Thursday, June 10, 2010

Wahai orang Johor...

kenal tak dengan makanan ini?? tak kenal?
aku rasa makanan ini sangat dikenali di Batu Pahat.
Daerah lain tak pasti.
Masa duduk asrama, sampai le masuk U, ini lah bekalan tetap. dah siap goreng, bubuh dalam bekas kedap udara/plastik. sira dengan sambal.
uhhh.....
masa tu takde lah mak aku nak bekalkan dengan rendang ke..serunding ke. daging mahal lepas tuh susah nak masak. bukan macam sekarang.Pak Berahim dah sediakan. bawak duit je pi supermaket.
mee siput murah. sekilo..dulu la..around tak sampai 2 ringgit.



Mee gelung

Kitarang panggil mee gelung. Mungkin struktur dan binaannya yang bergelung maka ianya di katakan sebagai mee gelung. Ada juga yang panggil mee siput. Errr..seram oke, bila tengah makan kang siput muncul.

Sangat sedap di makan dengan sambal tumis ikan bilis. Ni sambal aku buat hari tu..again, TERpedas horror. Tapi tetap juga makan. Tah kenapa, gabungan dua benda tuh akan menyebabkan ko macam terpaksa makan tak berenti.

atau,

boleh juga di gabungkan dengan sambal kicap.

saja tumbuk kasar-kasar je. Sebab malas. Ye, aku memang pemalas, tangkai cili tuh pun masuk sekali. Eleh, orang masak kangkung tu lagi la, batang kangkung besar jari pun masuk sekali kan?. so tumbuk ala kadar je.karang tumbuk beriya, tangan aku besar sebelah tumbuh muscle.

Lepas tuh sambil makan, tergigit lada..puhhh..syorgaaaaaa.

Kan aku dah cakap tadi, walau pedas, ia mengundang rasa nak makan tak berenti selagi tak habis. Duduk depan tibi tau-tau habis dua besen. (eh,kuatnya melantak??).
Dah lah jarang dapat makan now ni. Eh, cik Kiah oi! berlambak je jual kat Johor , eh batu pahat. Macam lah now ko ni duk bermastautin kat Alaska.

Teringat nostalgia masa kecik-kecik. Benda ni dijual di kantin sekolah. satu seposen. (sepuluh sen). Aku pelanggan tetap. Padahal boleh goreng sendiri kat rumah sebab makcik Senah kantin tu beli stock benda ni pun kat kedai runcit depan kg tu pun. Tapi sambal makcik senah sangat sedap u ols. Duk teringat-ingat pulak. Tak berapa pedas dan manis-manis sikit.

Makcik senahhhhhhhhhhhhh!! where are you? makcik ada akaun facebook tak?? Jom kita ber-FB.nak mintak resepi.

Makcik, I lap u very strongggg! entah-entah makcik senah tgh busy bercucuk tanam di FB sambil jaga cucu.Rasanya anak makcik senah yang dulu comel baya aku tu mestilah dah produce cucu utk makcik senah.

update:

oh ramai rupanya warga Johor yang berpengalaman naik basikal pegi sekolah sambil makan mee siput yang di hancurkan, curah sambal letak dalam plestik masa budak-budak dulu.Cuba bayangkan ye. kayuh basikal sambil makan.Mana nak kayuh, nak pegang plestik, nak makan, lepas tu mulut huha-huha menahan kepedasan. betul-betul multitasking kan??
Err.. aku pun nak mengaku. AKu pun pernah buat jugakkk.Lepas tu nyaris terbabas masuk parit.
(sebenarnya tadi malu nak mengaku.ha-ha).Tapi mak tulis jugak lah.
ada sapa lagi nak buat pengakuan? sila..sila.

dah.

60 comments:

makcik rokiah said...

mee siput!!!!...

hancurkan dalam plestik siram sambal naik basikal gie sekolah agama.. wahhhhhhhh nostalgia lar catz!

xplorer said...

slalu jugak pi batu pahat tapi tak pernah jumpa pun

makdaracute said...

sangat kenal dengan itu mee...
kita panggil mee siput..
memang sedap dimkn bersama sambal tumis ikan bilis/sambal kicap..
dulu masa kita kecik2, kita selalu tumbuk mee siput tu utk atuk kita..
sedap gak tau makan mee siput yg dah ditumbuk...gaul ngan sambal kicap...peh!terliur beb..

catz said...

makcik rokiah,

esok bawak eh..beli 2 bungkus..kirim...hikhikhik.
pergh...boleh mkn sambil naik basikal.eh aku pon pernah buat la..hahahah..
adegan stunt dgn mee gsiput bersambal.
hahhha

catz said...

xplorer,
makanan ni mmg sejak dulu org tak jual di kedai makan, pasar malam.
kalau yg dijual di kedai, yang belum goreng, dalam peket.
biasanya yg dah siap masak dijual di kantin sekolah.or u beli je yg belum goreng, goreng sendiri. buat sambal tumis.
carik kat kedai runcit sekitar parit sulong. sure ada.
nyummm

atty's said...

lom pernah lagi makan ..mee gelung nie..

mama c'fa said...

yup kat johor je je ade mee sanggul/mee siput ni... goreng phtu mkn ngn sambal tumis perghh best la.. huh kat muar,btu phat,tangkak n seakatan dengan nye tp kat JB tidak... hurmppp nenek saye org muar so bile blk je mseti die bekalkn yg da gorweng n mentah nti bile blk kl bleh greng

somuffins said...

Salam..

ehem.. owang Johor dah tiba nih *sambil bersalaman*

lyza said...

hai catz...

u buat i rindu nak balik parit sekarang ni jgk ler,mkn mee siput ni..kat KL ni jgn harap nak jumpa,
ada satu hari tu, aku bawaklah mee siput ni pg office aku...perghh bukan main bersantap mmber2 aku mengadap nyer...
catz..kalau kiter part time jual mee siputkat KL nie..leh KAYOO kiter nie...ahakssss...

kucingorengemok said...

getik la cerita²... mana nak dapat stok ni?

anggun said...

sy pggl tu mee siput...sedap oooo....grg minyak btul2 tgh panas.....br dia kembang...pastu mkn ngan sambal.....sedap yer!!...

CiK NuYu said...

idea terbaek!petang ni nak buatlah....
boleh buat kudap2 depan tv.
pastu abis setong pun xsedar..
haha

azura said...

Salam catz,
akak bukan orang johor...tapi akak tau benda nih...feveret gak nih...
nak gi muar la cari stok mee siput nih....tetiba terliur...

mama ju, said...

Salam catz

Mama suka cara tulisan catz...menarik...

mcmmana ma nak hubungi catz?

AyunasiA said...

kalau sambal cair sikit mee tu akan lemau2. hancurkan dan gigit hujung plastik. makan sambil bawak basikal. besttt!!!

aZizoL said...

kat muor byk jugak bnde ni...kiterang panggil mee siput..sedap kot..kalo mkn mmg xleh benti..aku mase blajo siap bungkus2 bawal balik hostel..mmbe lain siap pelik menatang ape yg aku makan..kahkahkah..

NenekPenne said...

makanan ni tidak nostalgia untuk aku
so, boleh makan...hik hik..

Ramona said...

kelaka la catz ni..:)

Mummy Eda said...

Catz & Lyza, jd le pengedr mee siput nih.. buleh Mummy borong. Eh yg ada kat pasaraya 'gergasi' tu bukan dia ke? Cuba tunjuk sket cemane ghupe nye sebelum goreng..

mRsauRa said...
This comment has been removed by the author.
Zara Zainudin said...

salam...blog walking sat...

nengok picca je da terliur..mee siput nih paling syedap mkn ngan sambal kan..sambal mesti yg terbaek..bak kate kwn..org johor nih sgale benda dia nak cicah...

mujur ade kwn nak lek BP diz week...harus kirem nih..

O J O L A L Y said...

wahhh catz ko kijam200x...dah ngada2 mak buyung ni nak makan mee siput tau...mee siput yang sedap kat bando muar..kedai tepi jalan dekat2 ngan bus stand tu....

kriuk2 makan mee siput ni...tapi la ni banyak jugak mee siput yang terlebih rasa kapur...hancurrrrrr rasanyerr..berangin aje...apapun mee siput naning is the best!!!!

lyza said...

mummy eda,,,

liza ok jer,harga leh runding ahaaksss
janji mummy eda jadi regular customer every month,ok ker?......

~ Mummy Gee ~ said...

Catz tempat Mummy orang panggil mee siput, memandai jer dia orang bagi nama camtu. Bukan ada rupa bentuk siput pun mee tu... apa2 pun memang mee to makan ngan sambal ikan bilis mantap gilos.... tapi nak goreng mee tu kena make sure minyak betul2 panas... klu tak nanti mee tu tak mengembang dan keluar gelembung2 tu.... ada stock sepacket lagi kat rumah , nak goreng la malam ni....

catz said...

mak dara,

kannnn..semua setuju tang mkn dgn sambal tuhh....sedap krup krappp..kan..

catz said...

atty,
nak makan? keringkan mee kuning tu..bentukkan bulat, gitu..keringkan,.goreng.
:)

catz said...

mama cfa,
mmg makanan ruji org johor kan..
krup krap..trede mark bp dan muar.
ihiks.

catz said...

somuffins,

hai...welcome to my blog.
thanks for visiting..
sila..sila..masuk..jgn malu..
tuang lah air fresh oren..dan mknlah mee siput itu,.
:)

catz said...

lyza,

u duduk parit mana??
catz last week balik. tapi boleh pulak terlupa beli.uhuksss.
jom..kita berniaga...pasar malam ke..nak??

catz said...

kog,

stock di batu pahat le..mana lagi.
ko nak balik BP tak?
kirim..
last week aku balik tp terlupaa pulak.
uhuksss

catz said...

anggun.
yeszzz...
goreng kembang2..aku suka hangus sikit.
org jawa ckp..gosong...hahahha

lyza said...

catsz,

nanti aku leh cari payung & meja nie,banner mee siput aku leh design..:))ko tolong servey tempat iyer,huhuuuuuu
kg aku area parit jawa tu,senang jer nak cari..nanti singgah2 iyer..

catz said...

cik Nuyu,

bak le kirim barang setong dua..
banyak nya stock...
err..sambal dah buat belum?

catz said...

azura,

hi...salam.
welcome to catzscafe.
yeszzz..kat muar pun banyak benda ni..
:).beli banyak2..
:).
oh jeles.

catz said...

sala mama ju,
thanks. happy reading.
e-mail saya: nurana2000@gmail.com

:)

catz said...

ayuna,
hahahha..adegan stunt tuhhh..
ihiks..
ko kat bp banyak le stock..anytime nak makan.
aku...jauhhhhhhhhhhhh.

naemah said...

wah zmn sek ren dulu suka mkn. kalau makan , sambal tu mesti meleleh2 kotorkan baju.. oh kenangan

Leez said...

Catz -

hang buat aku teringat zaman kecik2 dulu. I like it u know. But now, its so hard to get this in KL. Can u please buy for me bila u balik Batu Pahat...
plssss!!!! :)

catz said...

azizol,
ko kat muar ek?
cuba ko supply mee siput ni utk kami2 di lembah klang ni..
part time job sempena coti sekolah.
ihiks.

catz said...

nenet,
kat umah aku ada 3 keping je lagi.
nanti esok boleh rasa,
hik hik.

catz said...

hi Ramona,

apa khabar?
welcome to my blog.
:).
happy reading.
:)

catz said...

Mummy eda,

kat giant ada??
wahhh..harus tgk ni.
sama ke tak.
kan...oh..sudah menular nampaknya,.
:)

catz said...

Zara,
kannn..pisang goreng pun cicah sambal kicap kan..
semoa cecah..
hahaha..
wah..borong le banyak2.
boleh supply kat kawan2 ni..
ihiks.

catz said...

ojolaly,

yg jual kat muar tuh dah siap goreng ke??
iskkk....ko duk johor.
senang nak carik suply.
mak nih.jauhhh..
sedih.
pos le brg 2-3 keping.
tq.

:)

catz said...

lyza,

wah..dah ada prospek nampak.
catz oke aja.
hahahah

catz said...

Mummy gee,
saya prefer yg sambal kicap.
sng..tak yah masak sambal.
hiks...

catz said...

naemah,

habis sambal kicap meleleh ke baju kan??
apa2 pun..mmg nostalgia sgt kan.
:)

catz said...

Leez,

pernah jumpa ke benda ni kat kl??
tah knp aku lupa nak beli last week.
iskkk....now teringin sesangat.
alahai..

Uncle said...

Dear Catz.
Dah 46 kali Uncle pusing langkawi...tak jumpa pun makanan tu?

~H @ N i ~ said...

Alahai sodap nye.. my mak dh goreng kn tp lupe bwk balik jb..skrg dok teringat2 ngn mee siput ituh...huwaaa

catz said...

uncle,

uncle salah pusing tempattt..
kena pusing-pusing kat batu pahat..muar..haa..barulah jumpa..tu tak payah pusing 46 kali...2 pusingan dah jumpa dahhh..
btw,
kalau nak buat...amik mee kuning, bentuk2kan.buh atas talam. pinggan. jemur.sampai kering.
then goreng.
dah siap
hiks

catz said...

H@ni,
hahahhaa...sure ko termimpi-mimpi.
hiks..catz pun gitu..dulu selalu mak gorengkan siap-siap.kdg tuh sira sambal.
tinggal ngap.krup krap masa prep kat asrama.
hiks...

Mama Miraki said...

catz...kauni betul2 mengimbau kenangan silam tau. tapi kan basikal dulu2 kan bukan cam basikal sekarang....heheheheh basikal dulu tak sempurna..hhehe maksudnya..brek pun kurang mencengkam..pakai kaki heheh...

Nowwa Fitri said...

Aku 1st time tengok...mmm..kena carik ni...

DrSinga said...

balik sekolah ugama..bukak tudung dulu sebelum gohed basikal..singsing kain..dalam kain ada shorts ..gohed besikal sambil makan mee siput dengan sambal buatan Pak Cik Hud kantin sekolah Ugama Pesta ..

Wahidah said...

tk pernah try tp mcm besh je sis

Wahidah said...

tk pernah try tp mcm besh je sis

geraugebang said...

Umah kita banyak mee siput...akak kita baru anto stok...tak sempat goreng...sapa nak meh sini...datang umah, goreng kan kak gerau...Kog pun.

Mas said...

dari dulu promise nak bagi i rasa sampai skrg masih tak dapat lg

@xiM said...

aku tak pernah makan mee siput!!teringin lah!!