Saturday, June 19, 2010

masak apa tu?

Dalam banyak-banyak rancangan masak kat channel AFC, aku rasa rancangan masak dari Philipina yang paling unik

sebab??

1. aku tak pernah ingat resepinya. (mungkin otak aku yang lembab..ha-ha).

2.Maknanya food derang kdg guna gabungan bahan yang aku takleh imagine, dan tak berapa paham.

3. kadang macam simple..tapi kadang pelik likee...eh, tak ke pelik rasanya iteww???

contoh: tadi aku tgk , ala..aku lupa la apa nama rancangannya. Tabelsascape ke apa tah.

masak lobster..udang besar. ala macam udang yang kita beli kat pasar tu. Yang kita beli gred A tuh tak cukup besar,,,ni lagiiiii besar, dengan sesungut belalai bagai.

resepinya lagiiiiiiiiiiiiiiiii lah aku tak ingat namanya.
entah tak reti lidah jawa mak ni nak menyebutnya.

bahan-bahan:

bawang putih
bawang merah
tomato (di dadu kecil)
udang gergasi tu la
something mcm belimbing buluh..ye la kot.rupa sama.
air beras
kangkung
telur
cili
sos ikan
* oh...masak resepi ni guna periuk tanah ke gitu.

mula-mula, tumis bawang-bawang.
lepastuh, masukkan tomato, kacau, masukkan belimbing buluh.
tutup periuk, bagi benda2 tuh sebati dan empuk.
Bukak periuk, masukkan udang tersebut.
kacau, tutup.
then..bukak semula tutup, masukkan air beras (ko cuci beras tu, amik airnya).
then kacau..tutup.
Lepas tuh, masukkan kangkung. tutup, dah lunyai kangkung tu, buka semula dan masukkan cili besar.
lepas tu masukkan telur, kacau.

oh..apakah rasanya.?? korang bleh bayangkan tak?
sedap kot.

aku yang tgk pun tak leh imagine rasanya.

gambar tak sempat snap.

hik.

4 comments:

BlueIceCube said...

saja nak cerita : naik Broga Hill hari ni. start dalam 6 am. not bad, not bad :-D

kucingorengemok said...

ada mamat botak tu ye?

mak ngah aku kata air beras boleh gemokkan pokok... maka orang pun cepat sihat lah kot kalau guna dalam masakan, haha

Tijah said...

kan? tapi siriyes...botak tu claim la sedap mcm mana pun takde nampak sedap kan? pastu byk lauk dia pakai santan. putih2. pastu letak daun2 apa tah. cam semak je kan?

lebih selera tengok ppuan cina tu masak. sapa ke nama dia? kylie kwong?

NenekPenne said...

ada gambar pun tak leh imagine apatah lagi tak ada gambar... kennot lorrr

tapi penah tengok depa masak guna darah vavi..uweeekkk....uweeekkkk..