Friday, March 5, 2010

Lukisan abstrak yang sangat bervitamin

Oh...
saya telah pergi ke kedai frame.atau lebih tepat tempat di mana kita boleh menempah frame, membeli lukisan dan membubuh frame ke lukisan yang kita beli di mana-mana.
This is my second time here, and this pakcik do remember me.
aku tunjuk lukisan , dia ckp.." oh...this is from vietnam...haa..yang ni cari china, beijing kan?"
oh?
terror eh.TEPAT!

vietnam mariiii..


then we talked..oh dia ni rupanya banyak juga travel. so he knows which painting are from Bali, cina, vietnam, alaska, tepi gaung etc.

from Beijing


(ramah tu ramah jugak..pakcik..diskaun plis!!!).

Then we talked on painting!
ha-ha-ha.
aku beli lukisan reti lah...nak cerita hal lukisan? not me.
Aku tunjuk lukisan-lukisan yang digantung di kedai dia ni.
Oh dia kata ada yang dari Bali dll. Besar-besar oke. Dan siap frame. harga?
wahhhh....pakcik tu kata..nak ke? harga??
aww....kalau beli harus aku makan rumput sebulan karang. Nescaya terang bumi kajang dan bangi kangggg.
and i saw one painting, mcm lukisan potret.
Dia ckp..oh.....itu dilukis p0leh seorang pelanggannya.
Dia belajar melukis dgn seorang pelukis di Kajang.
Pakcik : ha...u belajar lah melukis..u mcm minat lukisan sbb u selalu beli..apa kata u jadikan hobi?
aku: errrrrr......melukis?
pakcik: Yes..u should try. Boleh belajar.oil paiting, water, potret etc. u bleh belajar, then nanti u boleh melukis isi masa lapang. I boleh recommend. Normally mahal gak yuran, Tapi u pelanggan tetap sini, i would ask for discount. ha-ha.
aku: hahahhahaha...belajar melukis? ke ke ke.

see? aku di suruh belajar melukis u ols.
ke ke ke.
aku rasa kalau aku melukis aku kena buat lukisan terbalik.
If nak lukis potret orang..errr..aku kena carik lukisan orang utan, monyet or sumting related.
sebab? bila lukis orang jadik monyet, so kena lukis monyet la baru jadik orang.


oh..i know some of u could recognize the potret.ha-ha-ha.Diam-diam sudah ya!

so..agak2nya..patut ke aku pi belajo melukis ni???
ehh..dulu time sekolah, selalu gak lukisan aku kena tampal kat board belakang kelas.
Maknanya lawa jugak lukisan aku kan? or maybe lukisan aku je yg agak sedap mata memandang sebab classmet aku sumer lukisan buruk, termasuk aku (ha-ha-ha).
aku dulu selalu gak berangan sebenarnya,
buat satu bilik lukisan kat rumah.
masa lapang melukis..perghhhhhhh....
duk tepi sawah lukis, duk tepi hiway lukis. and buat pertunjukan solo...
ala..sebenarnya kan.tak kisah lah konsep ko apa kan.
asal ada kaler2..walauuuuuuuu buruk. kalau org tanya..apa maksud tersirat di sebalik lukisan u?
ko jawab : "abstrak. so u boleh tafsir dgn ketajaman minda you. Kalau you boleh tafsir maksudnya, u ni seorang yang mempunyai otak yang sangat bervitamin"

oh, pakcik tuh beriya-iya oke nak bagi aku contact number pelukis tuh.
seram aku.
err..
malas sebenarnya.

17 comments:

PurPle said...

when 1st i scrolled down, i stopped at the image with portrait in it. is't him??? i thought i silap pandang, but when i read ur caption, mmg betul lah DA yer. atau org lain? but he does look like DA.

afendi ariff said...

post 1 dwg ko...aku nk tgk...
dh tgk br blh komen....
heh!

missFridaNorm said...

catz, ku ketawa smpai berjujuran ayer mata dah ni haaa...

CAHAYA said...

wah! vitamin best!

sha said...

I like paintings...whatever..

Benedict Bernard said...

suka tengok blog banyak makanan.. waaaaaaaah.. ~

NenekPenne said...

me lukis2 fail...

catz said...

purp,
u got it rite.
10 markah..clap-clap-clap!
ihiks.
if aku pi belajo lukisan tuh, sekapal lah dgn pelukis potrait itu..
guess who? the Mrs DA.
hahhahahahhahahha..
ke ke ke.

marie said...

catz...kedai ni kat mana ye..lama dah akak cari kedai frame gambar...

catz said...

afendi
drawing time kanak2 ribena u=tuh sumer dah takde dah..

catz said...

missFrida,

wut happen to u dear..
kenapakah nsampaki berjujuran air mata begituuu???????

catz said...

cahaya,
vitamin A,C, XYZ.
hheheheh

catz said...

sha,

i suka gak.. tapi nak lukis..hahhaa..sure jadik benda lain..keh ke keh..

catz said...

hi Benedict Bernard,

hi..
welcome to my blog.
happy reading ya..
keep coming....hope u enjoy!

catz said...

nenet,
sama lah kita..fail..hahahah

catz said...

hi marie,

akak, kedai ni terletak di hentian Kajang, jalan reko.
if u duk area kajang, bangi sure tau.
masuk if dari main road, masuk hentian kajang je..jln depan sket (lintas depan kedai baju) belok kiri. strettt je..kedai ni dah dekat2 end lot. (satu blok dgn restoran senggalang), tapi belakangnya.
dulu dia ada dua kedai, stau dlm hentian kajang , tingkat 2 kot, depan pejabat pos dlm hentian kajang tuh.now tak sure. tapi yg kat deretan kedai kat hentian kajang tuh ada.

Shahridzuan Shaharom said...

kat mana kedai frame tu ye?tq