
ok..ni aku amik dari wikipedia
Ini adalah sebuah kedai makan di Bandara/airport. Airport di sini agak meriah dengan kedai makan, baik makanan tradisional mahupun fast food restoran dan restoran yang cozy dan cantik.
sedap! mula-mula aku agak reluctant nak cuba..takut sedap ke tak sedap. Tapi rasa sikit dan terus order semangkuk.
ok, ni resepi aku amik dari internet, incase lah ada sesiapa nak cuba.
resepi ni aku copy terus dari sini : resep coto Makassar
Bahan:
500 gr daging dan jeroan sapi, bersih dan siap pakai
Air untuk merebus
½ sendok teh garam
4 sendok makan minyak goreng, untuk menumis
3 batang serai, memarkan
2 sendok teh air jeruk nipis
1 sendok makan daun bawang iris
1 sendok makan seledri iris
Bumbu halus :
½ sendok makan ketumbar sangria
¼ sendok teh jintan
1 sendok teh merica
1 cm. lengkuas
3 siung bawang putih
2 sendok teh garam
2 sendok makan kacang tanah kupas, sangrai
Sambal taoco :
2 buah cabe merah
6 buah cabe rawit
4 butir bawang merah
4 sendok makan taoco
2 sendok makan minyak goreng, untuk menumis
100 ml. air
2 sendok makan gula pasir
Cara Membuat:
1. Rebus daging dan jeroan secara terpisah dalam air secukupnya, bubuhkan garam. Setelah bahan empuk, angkat jeroan, buang kaldu jeroan. Angkat daging dari air perebusnya, lalu ukur kaldu daging sebanyak 1500 ml.
2. Potong-potong daging dan jeroan bentuk dadu ukuran 1 ½ cm, masukkan kembali ke dalam kaldu daging. Jerang diatas api.
3. Panaskan minyak goreng dalam wajan, tumis bumbu halus, masukkan serai, aduk hingga harum, angkat. Masukkan bumbu tumis ke dalam panci kaldu. Didihkan dan masak di atas api hingga kuah tinggal ± 1000 ml. dan bau langu bumbu hilang, angkat atau matikan api. Masukkan air jeruk nipis, aduk.
4. Sambal taoco: gerus cabe, bawang merah hingga halus, masukkan taoco, gerus kasar. Tumis hingga harum, masukkan air dan gula, masak hingga kental, angkat.
5. Penyajian: Taruh coto dalam mangkuk saji beserta daging dan jeroannya. Taburi bawang goreng, daun bawang, dan seledri iris. Hidangkan selagi hangat dengan dengan sambal taoco dan burasa.
Sumber :
masakanindonesia.co.cc/coto-makassar.
tetap mentel nak makan KFC kan. Nak rasa sama ke tak..of course lah lain sikit.
ok..
next if rajin, i'll write on dinner kerang gergasi. hiks.
7 comments:
sedapnya sup lembu tu nampak..
slogan yang bagus... foto...coto...
Mana nak cari kat langkawi ni?
Lady of leisure,
memamng sedap lah.
1st time try.
DrSam,
they are creative.
maybe we should have something like that..in airport..etc?
hik
Uncle,
balik KL carik..tah2 ada.
:0.
hhaha
jagon tuh makan ringan kan..kah3.. sekali baca..ayam punya jagon.. tp betul lah kan..kah3..
Post a Comment