Tuesday, March 30, 2010

food di jalanan : gulai tempoyak ikan patin!

Melewati kawasan Temerloh yang terkenal dengan ikan patin.
Perut lapar apatah lagi memandu sendirian.
Singgah di R&R yang terdapat pilihan pelbagai pilihan ikan patin yang di masak gulai tempoyak. Rambang mata (bukan masuk kedai emas je rambang mata ye..kakak-kakak sekalian).

Dua jenis patin. Patin bunga and...patin...err.lupa. Amik kepala dan ekor.
Kepala RM12.00, ekor tuh RM7.00 , rasanya mcm dah standard harga (dikawal) coz last week aku tgk kat R&R Temerloh yang menghala ke KL pun sama harga.
(mkn 2 ketul, tamak tak agak-agak oke)

nasi, telur masin, sayur dan SAMBAL TEMPOYAK (makkk..pedasnyaaa)


kesimpulan. sedapppp..hingga menjilat mangkuk (nasik dgn sayur aku mkn sket je sebab patin itu lebih mengancam). Rasa patin tersebut adalah sangat lain dengan ikan patin yang dijual di supermarket Bintang ye murid-murid sekelian.
yang ni...terbaekkk!!!
(tak sempat le nak menggagau ke Pekan Temerloh..drive sorang, hadap je lah apa yang ada).

oh..now..i di Kemaman. Menikmati SATAR, beach dan sunset.

14 comments:

CAHAYA said...

Satar lagi? Best!

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam catz,

keje / cuti / santai2...whatever lah...have a nice & enjoyable time..kalau nak datang umah mama contact lah mama...zainab180553@yahoo.com

ijan said...

Patin tuh mantap!!!

NenekPenne said...

satar besttt
ikan patin tak best sebab tak makan..heeeeee

tapi boleh buat masak tempoyak udang..kan kan...wahhh sedap tu....
taruk sikit daun kunyit, tempoyak, cili, santan...hehhh marveles....
mak mertua lalu pun tak nampak...memanglah tak nampak sebab mak mertua dah tak ada ... muahahaaha....

kucingorengemok said...

bintang ada jual patin ke? haha

Nowwa said...

Asal singgah sini je lapar laa...heheheh

xplorer said...

CATZ - sorry sebab lambat nak bagi guide . Kalau kat temerloh ada satu kawasan mcm waterfront kat situ ada jeti . tempat tu mmg famous utk pelancong sebab kat seberang sungai ada signboard temerloh .Ikut jalan waterfront tu sampai kat hujung ada medan selera kat sebelah kiri jalan . Kalau senang tanya org temerloh tapak pekan sari , kat situ ada medan selera . kata org sana gerai pak USOP yg sedap

♥ dak pink said...

adesss, nape la terbuka blog budak ini pepagi. da lapor da. =p

Romie Pujaan said...

singgah ler kuala trganu

saflicious said...

Saye pown slalu jugak drop kat R&R kat temerloh klu nk blk pahang..

Patin sne mmg layan masy00k bestnyee..

Xsilap, satu patin bunga, then another one is patin sangkar..

Overall patin yg tangkap kat sg lagi best dr patin yg dibela org.. hehe..

Awk cite pasal patin wat saye nak balik kampung plak mmggu nie..

afendi ariff said...

patin ke satar ke...suma beshhh....
yg tak beshnya aku tak de masa tiap weekend...

anne said...

hi catz, lama tak singgah sini...:) catz apa khabar?

geraugebang said...

akak memang telah ttergoda dengan ko punya eklan tentang tempat-tempat melancong ni...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

satar ker sata ehh??..conpius jap..mana satu betul..