Tuesday, July 20, 2010

Bila dapur kembali berasap...



Hi ...jom masuk dapur..!

After almost a week with hotel food..heaven gila bila balik terus kembali ke dapur. yeszaaa...masak....! i missed my kuali, periuk,senduk dan span cuci pinggan.

Jom masak...baru lah sedap. oh sedap. (errr...matik lah kan, masuk lift tekan butang tingkat 820 terus..) <------ abeh tu sapa lagi nak puji masakan sendiri.kan kak senah. Kalau tak sedap pun bukan orang tau.kehkeh.

hilang stress sikit bila masak. Sebahagian lagi hilang masa makan.


So puan-puan... kita masak sambal udang petai. Petai ni bukan petik kat pokok, tapi beli yg dah siap susun dalam plestik. Tak berapa best la kot, compare yg masih dalam kulit hok tergantung kat pasar tani tu. Petai ni besar-besar, so kena belah-belah dulu, takut ada protein bergerak-gerak yang tak dikehendaki dalam petai tu.


Udang.....kupas kulit terus, senang nak makan.Boleh masuk mulot terus. Jimat masa sbb takde aktiviti sampingan kopek kulit udang.


tu dia. stok untuk 3 hari kot.satu kuali masak ha...ni tempoh jangka hayat addicted to sambal udang petai adalah 3 hari. Gigih oke, masuk dapur bawak kamera.

ok..dah siap. Tapi... tapi... tah kenapalah kan. sambal aku pedas semacam. Ni aku salahkan cili lah ni. tensen je nak makan. mulot keluar api.Berasap. Tapi dah masak banyak, kenalah makan jugok.


tempe goreng, ikan pekasam goreng cili, sayur kacang buncis dan sambal tempoyak...errrr..plus nasik 5 pinggan.errr.

22 comments:

kucingorengemok said...

kami pass... cuma laki ah poh sorang je makan petai (tapi kenapa gambor tu still meliurkan ek?)

NenekPenne said...

menyesal...
menyesallll
menyesallllllllllllllllllllllllllllllll
aku masuk blog ni di pagi hari....

xplorer said...

alamak masak potai , my favourite . aku boleh makan petai tu mcm kacang je sambil tgk world cup

~ Mummy Gee ~ said...

Catz - U yang makan ke hantu u yang makan ni... heheheh

inah said...

oit..sedapnyaaaaaaaa..mek..jom travel sama2 bulan 9..teringin aku nak travel ngan hang..muehehehe :P

puansri said...

sentapppnya.....
kat labuan takde petai...so beli petai dalam tin cap ayam je...jadilahhhh.... melepaskan kempunan

Neyna Naya said...

nasik 5 pinggan je kak???
aiii, sedap nye masakan akak ne hah, teliur pule kite orang

Hajah Zainab bt Abdullah said...

nyum nyum..peberet mama !!

atty's said...

sodapnya sambal udang + petai nie ..

~Sasha Farina~ said...

5 pinggan okay lagi tu..)

Nowwa Fitri said...

Arghhh faberet ni!

catz said...

kog,
tak mkan petai?
aku baru few years ni pandai makan.
hahha.
dah suka pulak..
ko try la./takde rasa yg pelik2 pun.sedap!

catz said...

nenet,
menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian..errr..sambung senirik. dah lupa.
:)

catz said...

xplorer,
mkn cam tu je????
mcm kacang?
oh....kena carik yg fresh kot..
:)

catz said...

mummy gee,
kita lah yg makan..
hantu makan petai kah?
lalu ke..hahahah

catz said...

inah,

boleh... nak travel ke mana??
jom pi alaska.

:)

catz said...

puansri,
ada jual petai dalam tin kah??

wow....kat mana nak cari ni??

catz said...

Neyna Naya,

hi neyna,
welcome to my blog.
thanks for visiting.
enjoy reading ya.

salam kenal,

catz

catz said...

Mama,

kita simpan sket untuk mama.

:)

catz said...

atty,
jom..masak.
:).
mana nak carik petai fresh kat bangi ni eh?

catz said...

Shasha,

errr...5 pinggan okey?
hahahhaha.
tipu je tuhhh

catz said...

Nowwa,
apa lagi..moh ke dapur...
sinsing lengan..
masak.
:)