Saturday, March 13, 2010

Sandakan - Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Catatan ringkas trip sandakan. (14 februari 2010).
Actually dah lama teringin pergi Sepilok, nak tgk Orang Utan.
Macam best tgk kat TV orang Utan Sepilok Rehabilitation Centre.
so..jommmzzz!



Fly awal pagi, dari KL-Sandakan. 2 jam 20 minit penerbangan.

nasi lemak or roti canai? catz pilih roti canai. Oleh kerana hari itu adalah hari pertama sambutan tahun baru cina, MAS bagi ang pow....red angpow. 3 lucky passangers dpt goodies bag.



hotel sandakan

Nak sewa kereta di airport untuk jalan-jalan. Tapi malangnya kereta tak de dah.. maklumlah musim cuti perayaan. so terpaksa naik cab.


Pemandangan dari atas..Bandar Sandakan

Sandakan merupakan antara bandar yang besar di Sabah

Pasar Umum Sandakan


Antara pengangkutan awam yang beroperasi. bas biru putih ni melalui Labok , menghala ke Sepilok Orang Utan tapi tak masuk dalam. Ada bas mini nombor 14A tak silap aku,yg tuh mmg pi sepilok. Tambang RM4.00, dan last bus bertolak dari Sepilok pukul 4 petang. Catz plan nak naik bas. tapi sebab bas hanya akan bertolak pukul 2.30ptg dari bandar sandakan, so tak sempat. terpaksa carik alternatif lain.
Bas mini /van


sekitar kawasan bas station

sekitar dalam pasar umum sandakan. Ada dijual cenderamata, hasil laut, sayur dll.

sayur..sayur!

ok..lets go to Orang Utan ...!


Terletak hampir 40km dari Bandar Sandakan. Naik teksi dgn tambang antara RM35-40 . Pandai-pandai le nak tawar, derang tak pakai meter.

Tiket masuk, Malaysian dewasa RM5.00, kamera setiap satu dicharge RM10.00
Harga termasuk untuk tayangan video dokumentari tentang pemeliharaan orang utan. Catz tgk video dulu, baru pi tgk org utan betul.

hi!

ok..lets go!

Ramai yang dtg tertunggu-tunggu. show pada pukul 3.00 ptg. tgk orang utan makan.

:)

Jalan masuk

seronok tgk some of the volunteers di pusat ini. wow..aku pun berangan nak duk sini oke.Derang anggap org utan ni cam famili. best ah...


feeding time, makan tembikai dan pisang. dah la panas2 time ni. terliur aku!


makan tembikai tuhhhhhh..jengan sepah-sepah oke!

akisi-aksi..!

awww

i believe i can fly!



phewww



hi ..oh ya..nama2 orag utan ni ada yang glemer-glemer oke..ihiks.
Berangan gak nak amik gambar tapi takde pun yg amik gambar dgn depa...


oh..now i miss them oredi lah..
maybe suatu hari nanti berpeluang jadi sukarelawan di sini..sapa tau?
dapat peluk orang utan...
:)

11 comments:

makcik rokiah said...

tembikai time2 panas nih.. haihhhhhh.. slurpppp

linda said...

salam catz,
baru perasan nk ty, camera jenis pe catz guna sbb gambar2 turn out GOOD lah..
i like your photos lahh..
keep it up.

kucingorengemok said...

hehe, aku 'tak dapat membelah' melihat aksi kangkang orang utan itu

adie-ishmael said...

apa yang kau rasa tu catz aku dah rasa...bestkan...

DrSinga said...

me too... orang utan tu akan cakap...
suka peluk yu!!
roti canai dan ferrero??!!
:)

catz said...

makcik rokiah,
org utan tuh makan sambil baling2 oke..
sadis aku tgk...terliur panas2 taim tuh..mmg saja nak tayang2 kannnn!

catz said...

linda,
saya guna DSLR olympus, e-510.
dan compact cam, canon ixus.

catz said...

kog,
seksi tak????
seksi?
ke seksa mata kita tgk.
hahahaha..derang mmg suka kangkang.
ke ke ke.
ko jgn tergoda oke.
kwengggg.

catz said...

adi,
yup..best eh tgk owang utan tuh..
aku mcm nak amik cuti 3 bulan, jadik sukarelawan kat sana.
mcm seronok je.

catz said...

DrSinga,
yup..roti canai sama feraro..
hahahha...
kita pun suka..nak peluk orang utan..kita sukaaaaa! walau ada org kata busuk,hihihi.

Anonymous said...

Genial brief and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.