Tuesday, December 8, 2009

Sambal sotong petai dan nasi lemak

jom main masak-masak dan jalan-jalan cari makan.


sambal sotong petai


Bahan-bahan:


sotong - 5 ekor
petai - 2 genggam (aku pakai 2 paket, beli kat supemaket yg dah siap kopek) bawang merah (besar)- 1 labu
bawang putih - 3 ulas
halia - sikit je (dlm setengah inci)
belacan - 1 inci (ikut suka, lebih kurang je, tak yahlah ukur pakai pembaris) ni aku agak2 je sebab time masak, aku lari ke peti ais, cubit sejemput belacan, dan terus campak dlm kuali ..hihi - jgn tiru aksi ini.
cili kisar - 5 sudu besar
jus asam jawa - 1 sudu
minyak
garam
gula


meh jom main masak-masak.

Siang sotong, buang kulit, hiris, cuci bersih, toskan.
hiris petai (kot ada mahluk dlm tuhhh), belah2 sket.
tumbuk bawang merah, halia, dan bawang putih,
tumis bahan tumbuk hingga naik bau, masukkan cili.
tumis hingga masak dan
agak garing.
Masukkan jus asam jawa, bawang besar, kacau sebati, buh garam dan gula. masukkan petai, kacau..kacauuu..kacauuuuuu.
If nak berkuah, bubuh air sket, biar mendidih kuah/sambal, then masukkan sotong, kacau sebati dlm 1-2 minit, agak2 sotong masak, angkat.
sotong jangan masak lama, nanti keras.





ok..jom jalan-jalan cari nasi lemak pulak. Menghala ke Morib.


Kedai nasi lemak terletak di kawasan Kanchong Darat, menghala ke Morib (if dari Bandar Banting).Nama restoran Binggo's Place. Actually restoran ni jual tomyam, dan makanan melayu lain, tapi jual nasi lemak juga.Sate pun ada.Bagi catz, kedai ni masakan dia sedap, harga reasonable.

Binggo's Place. Kedai ni ada skrin TV yang sgt besar

Harga RM1.20 je (nasi lemak basic -nasi, sambal, ikan bilis, kacang, timun) , sambal adalah banyak dan di letak asing if beli bungkus. i likeee!
nasi lemak ni, aku suka..sedap..and sambal adalah sedap, tak berapa pedas, manis-manis sket.


Sambal sedap,nasi adalah sgt wangi, lemak dan sedap!!Aku terjumpa nasi lemak ni masa tengah mkn tomyam. tgh duk makan, eh bauuu wangiiiii nasi lemak (nowadays jarang lah nasi lemak berbau kuat cam ni)..aku toleh, eh org meja belakang aku tgh makan. Kuat gila bau. So ala-ala dah terganggu lah selera aku ke tomyam tu sebab bau nasi lemak itu adalahhh kuat gila, so beli bungkus lah nak try.On teh way balik mcm nak mkn dlm kereta sebab bau dlm kereta adalah macam dapur tgh duk kacau nasi lemak dalam periuk, kuat gila bau.
Rasa? wow..sedap! sambal oso best. Lauk boleh pilih, sambal udang, kepak ayam madu or telur. aku suka yg basic je.

sangat sesuai di makan dengan sambal sotong di atas...heheheeeeeeeeeeeeeeeee.

Oklah, bercakap pasal nasi lemak, mmg semua org ada tempat yg dia prefer makan, suit to their preferences lah.. nasi sedap, sambal meletop, ikan bilis sedap, lauk macam-macam. Ada yang kata gerai bawah pokok kat Klang tu ha...ada yg kata nasi lemak yg internasional itu, ada yang kata nasi lemak kat gerai kat bustand lama, kat belakang bank, ada yang kata kat restoran itu dan ini. Tapi if u want to find out more on location nasik lemak, laksa etc,
klik this link. and share it here!
http://www.fabfood1malaysia.com/


23 comments:

neezareef said...

4sure sedap..ai kan hantu sotong..segala menu yg berasaskan sotong kompom sedap..

Romie Pujaan said...

is is is masak je dia.
kite xde dapor la kat langkawi!!

NenekPenne said...

cemana la ko tak gemuk catz oi

kucingorengemok said...

tiba² (dengan nada saspen) aku rasa penat plak asik makan-makan-makan - dah gila ke aku? hahahhaahaha, gelak gila skit... ko agak perasaan ni boleh last berapa minit? >:)

INTAN RH said...

hmm...I luv nasi lemak n sambal petai ...yummy!

afendi ariff said...

sotong petai???i oso like...

Wahidah said...

finally kiter dpt gk ketemu...tq kak..tq sbb belanja lunch..siap ngan dessert tu..superb giler dessert die..smpai mlm terasa lazatnyaa..huhuhuh

tq again..happy holidayy..

tk care

rezeki said...

salam catz,

saya mmg hantu sotong goreng , sepinggan pun boleh habis he he he

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

percaya tak..simple x pernah sampai morib lagi...wahaah

deeja said...

salam catz...
akak dh lama xke blog catz...rupanyer dh de yg baru ye...amboi berselera betoi mknan kat kedai tu...terliur weh..

Tijah said...

aku pun suka petai yg dlm peket tu. beli yg tangkai tu kekaang bila kopek hasilnya sgt la mengecewakan kann??

catz said...

neeza,
ko antu sotong kah?
so selalu masak lah ye..
wahhhh...best tuuu.
hok ni nampak je sodap...belum tantu lagi..
heheh

catz said...

romie,

ko belajo je rajin2..takyah masak..hehehe

catz said...

nenek,
wah..bernas betul pendapatmu iteww..
tak syak lagi kannn..
camno nak kuruihhhh ye tak..

catz said...

kog,
maybe last for 12jam..hhahaha,,
nak buek camno..makan ajalah kog oiii..
bukan nak kena ada lesen..
aku ni ha actually bukan bosan makan.tp bosan blogging..kehkehkeh

catz said...

INTAN,
kita sama..
tapi ni 1st time catz mkn sambal petai dgn nasik lemak..
nyum nyumm

catz said...

afendi,

hahahah..ko pun suka aaa?
ramai rupanya yg suka..tp jarang kot dpt makan cam ni...

catz said...

wahidah,
u are welcome...
:)

catz said...

rezeki..
waaaaaa...ramai hantu sotong rupanya..
kalau 3 pinggan habis tak???
hiks.

catz said...

simple,

hhehehe..ha..dah cuti jejauh, mai coti2 malaysia pulak..
tapi now morib xde apa sgtlah..kotor..lengang je..

catz said...

hi kak deeja,
thanks sudi singgah/

:)

catz said...

Tijah,

buek apo nak penat2 mengopek..hehhehe,,
sama je kot regenya karang..kulit je besar2, isi secoet jeww...btw, yg dlm paket kurang bau kot..tapi lemak..hehehe...
samolah kito tijah weh.

geraugebang said...

Sotong yang catz masak nampak sangat sedap.