Wednesday, December 16, 2009

bondaaa....belanjaaa...mariiii!!

Pasar Tanah Abang



Now ni Malaysia tengah Y.E.S kan?
ternampak iklannya di papan tanda besar dekat highway antara bandara sukaerno hatta dan Kota Jakarta .
Kat Iklan di TV pun ada ....iklan year end sale di Kuala Lumpur
Di jakarta pun sama, now duk tgh Christmas SALE.
Namanya saja ' KOTA BELANJA'..
so boleh shopping di mana-mana, di mall besar dan modern hinggalah ke Pasar Tanah Abang.
Kelapa Gading, Grand Indonesia, Mangga 2, mayestik,dll.
Ni 1st time aku pegi Tanah Abang, sebab kunjungan sebelum ni tak berkesempatan ke sini.
Biasa kan dengar, kalau ke Bandung, selain factory outlets yang banyak itu, orang pasti ke Pasar Baru.Tanah Abang ni lebih kurang mcm Pasar baru lah, cuma kompleknya lebih besar kot..
tak silap aku, lebih 10 lantai (tingkat), dimana boleh shopping segala benda kain baju, telekong, beg, batik, kain ela, kebaya, kasut dan mcm2 tu lah.


Aku baca kat forum di internet, ramai orang Malaysia suka shopping di Tanah Abang. Ini kerana harganya lebih murah dan banyak pilihan, sampai ada yang datang ke Jakarta setahun 3-4 kali untuk shopping di Tanah Abang.
Turun dari cab, sampai depan kompleks ni..
woooooooooooooo...
besarnya tempat ni....
ramainyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa oranggggggggggggggg!!!
sampai ke tangga kompleks ni..orang siap duduk dengan barangan yang berkodi-kodi..
berbungkus2 besar, mungkin peniaga2 yang membeli secara borong.
aku nak masuk...
ahhhhhh????? makkkk....ramainya manusia, dann..banyaknya kedaiiiiiiiiiiiiiiiiii..mana satu nak tuju dulu ni???? kedai pula adalah sangat rapat-rapat....woooooooooo...
aku blank ok...tetiba nak pitam .... sebab eh....aku nak beli apa ni???


ok..i hate shopping baju , beg , kasut ok..
so..duk jalan-jalan...jalan..jalan...hahahhaa..kitarang tak taw nak beli apa..
digamit oleh penjual-penjual yang menyapa ramah.. 'ibuk...belanja buk....'
bila aku start pegang2 barang, penjual akan berckp.."boleh buk?"
or sometimes feel weird when the sales girl said.." ayuhhh bonda....masuk bundaaa..wahai bunda ku..di sini barangnya bagus-bagus..." eh...? sejak bila aku ada anak nih...

nak pi toilet pun ala-ala kesesatan...lorong-lorong antara kedai dgn duyunan manusia, buat aku tak sabar sebab nak jalan laju. Bila tanya, "kamar kecil di mana?"..
jawabnya, "belakang..belakang..kanan" which i felt foreverrrrrr nak sampai belakang tu...sebab
tempat ni besar...then dah sampai belakang, takde pun toiletnya?? tanya orang lagi..ke kanan pulak...etc..huh...azabs.

aku duk pagang baju, eh bajunya cam kurus-kurus je...hehheeee..."ada saiz bukk"
or pi kat bhgn busana muslimah, bajunya adalah besar dan panjang. Tak seswai dengan aku yang katik rendang ni pulak. Penjual kata "buk yang ini cocok buat ibuk,..."
aku ckp.." eh..besar sgtlah..panjang pulak tuh"
jawab penjual " ini busana muslimah buk, harusnya enggak ketat...lolos longgar seperti ini, barulah seperti busana muslimah".
haaaa,,hahahhaa..kan dah kena sebijik aku..kehkehkeh...
kot aku jawab "ketat lah bagus, senang jalan" harus dia baling aku dgn selipar.
so forget about baju lah.....

one thing kat sini, kalau nak murah, ko kena borong beli banyak. Kalau tak still harga biasa, kdg jauh lebih mahal. cth...satu baju 80,000, tapi kalau beli 5 , satu baju 55,000. kan banyak beza tuh...

ada kawan kirim beg, telekung.. so tawar-tawar dapatlah sket..tu jeklah beli selama 3 jam dlm tu. sebab cuma sibuk tgk.belek-belek...pi kedai lain..itu pun aku rasa aku cuma merayap kat 3- 4 floor je kot....dan kompleks ni tempatnya sopingnya dari basement sampai tingkat 8..total lebih sepuluh tingkat. fuhh...sehari pun tak habis kalau nak betul2 explore sini..
ada lantai yg banyak jual bag je...ada yang batik je..kebaya sulam, kasut etc...
"buk...lus bitong, model terbaru..." i was like....errr....wut...lusbitong? apa kahhhh?? (ke telinga aku yg tak berapa betul dengar?)
or..ada yg bersuara " mau yang ini ? ALFI. model terbaru"
tapi segera faham bila diunjukkan beg LV immitation. kawe 1 katanya.. entah..aku pun tak faham. Di jakarta ni, beg branded immitation ada beberapa kualiti. kawe 1, kawe 2. kawe 1 mahal sebab kualiti lebih bagus. harga boleh tahan mahalnya, ada yang melebihi 1.5 juta rupiah oke..around RM480.00, utk beg LV immitation. bagi aku, utk brg immitation, ia adalah mahal.
Tapi tak taulah disebabkan gred kualiti dan banyak permintaan, jadiknya mahal.
Untuk beg imitation yang berkualitas, biasanya orang beli kat Mangga 2.

Kalau haus, lapar, ramai je penjual makanan, kuih, air yang menyorong makanan guna troli . Dan yang bagusnya, di lantai 8 ada food court yang selesa, bersih, banyak pilihan makanan yang halal. fast food, mcm KFC, CFC, A&w pun ada. Aku lepak kat food court makan dan yg bestnya mcm ko mengembara ke seluruh Indonesia kerana makanan adalah dari pelbagai pelusuk Indonesia. Dari nasi langgi, nasi uduk, ayam penyet, siomay, manisan dan minuman.

banyak kedai/gerai halal


tempat makan yang selesa, bersih

nasi uduk

cumi-cumi bakar


ada peristiwa kelako time nak balik..
rasa bongok gila ok sebab carik pintu keluar tak jumpa!!!
tanya org ckp sana...sana..sana..tapi asyikkk jumpa kedai..kedai..kedai...tetiba ada blok F pulak???
bila jumpa pintu keluar, carik jalan nak kuar tak jumpa..pusing sini kedai, sana kedai..sana celah lorong org jual bakso, celah situ kedai.....pening ....terpusing-pusing dlm area kedai..kedai..dan kedai..dan manusia...
dan bila tanya orang..nak jumpa jalan adalah amat jauh, lalu lorong2 yangggg....tah le....rumah orang, pastuh jumpa mcm2 le celah2 kedai ...adehhhh.....
lajuuu je jalan..dengan penat, bawak barang lagi...dan panasss..
sebelum ni..pernah le terlintas..nak try naik BAJAJ.mcm cute je bajaj tuh..
tapi dgn keadaan cam ni oh tidakkkk.,.....tak koser mak....lagipun dgn keadaan macet yang sgttttt dasat ptg2...mau aku tersepit duk dlm tu.
aku nak naik teksi ada aircond full blast...
tersalah tempat tahan teksi..patut lah tadek teksi nak berenti...
ada org tegur, " tahan taksinya di seberang sana"..
so....lariiiiiiiiiiiiiiiiiii ke seberang...ala2 bergadai nyawa lah..kereta/motor laju-laju taim nak lintas tuh..
so bila nampak taksi blue bird, aku terus hayun tangan tahan teksi macam nak terkam je...
masuk je..ahhhhhhhhhhhh..lega noks.
nyaman.
dan supirnya pulak sgt lah teror..tak sampai 30 minit aku dah sampai hotel sebab skill mencilok2 dia sgt dasat. puhhhhhhh...bleh melintang-lintang dlm macet jakarta itu.
sampai hotel, aku di sapa oleh tuti, staff kat club lounge..." wahhhh..banyak belanjaa"..
aku sengih je..
lapar gila.
Tuti suh tgk apa ada kat lounge..ada buah..dan mknn ringan...2 jug aku belasah jus...
huhhhhh...





15 comments:

kojah said...

nx destination sy sandakan kak...ngah carik entry sandakan kt blog akak...hihi

geraugebang said...

heaven memang kat situ kannn. Kak gerau pun pernah sesat. Tak tau jalan keluar. Dah pucat-pucat dah. Haaa, padan muka aku sebab kemaruk shopping.Sedapnya nasi Uduk.

kucingorengemok said...

ada jugak kawan ajak² aku gi shopping kat bandung/jakarta (waa mcm aku petik duit kat pokok ek), tapi aku tak rasa aku akan suka... lebih² lagi bila baca blog ko, CONFIRM aku akan rimas, lemas, terus pusing (pening) heheh

catz said...

kojah,

akak belum pi sandakan..
bulan jan or feb baru nak pi...
sabah yg akak dah pi cuma tawau, semporna, KK, belah labuan,
sandakan on febuari kot..

catz said...

geraugebang,
wah..ko pun kaki soping jakarta ke??
perghh..bawak duhet juta2 lah ni ek..

catz said...

kog,

personally, aku tak berapa prefer nak ke situ pun..
pi sebab nak tgk apa yg best sgt kat situ sampai 3-4 kali org ke jakarta pi tanah abang.
aku tataw nak beli apa..
aku bukan jenis kaki soping yang jenis borong-borong...
kat situ jualan busana muslimah, baju kebbaya, telekong2..kain2 , kasut2, beg2 yg imitation,
nak murah kena borong banyak2.
which tak seswai dgn gaya soping aku..
baju? oh..tak muat..takde fitting room...tak seswai..kasut kat situ? tak minat..
telekong? beli 2 helai sbb org kirim, beli beg seketul org kirim..
kalau nak kata telekung murah, tak jugalah kalau setakat beli 1-2 helai..lagipun kita bukan ganti telekung tetiap bulan..telekung di bandung lebih murah kot..tapi aku bukan mcm org yg bila ke jakarta dan bandung borong telekung sampai 20 helai...
aku end up kat situ cam buang masa je 3-4 jam....
takde apalah yg betul2 nak menarik aku pi situ kembali...rasa cam kalau merayap situ lama2, akan beli benda yg kita tak perlu..
better carik soping kompleks time sale sebab ada baju/beg yg aku suka, boleh cuba dan muat.
end up aku membeli sikit2 kat soping mall sebelah hotel.baju bleh cuba, ada fitting room,tgh krismas sale.

neezareef said...

mmg nama dah mencerminkan tpt nye ya..byk istilah ha kt sini..mcm2

hajah zainab bt abdullah said...

mama minat beli telekung jer kalau gi indonesia...

Romie Pujaan said...

kiyah oooi ahaha.

bile je kau jejak bumi tanah tumpah kari daging ni weyhhh???

asyik kat luar country saje.

xpe2 nanti aku fly kan kau ahaha

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

best..best.berangan nk gi sana la plaks..hahah..

afendi ariff said...

jakarta ke...bandung ke...sama...macet!
blh melecet bontot dok dlm keta....heh!

~ Mummy Gee ~ said...

Gi bandung 5 days recently, dan 3 kali buat lawatan muhibbah ke Psar Baru...heheh...yg lain2 gi keluar masuk factory outlet yang melambak2cari baju anak2...

adie-ishmael said...

catz,saya dah sampai sini...tapi bosan...kiri kanan nampak pakaian jer...orang yg saya teman tu asyik beli itu ini...lemas. cari tandas pulak punya la susah nak jumpa...

adie-ishmael said...

catz,baru jer baca kat Utusan Malaysia Online...tandas blok A Pasar Tanah Abang runtuh...3 mati, 4 cedera...kesian...belumuran najis ler gamaknya mereka sumer tu...

http://DiariHanie.blogspot.com said...

menarik citer u ni...I teringin gak nak shoping kat sini...At least dapat sket info dari u. Thanks!