Thursday, July 22, 2010

susahnya masak.

waa..oramputeh ni kan..kretip eh buat rancangan masak-masak.
aku tgk beyond river cottage.
plan nak masak untuk wedding.
utk 100 tetamu gitu.

the interesting part is macam susahnyaa nak masak oke.
siap pi ngendap-ngendap rusa ke apa tah untuk tembak dan tangkap binatang.
macam susah kan?
kalau kita terus ajalah pi pasar. "wak dolah, daging 200 kilo". kan?
ni siap mengendap-ngendap, tembak, heret-heret rusa tu kat semak, sembelih, belah-belah.
Lepas tuh hiris daging...kesian oke aku tgk rusa tu kena hiris. comel pulak tu. kesian.


lepas tu..nak susah lagi, siap pegi ladang lebah ke apa tah nak dapatkan madu.
apa ke susah beno mamat ni nak masak ek? siap kena sengat. siap pakai baju cam nak pegi bulan nak handle segala lebah bagai. siap nak bela-bela lebah bagai kat depan dan belakang rumah. oi..ko ingat lebah tu rama-rama ke?
eiii tak koser oke. bukan ko nak masak lebah kan?
beli ajalah madu kat supermarket.

Lepas tuh..siap mancing ikan. ya ampunnnn. memancing ikan ye. bukan menjala. susah beno eh.
lepastuh siap nak kejar-kejar ayam bagai. azabnyaa nak kenduri.
kat pasar berlambak ikan/ayam. ha-ha.


Ni semua herbs, segala mak nenek bahan pun petik-petik belakang rumah. best eh, sayur2 pun amik belakang rumah. cabut-cabut gitu.

Lepas tu yang rewang 2 orang je.

tapi bila dah siap masak..mak oi..sedapnya benda yang dia masak. tomato yang tergolek-golek dalam pinggan , dibakar, buh cheese pun nampak yummy.

simple je menu. rusa yang tergolek tadi dipanggang, lepas tuh apa benda tah mcm tomato ke di belah.sumbat cheese..bakar. and dessert pun nampak sedap.
senang eh menu kawin oramputeh ni.
kalau org melayu kawin, menu camtu boleh ke?
tah-tah baru buat senarai menu like: tomato with cheese, grill beef, terus ada tomato dengan kambing terbang. mak aku baling. ha-ha. eh. merepeknya aku.


err..
aku rasa nak tanam kobis lah.hidroponik. boleh idup tak?
nak bela kucing malas.aku selalu takde rumah. harus kucing aku meninggal tak makan kang.
lagi kesian.


apa aku meroyan ni?

lapar la ni. nak makan megi,

megi sudah kembanggg.

15 comments:

afendi ariff said...

maggi kari ke maggi ayam?
heh!

geraugebang said...

tengok chef at home...senang jer...bukak stor semua ada...setahun tak kebulurrrr....

~Sasha Farina~ said...

saya pun sekarang tgh terasa nak makan meggi.. uwaaaa...

Ismail Fitry said...

aku suka rancangan river cottage tu hahaha

Anonymous said...

Mama rasa eluk cats jumpa mana2 penerbit tayang kat diaorang tulisan catz...mesti diaorg terpegun membacanya. ...Diaorang kreatif mencari tajuk....hehehe buku sekarang ni laris...cats akan ternama sebagai penulis...apa ek?

mamaju.

Anonymous said...

Mama rasa eluk cats jumpa mana2 penerbit tayang kat diaorang tulisan catz...mesti diaorg terpegun membacanya. ...Diaorang kreatif mencari tajuk....hehehe buku sekarang ni laris...cats akan ternama sebagai penulis...apa ek?

mamaju.

NenekPenne said...

haa tau programme tu...lagi satu tu entah apa budak2 experiment pasal makanan pun ada....

Hajah Zainab bt Abdullah said...

nak gelak mama baca entri catz....hahahhahahahh...menghiburkan hati nan lara..

catz said...

affendi,
tomyammm! pedasss nak mamfos...
haahha

catz said...

geraugebang, rumah dia cam supermarket lah..semua ada.
bestnyaaa.kan?

catz said...

Shasa,
apa lagiii..ke dapur lah kita..
:).
how are you?
kat mana sekarang?

catz said...

ismail Fitry,

aku suka gak. tapi chef nya mcm serabai-serabai gitu.
hahhaha

catz said...

Mama Ju,
ada ke org nak baca benda2 tulisan merepek ni?
saya rasa bahan bacaan di Malaysia ni kena skema kot. walaupun novel.
suka baca shopaholic series...enjoyyy je baca.
pernah gak berangan tulis novel.
:).angan2 je..malas nya lebih.

kita sms mama. tak deliver eh mesej tuh? new number?

miow.

catz said...

nenet,
oh..yg budak2 lelaki cipta alatan dapur/mesin tah apa2 yg meletop2 tuhkan?
hahahah. lawak je.kretip eh...

catz said...

Hajah Zainab@mama,

lara kenapa ni.
thanks masih sudi baca repekan saya.
salam hari Jumaat.
:)