Wednesday, December 2, 2009

Sushi di Kota Metropolitan Tokyo.

sekadar sedikit catatan,

penerbangan dengan pesawat MAS, hampir 7 jam , KUL-NRT.
Flight delay sebab menunggu 37 penumpang dari Pulau Pinang (flight dr penang pun delay jugak gamaknya). Kebanyakkannya Japanese yg bercuti di Pulau Pinang katanya.
Tiba di Narita airport lebih kurang jam 7 pagi.
Melepasi imegresen dan kastam dgn mudah.
Kat sini derang takdelah check sgt..cuma pesan kawan aku yg biasa ke sini, jgn bawa benda yg berbau atau buah-buahan.Rasanay mana-mana pun lebih kurang sama kot. Cuma kat sini dia tanya bawak apa? ckp je dried food..dia tak bukak beg kot. or maybe derang check random je.
Just bawa makanan kering, megi dan rendang + kari Brahim.


welcome to Japan

Airport Limousine counter

Dari Narita, nak bergerak ke mana-mana banyak option. Takdelah senang sgt dan takdelah susah sgt. maksud aku, kat sini sistemnya pengangkutannya bagus, menyenangkan kita cuma yg agak susah nak faham jaringan pengangkutannya. Banyak sgt. So sebelum pegi study sket2, so takdelah asing sgt bila sampai sini.


Negara maju ini punya pengangkutan awam yang sgt efisyen. Boleh naik Aiport limo bus, train: kensei , JR line etc.
Naik cab? pun boleh cuma sangat mahal lah. Bukan naik bus dan train tak mahal..di sini serba serbinya mahal bagi aku. So kena belajar jaringan pengangkutan awam mereka walau agak pening lalat.
So beli tiket, naik Airport Limosin (bas) ke Shinjuku yang mengambil masa sejam setengah tak silap aku. Jem lah nak masuk town..azabs. Macam Kl gak la..bayar tol pastu sangkut dlm jem..hiks.


Di sini , apa-apa pun sgt bersistem dan menepati masa. Cuma masalah bahasa lah...tapi takdelah sampai tak boleh berckp langsung. Di airpot ramai je boleh ckp oramputeh. Banyak kaunter info dan tourist information. Kutiplah segala peta dan tanya dengan org kat kaunter kalau tak tau. Derang sgt helpful dan bersedia dgn segala macam info. Cth, aku nak ke narita city, derang siap bulat2kan info train, ajar nak naik line mana, bagi city map, bagi jadual train, highlight tempat2 menarik dll.
Dan lebih mudah kalau kita tau ckp jepun sikit2..ala..aku print kamus kat internet..print benda2 penting je lah..cth: camana nak ckp benda basic..konichiwa, etc...so takdelah terpinga2 sgt nanti.
aku siap tulis yg penting2 dlm beg duit.
kat sini, kadang org boleh ckp omputeh, tapi bila kita ckp, derang tak reti nak respons semula pula dlm english, pastu beriya-iya ckp jepun.so anggguk-anguk je lah plus aku ckp le word jepun sket2 yg agak2 dia paham apa yg kita maksudkan. Tapi kalau tegur org yg muda2.biasanya derang tau english sket2 lah..

Sampai shinjuku, turun dari bus, duk terpinga2 nak tuju hotel.yelah semau bangunan tinggi2 dan rapat2...kompius...tapi yg bagusnya banyak map area walau nak carik satu lokasi mau kena tenung peta tuh dekat 15 minit.
shinjuku merupakan bandar utama di tokyo, merupakan pusat komersial dan pentadbiran dan punya train station yang tersibuk di dunia (shinjuku Station). Shinjuku adalah bandar sibuk yang dipenuhi dgn department store, kedai elektronic, bars, restoran, hotel-hotel international. Di sini juga terletaknya Tpkyo Metropolitan Government Building.


Tetiba..
seorang pakcik jepun tegur.." may i help u??"
ehhhh..bagus kan....
aku ckp nak pi hotel, tunjuk alamat hotel...
dia tunjuk kat map dan tunjuk2 arah....
walau tak sure sgt tapi membantu gak lah..akhirnya sampai hotel.

Hotel century Southern Tower

bahang krismas sudah terasa, kat mana2 dah ada pokok krismas

Hotel terletak di depan Takashimaya,Time Square. Dekat dgn shinjuku Station. tah le..aku kompius kat sini sebab train station bersepah sana sini sampai keliru nak naik yang mana. he-he. Sebab banyak sgt train line..so pening.

Lokasi strategik


ok..now nak belajar naik train...yg penting ada map, tau nak pi mana..beli 2 days pass open ticket kat Narita..so naik le metro tokyo sampai lebam ke Ginza, akihabara, shibuya, ueno, asakusa, roppongi, harajuku, dll.

dalam train


Ok..ni klik-klik kat shinjuku area..










Now tengah autum...takdelah sejuk sgt (mungkin lemak aku adalah absorber yg bagus).. siang pun agak pendek. Pukul 4 lebih dah nak gelap. Pukul 5 ptg dah macam pukul 9 malam.


view malam dr bilik hotel, tingkat 36.

sajalah aku letak gambar makanan..
kat sini derang kan display food kat luar kedai, aku suka amik gambar food. Tapi makan?
oh,.tekak jawa aku tak lalu nak makan sushi...

Tempura anyone?

bersambung..

16 comments:

ramadhan said...

yeah saye org pertame utk comment.
ohh x mkn sushi sgt ke?? same la kite
x paham apsal org leh melantak mkn ikan mentahs. sungguh x seronok anak tekak

geraugebang said...

Sedapnyeer sushi. Bawak balik sikit catz. Kak gerau suka sangat. makan hari-hari pun tak pe. Sushi tu cantik lak tu.

orangrawa said...

nak tanya....hotel tu semalam brapa??

afendi ariff said...

sushi?heh....bg pree pun aku tak sudi kecuali unagi!

kikin_78 said...

sangat majuuuu....

kojah said...

bestnyerrr...jln2 saje...

catz said...

ramadhan,
catz mmg tak berapa lalu japanese food ni except tempura dan unagi..
tah le...tak tau napa...dlm flight ada served ikan mentah tuh bubuh apa benda tah, dan mee warna hijau yg mkn dgn kicap tuh....oso tak lalu lah...
lidah dan tekak jawa aku mmg takleh masuk..pernahlah pi mkn kedai jepun..tapi mmg akan mkn tempura, unagi je...lain2 tah le..

catz said...

ramadhan,
catz mmg tak berapa lalu japanese food ni except tempura dan unagi..
tah le...tak tau napa...dlm flight ada served ikan mentah tuh bubuh apa benda tah, dan mee warna hijau yg mkn dgn kicap tuh....oso tak lalu lah...
lidah dan tekak jawa aku mmg takleh masuk..pernahlah pi mkn kedai jepun..tapi mmg akan mkn tempura, unagi je...lain2 tah le..

catz said...

kak gerau,
ko suka sushi?
wahh..senang tu...bleh diet mkn sushi je...

catz said...

orang rawa,
thanks for visiting my blog.
harga hotel tuh around 20k yen.

catz said...

afendi arif..
hahahha,,
aku pun lalu unagi je..tempura..
lain tekak tak seronok nak terima..

catz said...

kikin,
sgt maju dan sgt bersistem..kdg2 jadi kompius..

catz said...

kojah,
jommm...jom....

orangrawa said...

catz....i dah linkkan ur blog to mine. We can share info sebab masing suka travel kan?

catz said...

hi orgrawa,

i've linked yours too.
yup..we can share info..

Wooclip said...

omg sushii!!