Saturday, May 29, 2010

Jom masuk dapur : asam pedas kepala ikan

Setelah beberapa hari tak balik ke sini, aku telah kembali ke pangkal jalan.
Makanya, haruslah dapur berasap.
Menunya..sama je kan? asyik-asyik aku masak asam pedas. Takde lah masak gulai kawah ke, kari kepala ikan jaws ke, masak kicap arnab ke. Ye. Asyik-asyik asam pedas ikan.
Now ni aku macam menyayangi binatang la. Menyahut kempen selamatkan binatang ke apa tah.
Kalau binatang ikan aku tak berapa kesian la.
So menu dari dapur aku adalah :

1.asam pedas kepala ikan mayung
2.sayur pucuk paku perisa durian
3.tempe & tahu goreng cicah sambal kicap
4.ikan goreng

dan utk tea-time aku goreng pisang kepok (errr....tak tau nama lainnya). Cicah sambal kicap. memang orang Johor kan. Kod ic tengah - tengah 01. hihik.


seperiuk asam pedas in the making

Bahan utama:

Kepala ikan mayung dan isinya - aku beli sekor besar . terima kasih akak penjual ikan di pasar malam yang memberi diskaun 50 sen dan tolong siangkan ikan. Rupa ikan ni yang belum di potong menakutkan oke.
cili kisar/giling -yang tak berapa pedas berapi.
serai, halia, belacan, bawang merah, bawang putih, asam jawa, tomato,minyak


Cara masak:

Tumbuk bawang-bawang, dan halia. Tumis dgn api kecil yang perlahan. masukkan belacan.
Masukkan serai yg di ketuk. Tumis api kecik oke.
masukkan semangkuk air asam jawa, dna tambah air lagi.
Rasakan garam dan masamnya. aku buh gula skitttt je.
masukkan ikan, didihkan hingga masak. masukkan tomato
Biar api sederhana.
Dah cukup asam, garam, masam-manis. Angkat le.
Sorry kalau tak sedap ye resepi aku ni. resepi campak-campak namanya.
Apa??? daun kesum?
takde. tu pun dah oke. sedap sgt. eh perasan.
haahhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Kepala ikan mayung. Slurpp...

ikan asam pedas aku ni kali ini sangat menjadik. wah..masuk lift terus tekan butang ke tingkat 184.heks.

Dihidang bersama sayur pucuk paku yang di masak bersama tempoyak. Tu yang jadi perisa durian. Tumbuk bawang mrah, bawang putih, ikan bilis,cili hijau 2 biji, dan 2 biji cili padi. Tumis bahan tumbuk. masukkan tempoyak 2 sudu. Masukkan sayur. Bubuh garam. kacau-kacau, angkat.

selamat menjamu selera!

7 comments:

xiiinam said...

MMMMMuah....sedapnya!

azieazah said...

Asam pedas jika takda daun kesum, ada kantan still ok lagi, tapi kalu dua2 tu pun takda, adehhhh...

Marah omak den!

DrSam said...

nampaknya kena pulang ke pangkal jalan selalu Catz :)

catz said...

hi xiiinam,

muahhhhhhhhhhhh back.
hiks.
orang johor mmg suka masak asam pedas.
jom makan..
:)

catz said...

hi kak azieazah,

saya mula kenal asam pedas, mak saya masak.
mmg tak pernah letak daun kesum.bunga kantan etc.
rasanya yg asli jhr , mmg takde letak daun2.
jumpa asam pedas diletak daun etc bila dah masuk universiti.
ada macam2 versi asam pedas..
yang penting, cukup rasa.
:)
akak org mana ye?

catz said...

DrSam,
oh..perkataan lebih tepat, pulang ke pangkal dapur.
hiks.
:)

makdaracute said...

ek! samalah kita...semalam kita pun masak asam pedas kepala ikan mayung...bhgn badannya kita goreng...yummmy...ic kita punya kod pun 01 gak... )