Sunday, March 7, 2010

PUTU MAYAM TERsedap




Entry khas untuk peniaga putu mayam, pasar malam Bandar baru Bangi.

Oh..my current addiction.
putu mayam.
eh..dulu kan, aku pikir putu mayam ni makanan orang tua la..
hahaha..mak aku tiap kali pi pasar pagi ke, pasar malam, suka beli putu-putu ni. tapi yang pemes kat tempat aku ialah putu bambu dan putu apa tah? yang leperdlm ada inti tu? apa eh?
putu mayam ni jaranggg lah nak ada.
ke sebenarnya aku dah makin tua..dan dah tua. sebab tu lidah aku dah beralih arah ke arah putu-putu. ada kahhh??
Tapi lately aku dah jumpa putu mayam tersedap di jajahan bangi ni.
(mana aku tau tempat lain ada jual, belum berkesempatan nak explore lah).

Lokasi gerai putu mayam kat pasar malam hari sabtu ni adalah dekat2 dgn area gerai satey kajang samuri. depan2 bank Am Bank kot. deret2 situlah.

Ada dua jenis, yang plain putih dan hijau perasa pandan.

Aku amik gambar gerai ni..dan adik or maybe abang ek? tanya..masuk akt surat khabar ke? hahaha.kwn aku ckp.yer..akak ni dia wartawan. aku sengih2 dan mengiayakan (oh keji kan?) dan ckp ni nak promote kat sok kabar...err..diskaun plis.
hahahhha...pandai-pandai je nak memain ek.
so..time bayar, kawan aku bayar dia punya..oh sebungkus RM2.00, ada putu mayam dan kelapa parut+gula melaka. aku nak bayar..dia ckp..free je..tak payah bayar. ahhhh???
ke ke ke.
aku segan la..maybe dia ingat aku betui2 org sok kabar yang saja takde berita, buat story pasar malam. so aku insist utk bayar , aku hulur duit RM10.00 dan masa pulangkan dia ckp.." RM1.00 je..syaa bagi diskaun RM1.00"..oh...mak terkesima. moga makin murah rezeki dia.
(if abah dia perasan dia bagi diskaun samapi 50% ni kat aku (wartawan pelesu), agak2 abah dia hempuk dia tak dgn penutup kukus tuh??)

so..inilah dia setelah mak masukkan putu mayam ke dalam pinggan. baru ku perasan, eh..ada putih dan hijau.ahaaaa..bonus! thanks.

taburkan kelapa dan gula (itu adalah gula melaka yang diparut halus)..slurppp! anddddd....Nga-pppppp

oh sedapppp..!trust me..it's really ter-sedap-est putu mayam. so..kalau nak (beli putu mayam oke, bukan berkenalan dgn abg/pakcik putu mayam tu), pegilah pasar malam bandar baru bangi , (tapi if nak berkenalan dgn yg baju hijau tu ok gak kot, terus bleh je ckp dgn abah dia kat sebelah tu)
hari sabtu ye! MESTI dtg lagi..

I'll come again!!! oh putu mayammmm..

29 comments:

AyunasiA said...

putu leper itu ialah putu piring - my fevret.

sha said...

oh..mesti cuba..ps bangi ek

umie said...

pasar malam 2tu 2x seminggu...hari sabtu dan jumaat...nampak sedap je putu mayam tu...nak ckit...hehhehhe

missFridaNorm said...

uhh..oohhh, catz. My feveret too! Slalu beli dgn penjual yg naik moto keliling kejiranan. Nampak mcm ditaburi gula perang tu ya? I lebeyy suka dengan gula merah. Putu hok leper tu, putu piring, kan? Sodapnyoooo...

CAHAYA said...

lama tak pegi sini. teringat zaman mmu dulu.

Tijah said...

ni pun advert gak nih. untung budak2 tu. org skrg mana baca paper dah. bosan. balik2 citer pasal enjen ilang, kapaselam takleh tenggelam je. ketinggalang zamang tu. kita layan blog jer skrg.

adik putu.

kipapdegudwerk.

nantikan tijah ke gerai anda...

Anonymous said...

Catz

Murah rezeki you Catz, Satu aku nak habak kat you, aku dah jumpa Nasi Ambeng kat Wadi Hana, kedai dia tak jauh dari JM Beryani, you jalan kedepan terus lagi akan kelihatan sign board besar Wadi Hana Since 1952.... Nasi Ambeng di hias cuntek, dalam tu ada sambal goreng kari ayam,sambal ikan masin, serunding, telur, timun..... oklah harga RM6.50... menu lain pun ada.Aku ingat ini kedai cawangan dari Johor... aku tak sempat tanya pulak.

catz said...

ayunasia,

yes..thanks..betul tu.putu piring.
baru teringat..
:)

catz said...

hi sha,
pasar malam bandar baru bangi di seksyen 1. dekat2 shell dan maybank.
:)

catz said...

umie,
u duk bangi ke???
nak..jommm...

catz said...

missFrida,
itu gula melaka yang dikisar halus..
campur dgn kelapa..sedap gila..
:)

catz said...

cahaya,
oh..dulu MMU kah?
sure familiar with bangi, kajang, cyberjaya, serdang.
:)

catz said...

Tijah,
waaa...ko nak melawat kawasan bangi kah..
rojer2 ya..
errr..bawak ciken rosemary sekali laaa...teringinnnn sgt nih..

catz said...

hi Anon,
thanks for the info..
mind to introduce urself?
:)
welcome to my blog.happy reading ya.
saya mesti serbu kedai nasi ambeng ituh tak lama lagi..
:).
thanks ya.if ada info lagi..jgn segan2 beritahu.
really appriciated!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Catz,

masa bday one of my indian fren..mak dia buat putu mayam tp makan dgn kari ayam.. lagi sedap rupanya.. kiter jer mkn dgn kelapa parut..

cuba try..sedapp...

aZizoL said...

kalo mak aku die suke putu bambu..

kecik2 dlu aaku panggil bnde ni kutu mayam..belh x?? haha

atty's said...

catz..berperang cacing dlm perut aku tgk putu mayam nie..

DrSinga said...

hehehe...
jumpa gak ya putu mayam kat jajahan bangi tu!!!
pssstt...tersangat lah bezanya gambor putu tu dengan yang kat blog kita...(kemere nokia batu bata lah katakan...)

syahidd said...

salam cik catz,
rasa nampak you aritu kat pasar malam bangi..nak tegur takut salah org plak..mau je tanam muka nih ke bumi kalo org tu cakap"apa catz2 nih? terajang kang!" kekeke..
saya bru je sampai mesia minggu lepas, cam gak le muka you.
eheh..

Hajah Zainab bt Abdullah said...

oh! putu mayam...mama suker. tapi tak pernah nampak yang wane ijau tu..

adie-ishmael said...

hahahahaha...wartawan pelesu katanyer!

catz said...

Life,
aku rasa bleh je benda ni mkn dgn apa2..aku rasa sambal tumis oso can..hahhahaha...
tapi dgn kari, jadi cam mee kari..masuk je dlm kuah.
hehheheh

catz said...

azizol,
cikguuuuuuuuu..
sila eja dan sebut betul2 ya....
putu. not kutu oke...
kutu yg atas kepala kucing tuh..hihihihi

catz said...

atty,
jom....pasar malam.
eh..i found new cendol...depan perodua fasa 4 tambahan.

catz said...

Dr Singa,
gambar blurr tak pe..yang penting maksud sampai...hehhehe

catz said...

Syahidd,
selamat kembali ke Malaysia.
balik terus ke?
errr...
betui kah nampak catz? hahahaha..
malu oke..pi pasar mlm bawak kamera..ke ke ke..
btw, kalau nampak tegur je lah..
tak kisah pun..
:)
aku tak makan orang oke.kita mkn nasik.
:)

catz said...

mama,
now org suka improvise, bagi perasa pandan lah etc..tuh yg byk variety now ni..tapi tetap sedap.
:)

catz said...

adie,
mmg pelesu pun..hahahaha..
nasib tak kena baling penutup kukus oleh pakcik itu..
keekkek

Anonymous said...

Saya mmg mngidam putu mayamni.. dok area kjg..cam ssh je nk cari.. tp kalo taw kt bngi.. saya akakn g gak .tp arini ari ahd.. sabtu je ke.? Area pkns ke? Plzzz bg lenmark .tq