Tuesday, December 1, 2009

Sambal udang petai wOng S0lo??

Tak habis dengan sambal terung kedai w0ng S0lo, aku teringin pulak sambal udang W0ng S0lo.
huh...mentel sgt lah tekak ni...

sambal udang petai

PETAI


Balik kerja aku carik udang dan petai kat ekonsev. Nasib baik ada.


so bahan-bahan:

udang
petai
cili kisar -4 sudu besar
belacan
bawnag merah +putih
jus asam jawa (satu sudu)
garam
gula



Tumbuk bawang putih dna merah, Tumis bawang, masukkan belacan dan cili kisar. Tumis garing.
Masukkan air dan jus asam jawa sket, aku suka sambal cair sket. buh garam dan gula secukup rasa.
Masukkan petai.kacau.
Masukkan udang.
Kacau kejap je, jgn lama, karang udang keras.
Agak-agak seminit dua, udang dah masak, hidang.

nyum...makan dgn nasik suam. Habis 3 pinggan.

err..now aku ngidam sambal sotong pete dia pulak. help!!!

kot lepas ni aku ngidam mkn ayam penyet kg daun ke..ess teller ke..abih la..mana nak carik bahan ni??

16 comments:

kucingorengemok said...

ni apa cite ngidam2 ni? heheheh... berkat nak dpt jiran baru ke? ;)

afendi ariff said...

petai tak belah dulu ke?kdg2 ade ulat ko tahu....aku dah penah kena...manis len mcm je....heh!

Tijah said...

best kan petaiii? aku baru bikin sambal sotong petai ni tadi...

Mama Miraki said...

masak..masak...makan....makan...makan..cam aku gak ler..

geraugebang said...

kalau ada ulat ( macam ariff cakap) kira halal la.Protein pun. hi hi hi.

NenekPenne said...

dah lama tak makan sambal udang petai
dulu my ex selalu masakkan...huwaaaaa... i miss my ex.. heeeee

~ Mummy Gee ~ said...

dulu Mummy ada kawan cam catz asyik ngidam nak makan itu ni... tapi tak lama pun ... 2-3 bulan lepas tu dia pun....tembun!hehehe

catz said...

kog,
ye lah kot..
errr...bila nak pindah ni?
bleh main masak2 sesama..heheeee

catz said...

afendi,

kalau ada ulat tuh kira extra protein lah..hehehe..
ada yg aku belah..ada yang tak...
tapi dah campur2 tuh tak perasan lah..sodap je..

catz said...

Tijahhhhh,
ko jahatttt.....!!!

kannnnn aku dha teringin sambal sotong petai..uwaaaaaaaa...
nak pi petik petai lah...
huh..

catz said...

mama,
org batu pahat memang suka masak ek..ek..
hhehehhehe.

catz said...

mummy gee,
catz mmg dah sedia tembun..
takleh nak wat apa..diet asyik fail aja..
time rasa nak diet asyik ngidam mkn itu ini...

catz said...

geraugebang,
tak peraan dah ulat ke apa..
hehehe....sedap je...betui tu..extra protein..hehheee

catz said...

Nenek,
now kalau rassa nak makan, buleh masak senirik..senanng gila buatnya...pastu bleh makan banyak2..mkn kat kedai mahal..
hehehhe

NenekPenne said...

tak ada nafsu nak masak...
kalau masak pun teringat kat dia... malas lah....:)

atty's said...

adoi..asal masuk blog cats.ilang hancus diet aku ..huhuhuhuh ..