Wednesday, December 9, 2009

Ambuyat




Salah satu makanan yang popular dan 'must try' adalah ambuyat.
Ia dibuat dari tepung sagu, di makan dengan pencicah (di sana orang cakap 'cacah') , samada cacahsambal belinjau atau sambal tempoyak. Disamping tu dimakan dengan lauk dan sayur.
So, kami ke Aminah Arif Restaurant untuk mencuba ambuyat.

Restoran Aminah Arif

dalam restoran

Buku menu

Terdapat pilihan set ambuyat untuk makan beberapa orang, ikut pilihan masing-masing.
Lauk , cacah, sayur boleh pilih

Ha..ni lah dia ambuyat. Dibuat dari tepung sagu, sedap makan panas-panas

Ni cicah sambal belinjau

sambal tempoyak

selain cacah, kami pilih lauk ni..

ikan masak apa. ek..lupa..ada istilahnya..ampap kot, ala..ikan masak sambal..

daging goreng

ni yang best..sayur pucuk paku

ok..cara makan, kena kait ambuyat ni dgn kayu tu...lupa istilahnya apa...kait, pusing, tarik, pusing...

haha..my 1st ambuyat

hihihihi..

cicah dengan sambal cacah tadi..and ngappp..
rasanya? errr..tepung celup ke tempoyak..haaa..camtulah rasanya..masam, pedas, manis-manis.
Cara makan, ambuyat tuh kena cicah dgn sambal dulu, masuk mulut, then baru boleh amik lauk pauk makan gitu je. Aku yang jakun ni, ala-ala,,ehh..pelik lah mkn tepung ni dgn sambal tempoyak, so kait ambuyat dan nak amik sayur, tapiiiiiiiiiiiiii...org brunei yg bawak kami makan ni cakap.."ehhhh, bukan begitu...mkn dgn cacah dulu..celup dlm cacah dulu...masuk mulut, then baru amik lauk..".aaaaaaa...hihihihi...ohhh...


Rasa pelik gak lah kan...selalu tempoyak makan dgn nasi.

uuuu...actually aku tak berapa nak laju lah makan. Hahhaha...duk terbayang kan, nasi, telur dadar, tempoyak dan sayur pucuk paku...hahaha..

jom makannnn...

see...? habisss..

last-last aku order nasik makan dgn lauk-pauk tu dan telur dadar..kehkehkeh

Masakan di Brunei lebih kurang sama je dengan kita, begitu juga kuih muihnya..
Macam dekat hotel, mereka serve benda yang lebih kurang sama mcm tempat kita, ada nasi lemak, mee dan sebagainya, cuma istilahnya je kadang lain sedikit.
Tapi ada beberapa jenis masakan yang kita harus cuba, cthnya ambuyat tadi.
Jom makan!

23 comments:

atty's said...

ambuyat macam kanji je tgk eh..
sayur pucuk paku tu ..lama dah tk makan sayur pucuk paku

NenekPenne said...

oh tidak kalau kena makan ambuyat...no no, i need rice....

neezareef said...

rasanye penah nengok rancangan kt tv1 diorg masak masia n brunie then dia tnjuk masak ambuyat nih..

~ Mummy Gee ~ said...

betullah ambuyat tu cam gam sagu jer (dulu masa kecik2 bila cikgu suruh bwk gam Mummy akan beli tepung sagu @ ubi dan campur air tenggek atas api, jadilah gam dan rupanya sebiji ambuyat...), tak tercekik ke makan ambuyat tu catz!!

afendi ariff said...

apa????tak berapa nak laju lah makan????
licin jgk.....heh!

Mama Miraki said...

tiap minggu gi berjalan ngko ni yer catzs...bestnya

Tijah said...

uiii. tak tecekik kah ko?

catz said...

atty,
yup..macam kanji, dibuat dari tepung sagu.
lauk sukatik je nak buat lauk apa.
aku pon dah lama tak mkn pucuk paku, pasar mlm BBB mesti ada kot..or pasar pagi/tani.

catz said...

nenek,
aku pon tak berapa lalu lah...
rasa pelik pastuh makan dgn tempoyak..
last2 mak order nasik.

catz said...

neeza,
sennag ek masaknya??
buh air tepung tuh dan masak ek?

catz said...

mummy gee,
hehhe..mcm gam kan...?
tgakdelah tercekik..licin je masuk tekak. cuma rasa pelik sket.

catz said...

afendi,
tu bukan aku makan ye..
org brunei tuh yg licinkan..
aku makan sket rasaq and order nasik.
hehehhe

catz said...

mama miraki,
cuti 3 hari balik pt sulong kahh??
selamat berhujung minggu.

catz said...

Tijah,
tak tercekik, laju je licin dia lalu kat tekak. kalau tercekik, eden masuk sepitalo lah gamaknyaaa..
hehehe,,,
'selamat berhujung minggu ye tijah.

Romie Pujaan said...

nak comment gak

sedap ke embooyard itu?? (dgn slanga britis ahaha)

cintailah makanan malaysia

sbb org luar pun dok bangga

geraugebang said...

mesti bergentel-gentel bersusun-susun dalam usus ek catz. he he he. Kalau kak gerau pun mesti nak nasi gak.

catz said...

romie,
jawapan aku : tak sedap.
hihihi...

catz said...

kak gerau,

iyo..imaginasi kauuu..melampauuuu laaaaaaa

eita_tks said...

emm...kak eita pun pernah mkn ambuyat nie masa gie brunei..mmg tak bleh lalu kt tekak..jenis plak kena telan..tak bleh kunyah..gilo ko apo mkn terus telan...sama mcm catzs gak la..at last kak eita mintak nasi..mkn ngan lauk pauk tu...huh..baru la koyang perut den.

adie-ishmael said...

baru nak try cuba...tetiba terbaca komen kau 'tak sedap'...tambah semangat aku nak cuba sejauh mana ketidaksedapan dia tuh...

princess_eryna said...

sori... interrupt skeet... actually, ambuyat tuh sedap.. cuma bila tekak x bleh nak accept... jgn laa plak kate ambuyat tuh x sedap... mkn ambuyat nih kene lengkap ngan package die... kalo cicah ngan kuah jeruk bambangan lg terangkat... ramai guru2 peninsular yg dtg ngajar kat beaufort, sabah... 1st time mkn mmg x bleh nak blah.... tp, bila da try 3-4x... insya allah!!!... family mertua lalu blakang pun kite x sedar tau..... kalo org x pandai wat kuahnyerr... mmg lerr x sedap.... die kene org pandai wat kuah tuh... time mkn tuh plak... jgn laaa mkn seketul besaq2... amik lerr kecik2... nak senang.. boh siap2 kat dlm mangkuk berkuah... tp kuah kene byk laaa...

Anonymous said...

Ambuyat ni pd yg pandai makan mmg sedap. Bg yg tak biasa mmg pelik tp bg kami yg dah biasa tiap2 bulan nak (bkn tiap2 hari ek..). Kalau mkn dgn family lagiiiilahh sedap. Ni bdasarkan pengalaman sbg anak Sabah. Mak sya org kuala selangor pun dah teror buat ambuyat ni. Makanan ni bkn makanan org Brunei sj tau..check sejarah dulu. Org Sabah & srwak pun nakan..so ini lbh kurang makanan Msia jgk. Harap maklum :)

Anonymous said...

Macam hingus ....ahahahah