Wednesday, March 3, 2010

camana nak describe bawang?


oh..
aku mmg boleh lekat depan TV tgk rancangan masak-masak .
As aku MC hari ni, so adalah beberapa rancangan masak dan makan-makan yang aku tgk.
Bestnyaaaaa masak.
Oh..
oleh kerana aku sapu tengok sumer programme masak, dari rancangan masak omputeh, melayu, india, cina etc..so mcm2 le kan yg menarik perhatian.
aku sukaaaaa tgk mcm nigela, chef at home , chef in black, dll.
Kalau chef melayu aku suka chef wan.
Baru-baru ni kan, u ols tgk tak Best Wan?
yang dia masak utk chinese new year tu.
Aku suka sebab dia bubuh bahan takdelah bersukat2 sgt. Style agak campak-campak, tak yah sukat 20ml minyak, 0.5 liter sos etc.
Dia main masuk agak2je..dan dia ckp..masakan yg dia masak tu should rasa manis, pedas-pedas, masam, so adjust ikut lidah masing-masing, apa yg kurang rasa tuh time wat sos untuk ikan/ ketam tuh pandai2 lah adjust tambah ke etc.
Takde lah rigid bhnnya.

Dan aku sukaaaa tgk rancangan masak cam chef at home, Nigela , jamie oliver, sebab?
derang ada satu bilik utk simpan bahan-bahan masakan.
woooooooo...mcm walk-in wardrobe gitu.
Masuk bilik yang ada kabinet, susun cantik-cantik segala bahan, dah mcm supermarket.
bestnyaaaaa.
Maybe sana humidity rendah tak mcm kita, humidity tinggi, simpan brg dlm kabinet banyak-banyak cepat berwap, rosak kot kan.
Dan tataw napa aku rasa rancangan masak oramputeh ni sgt interesting, i mean, setnya..kat rumah (tataw lah rumah dia betul ke bukan), music background dan cara dia berckp masa tgh masak.
contohnya...
nak buat salad.
host amik tomato (berjalan ke peti ais yg besar gedabak, nampak bersusun sayur dia, lawanyaa).
sesambil tuh ckp..."oh.this is our 1st ingredient , red tomatoes. wahh..vibrant red, amazing tomato, nice and juicy, fresh and nice shape..bla..bla..bla.
Then dia potong tomato. dan pot pet semula. "ahhh..juicy, nice colour, full of vitamin, make our salad full of colour, cut-cut-cut..ok..done."
Then dia amik bawang, "ahh..see..nice onion, amazing" (tah apa yg amazing tang bawang tu pun mak tataw la..). "ok..peel the skin..ah..u can see the colour, green, yelowish, round onion, ah..u see? dice the onion..ahh..u see , the texture aahhh..nice, good to combine with our tomatoes, silantro, lemon, uhhh..wut a lovely combination. (kannn? padahallll cuma potong tomato dgn bawang je kan? tapi description perghhhh...tu belum potong benda lain.)


tadi aku tgk rancangan masak 'chef at home'
dia nak wat mashed potato.

Dia amik kentang, then basuh kentang sambil ckp kentang tu best la...kentang tu bulat la..then dia belah empat sambil describe2 yang kentang tuh isi dia lembut la..putih, penuh bervitamin la,
carbohidrat la..bla..bla....aku pun lupa apa dia ckp. padahal, cuma basuh kentang, belah kentang dan stim kentang. Tapi kita dengar..waa..bestnyaaaa....cara kamera zoom, angle etc best la...macam waaahhhh......( mcm ko tak pernah basuh + rebus kentang kann?)

tu belum lagi describe time belah ayam, marinate beef, hiris karot etc...description dia perghhh..mereka sgt kreatif dan mempunyai sangat banyak vocabulary yang boleh digunakan untk describe bawang, tomato, timun, rempah ratus dan herbs.


kalau rancangan masak melayu?

Bawang dan tomato dan siap hiris dalam mangkuk biasanya.
Abih...nak describe apa?
Atau pun, kdg adalah rancangan yang potong bahan depan penonton.
"Ok puan-puan, kita hiris tomato, belah empat ya...haa..buang bijiknya.
ok..kita potong bawang pulak. Bawang besar kuning ye puan-puan. Bawang besar yang merah tuh untuk masak asam pedas, jgn pakai yang tu. Kita mayang halus".
haaa..dah abih.
Pastu kadang suka panggil artis jadik co-host, which kdg artis tuh , kunyit pun tataw nak beza dgn halia. iskkkk...


Best ah tgk rancangan masak oramputeh yang lepas masak, derang akan makan ramai-ramai.
Dan rancangan masak derang ya ampunnnn..kreatif gila.
Flying picnic la...masak dlm caravan dan pi kat tempat public masak, food jammer ke apa yg reka cara masak tah apa2 tuh..msk atas bot lah..msk kat atas gunung la..masak atas snow la..
masak grill2 lah (license to grill), dan mcm2 lagi lahhhhh...
eii..bestnyaaaa tgk...derang mkn2 dlm swimming pool lah..kat tepi semak lah, atas padang, kat dlm kebun lah...awwww.

Tapi kadang ada gak yang peliknya.
especially kalau derang buat rancangan masak yang chef dia jalan2..try buat masakan Malaysia cthnya. Buat sambal nasik lemak. Masuk minyak, terus masuk cili giling, kacau-kalau tak sampai 1 minit dah masukkan bahan lain.
i was like...euwwwwwwwwwwwww...apa yang ko masak ni labuuu? tak kiralah ko chef tersohor ke, kalau ko tumis lada kisar tu tak sampai seminit, apalah rasa sambal ko nii..yucks..! pastuh pakai masukkk je bahan, tetiba dah siap. pastuh rasa dan puji-puiji sendirik.
tah hapa kan rasanyaaa???

oh..apa aku merepek ni.
nak sambung tgk iron chef.

31 comments:

Tijah said...

kau tengok tak icip2? apa pendapat ko?

CAHAYA said...

aku pun peminat AFC. best!

Hajah Zainab bt Abdullah said...

catz,

mama sangat minat astro 703! best yg amat masak2 dieorang tuh!!

Wahidah said...

best kan tgk rancangan masak2 ne..

org yg rajin masak mmg suke tgk rancangan masak2..huhuhu

bestnya..sng dpt MC ye cik kak..nk jugak bole..:P

makdaracute said...

memang best tgk rancangan masak2...yg tak bestnya tu, terus datang jer selera makan bila tengok rancangan masak2 nie...tu yg bahaya tu...rosak program diet..

NenekPenne said...

ha ah laa catz, apa yang ko cakap tu betul ok
aku suka tengok AFC dan semua2lah pasal masakan walaupun dah dekat setahun aku tak pegang senduk....
pegi MPH pun cubalah cari aku kat section buku2 masakan...ha ha
iron chef pun best kan.......kalau aku kena masak mcm tu hagaknya terbang semua pinggan mangkuk..ha ha ha...

tengok jer jalan2 cari makan tu... si food taster...dok komen hmmm sedapnya...cubalah seksplain apa yang sedapnya? sirap nya kah yang best, ikan tu masak pedas tu nyatalah, sedap tang cili ker bawang ker rasanya cukup ker..
alahai..maria tungku sabri jadi pengacara lagi baik dowhhhh daripada anak tukang masak terkenal tu...

eeeh tetiba emo lak kat blog orang...ha ha ha..sorry catz....

atty's said...

aku mmg peminat ..channel 707 & 703..

sebabnya bila tgk diaorg masak..aku jadik..lapar..dan nak makan macam2

afendi ariff said...

besanya yg describe lbh2 tu mmg chef michael smith tu la....chef @ home & chef abroad tu....kan?

kikin_78 said...

kita serupaaaaaaaaaaa...
sumer rancangan masak kat channel 703 & 707 kiter nengok...
syioooooooook

@xiM said...

aku tengok yang chef wan masak untuk chinese new year tu,yang dia buat udang ngan ketam tu kan..udang serai wangi ker apa namnay..tapi memang nampak sangat la senang dan sedap..

aku setuju ngan ko catz,rancangan memansak orang putih ni memang la sangat kreatif..diorang memang pentingkan keunikan dan nak lain dari yang lain..rancangan memasak kita memang sangat hambar dan jauh ke belakang..dah la variety of fewd diorang tu memang meletup letup...

aku suka tengok Chef at home ngan License to Grill..summer with nigella ker apa ntah tajuknya tu pun aku suka..heheheheee..

Azrey Rozie Eiman said...

kite nie mcm berjanji la pulak on MC semlm & sama tgk AFC whole day :)

love nigella, jamie oliver & chef at home too! ada tgk chopped? rancangan tu pun best - mcm ala2 iron chef tapi concept ada tukar sket.

Azibam said...

Catz, aku pun macam kau suka tengok AFC channel ni dah suka masak..tu pasal tak kurus2..
Macam nigela tu aku suka, tapi satu hari laki aku kata dia ni macam melebih2 explain pasal masakan...contohnya masa dia buat roast pork ke apa tu...dia kata "handsome looking" ...
So may be sebab kita melayu kita tak kisah description tu...laki aku kata mana ada roast pork boleh handsome.. :-) Begitulah ..apa apa pun aku suka tengok AFC Channel still..

rezeki said...

salam catz

samalah kita, pak itam dan mak itam suka tgk canel AFC ni

catz said...

Tijah,
icip2? belum pernah tgk..
sellau tgk iklannya jek..
best eh??

catz said...

cahaya,

tgk AFC hilang stress gitu kannn?
aummmm...

catz said...

mama,
best kan..
kalau boleh nak ngadap tibi 24 jam..tapi kanggg dapur tak berasap pulak..heheh

catz said...

wahidah,
tgk rancangan masak sambil telan-telan air liur..
hhahahahah

catz said...

mak dara,
mmg bahaya utk diet..
hahahhaha...
:) lepas tgk org masak, kita pulak ke dapur..ihiks..

catz said...

nenet,'
aku suka lagi tgk maria tunku sabri compare anak chef wan. cuba kdg tak berapa suka reaksi keterlaluan dia..hahaha..
tapi betuilah..kita sgt limited vicab utk describe food.
asyik ckp sedap..sedap..sedap..
:)

catz said...

atty,
sama lah kita.
peminat setia...badan pun bulat dan bulat dan bulat..ihiks.

catz said...

afendi arif..
ya betul.
aha..ko peminat AFC jugak kahhh??

catz said...

kikin,
syiokkkk kannn...
pastuh terus ke dapur capai kuali..

catz said...

axim,
setujuuuu sgt..
kalau lah kita bleh ada rancangan masak camtuh kannnn??

afendi ariff said...

offcoz!heh...

catz said...

azrey,
saya tgk chop2 tuh..best gakkk..
:). dan menghiburkan.

catz said...

Azibam,

best ek tgk AFC tuh..
bleh hilang stress..
nigela mmg melebih2 kadang tuh..dr segi bubuh bahan, dan jugak description..
over je kann...hansome pork..
hahahhahaha...agak keji dan melampau tuh...hahahhaha..
tapi still aku style masak dia..cmapak2 dan looks yummmyyyy..
aummm

catz said...

Azibam,

best ek tgk AFC tuh..
bleh hilang stress..
nigela mmg melebih2 kadang tuh..dr segi bubuh bahan, dan jugak description..
over je kann...hansome pork..
hahahhahaha...agak keji dan melampau tuh...hahahhaha..
tapi still aku style masak dia..cmapak2 dan looks yummmyyyy..
aummm

catz said...

rezeki,

leka je kan mak tam tgk org masak2..
seronokkk tgk org masak mcm2...

Tijah said...

aku dah tengok tapi x suka sore host dia. mcm ada petai sangkot kat bronkiol dia...

Hann said...

Catz.. love this entry.. macam karangan sekolah jaman dulu2..

mm.. suka gak ngan such canel, tapi penin kalau asik berebut ngan kanak2 yang asik nak tengok 611..

illa said...

btol tu sama cam i..
suke semua rancangan masak..
HO CHAK pon layan...
:)