Saturday, July 24, 2010

Kalau di Makassar, ayo makan coto Makassar

"Di Bandara besar mari kita berfoto, kalau di Makassar, ayo makan coto"


Coto Makassar merupakan makanan tradisional di Makasar, Sulawesi Selatan.
Berkesempatan makan..oh sedap!



ok..ni aku amik dari wikipedia

Coto Makassar atau Coto Mangkasara adalah makanan tradisional Makassar, Sulawesi Selatan. Makanan ini terbuat dari jeroan (isi perut) sapi yang direbus dalam waktu yang lama. Rebusan jeroan bercampur daging sapi ini kemudian diiris-iris lalu dibumbui dengan bumbu yang diracik secara khusus. Coto dihidangkan dalam mangkuk dan dimakan dengan ketupat dan "burasa". Saat ini Coto Mangkasara sudah menyebar ke berbagai daerah di Indonesia, mulai di warung pinggir jalan hingga restoran. Dan direncanakan mulai bulan November 2008 Coto Makassar akan menjadi salah satu menu pada penerbangan domestik Garuda Indonesia dari dan ke Makassar.



so..harus cuba ye. Harga? well..affordable.

Ini adalah sebuah kedai makan di Bandara/airport. Airport di sini agak meriah dengan kedai makan, baik makanan tradisional mahupun fast food restoran dan restoran yang cozy dan cantik.

15,000 u ols. around..ehmm RM4.00 kot.


Ini dia set coto Makassar. Sup lembu, ketupat, burasa, sambal taoco dengan hirisan limau nipis.

sup lembu

ketupat

ketupat ni dibungkus dengan daun apa tak sure.macam daun kelapa tua.

'burasa'

aku pernah makan burasa ni. Ia makanan orang Bugis. Pernah tengok kakak angkat aku masak. Nasi dimasak dengan santan, half cooked je. then dibungkus daun pisang, diikat ketat-ketat mcm kat atas tuh dan direbus selama 4-5 jam. Taste? sedap. Biasanya orang buat burasa ni time hari raya. Di Makassar, ia dimakan dengan coto.

sedap! mula-mula aku agak reluctant nak cuba..takut sedap ke tak sedap. Tapi rasa sikit dan terus order semangkuk.

ok, ni resepi aku amik dari internet, incase lah ada sesiapa nak cuba.

resepi ni aku copy terus dari sini : resep coto Makassar

Bahan:

500 gr daging dan jeroan sapi, bersih dan siap pakai
Air untuk merebus
½ sendok teh garam
4 sendok makan minyak goreng, untuk menumis
3 batang serai, memarkan
2 sendok teh air jeruk nipis
1 sendok makan daun bawang iris
1 sendok makan seledri iris

Bumbu halus :

½ sendok makan ketumbar sangria
¼ sendok teh jintan
1 sendok teh merica
1 cm. lengkuas
3 siung bawang putih
2 sendok teh garam
2 sendok makan kacang tanah kupas, sangrai

Sambal taoco :

2 buah cabe merah
6 buah cabe rawit
4 butir bawang merah
4 sendok makan taoco
2 sendok makan minyak goreng, untuk menumis
100 ml. air
2 sendok makan gula pasir

Cara Membuat:

1. Rebus daging dan jeroan secara terpisah dalam air secukupnya, bubuhkan garam. Setelah bahan empuk, angkat jeroan, buang kaldu jeroan. Angkat daging dari air perebusnya, lalu ukur kaldu daging sebanyak 1500 ml.

2. Potong-potong daging dan jeroan bentuk dadu ukuran 1 ½ cm, masukkan kembali ke dalam kaldu daging. Jerang diatas api.

3. Panaskan minyak goreng dalam wajan, tumis bumbu halus, masukkan serai, aduk hingga harum, angkat. Masukkan bumbu tumis ke dalam panci kaldu. Didihkan dan masak di atas api hingga kuah tinggal ± 1000 ml. dan bau langu bumbu hilang, angkat atau matikan api. Masukkan air jeruk nipis, aduk.

4. Sambal taoco: gerus cabe, bawang merah hingga halus, masukkan taoco, gerus kasar. Tumis hingga harum, masukkan air dan gula, masak hingga kental, angkat.

5. Penyajian: Taruh coto dalam mangkuk saji beserta daging dan jeroannya. Taburi bawang goreng, daun bawang, dan seledri iris. Hidangkan selagi hangat dengan dengan sambal taoco dan burasa.

Sumber :
masakanindonesia.co.cc/coto-makassar.

oh..this reminds me to rempeyek emak. hiks..

jagonya ayam.
tetap mentel nak makan KFC kan. Nak rasa sama ke tak..of course lah lain sikit.

ok..
next if rajin, i'll write on dinner kerang gergasi. hiks.

7 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya sup lembu tu nampak..

DrSam said...

slogan yang bagus... foto...coto...

Uncle said...

Mana nak cari kat langkawi ni?

catz said...

Lady of leisure,

memamng sedap lah.
1st time try.

catz said...

DrSam,

they are creative.
maybe we should have something like that..in airport..etc?
hik

catz said...

Uncle,

balik KL carik..tah2 ada.
:0.
hhaha

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

jagon tuh makan ringan kan..kah3.. sekali baca..ayam punya jagon.. tp betul lah kan..kah3..