Monday, June 7, 2010

Sarapan sate di Muar

Jambatan Muar, pukul 6.30 pagi

Hari jumaat lalu.
Catz bertolak pukul 3.45 pagi dari rumah bertolak ke Johor.
Sampai tol Nilai around 4.30 pagi.
Jalan lengang tapi takdelah aku nak laju-laju.
Menuju ke Muar, sebab ada urusan awal pagi di Kolej Komuniti Tangkak.

So aku de tour ke Muar dulu.
Sampai around 6.30 pagi, singgah masjid dan ke Bandar Muar.


Jambatan Muar


Sarapan di Muar dahulu. Wah duk terbau sate masa catz duk park kat Medan Selera Bentayan dekat dgn teksi stand tu. Rupanya ada kedai sate opposite Medan Selera Bentayan. Terminal Sate ke apa tah gitu namanya. Nampak penuh dengan orang. Mesti sedap ek?


Muar juga terkenal sebagai bandar sate. Di bandar ni, sate dimakan di waktu pagi sebagai sarapan. So jangan pelik lah. Selain kedai ni, catz pernah makan di Kedai mee bandung yang famous di Jalan Abdullah.
SO aku park depan 7-eleven dan nasib le tak kena saman. Belum pukul 8, maybe pak polisi baru nak masuk ofis. hiks.
sanggup ambik risiko tu.

Masuk je kedai, wow..penuh. terkial nak cari meja. Semorang mengadap sate u ols.
Makcik sate sgt busy. Oh.ada yang handle sate, ada yang handle lontong/mee.
AKu order lontong, dan ckp nak satey.

Lontong ni kuah dia simple je, tapi sedap gila. Dalam kuah lemak dia aku jumpa kobis dgn apa tah je kot. Tapi sangat sedap sambal lontong tuh!

Aku order nak sate beberapa cucuk. tapi makcik tuh cam dek je. Busy dengan kalkulator oke.busy mengira.

sekali satey sampai..mak! 30 cucuk. ni nak mentekedarah ke apa ni???

sate daging, ayam dan perut


So aku pandang kiri kanan..laa..rupanya.memang dia hantar camtu.Dia hantar terus 10 daging lembu, 10 ayam, 10 perut.Satu batang sate RM0.50/lima posen. karang dia kira lidi berapa yang kita makan. hik. Macam tamak je pulak aku ni.
Tapi orang memang tak putus-putus oke! Yang bungkus, yang makan kat situ, memang tak putus lah..dan sate perut dia memang famous dan sedap.


Trust me..aku rasa antara satey tersedap yang aku pernah makan..kuah satey, nasi impit..best!
perfect!

pembakar sate di depan kedai itu.

Nak ke sini senang je. Turun dari Jambatan Muar, terus je. Akan lalu depan bus stand belah kiri. Depan sket teksi stand dan medan selera Bentayan. Kedai makan ni kat belah kanan jalan, betul2 opposite dgn Medan Selera Bentayan.

Bandar Muar di awal pagi

Then aku ke Tangkak. habis urusan tengahari, singgah rumah adik di Muar, visit anak sedara cenonet-cenonet iteww. Angkut KFC 3 set, dan lunch di rumah adik di Pt Jawa, sebelum ke Batu Pahat.

Malam , aku ajak family ke town. Sebenarnya aku dah lama ngidam nak minum COOL BLOG.
Kat sini tataw nak carik manaa. So gigih la ajak derang ke K4, BP dengan alasan konon nak carik gula kat K4. Gula takde pun! Habis!! so beli gula perang/brown sugar.

Square One yang bersambung dangan Carefour Batu Pahat

sebenarnya nak ke sini

CHOCOLATE BLOG satu! with PEARLS.
Best seller kedai ni menu ni.


sluprppp..sedapnya pearl dalam tu.kenyal-kenyal.
sapa tau kat area kajang/putrajaya ni, kat mana ada kedai COOL BLOG ni??

then dinner ikan bakar di Kedai 3 puteri dgn mak, abah dan adik.
Lokasi: Bus station lama BP, dekat-dekat dengan Summit Parade.

Sedap dan harga sangat berpatutan.


Sabtu pagi aku bergegas balik ke Bangi dan ke kampus pula. Wah.h..atas jalan je kan aku.
Penat? tapi seronok, dpt visit family.

35 comments:

Mrs. Hakim said...

uwaa.. rindunya kat bandar muar catz.. breakfast sate, makan mee bandung.. mee rebus.. makan rojak petis kat tanjung emas.. semua tu kenangan.. (pernah duduk sana dari umur 5tahun~10tahun..

NenekPenne said...

ku tahu kedai sate tu..
tidaaakkkkk..... nostalgia wey....

go blog tu kan, kat subang parade ada.., berhampiran restoran jaring area sunway piramid pun ado, tapi kitaraong panggil bubble tea.. samakan?

catz said...

salam Mrs Hakim,
welcome to my blog..
happy reading.
saya rasa antara banyak2 bandar diJohor, Muar yg paling significant dgn foodnya.
mee bandung, sate.
:) now u duk mana?
kalau duk area lembah kelang, takdelah jauh sgt ke muar..lepas subuh tu drive ke muar..dptlah sarapan sate.
:)

thanks for visiting my blog.

catz said...

nenet,
waa...ko ni..sumer mknn johor sgt bernostalgia bagi ko kan...hahahha.takpe..sedap je..bila2 kita pi makan nak?
hiks..
bukan bubble tea laaa...
cool blog....sama ke??

DrSam said...

selalu teringin nak ke Muar, tapi apabila balik aje BP terus bertapa di rumah mertua aje. kedai makan depaan stesyen bas lama tu memang sedap Catz...

anggun said...

rindu yer kampung halaman ku..bandar muar....yah, mee bandung, jln abdullah d bestt!!!....

lyza said...

hi catz..

sedap kan sarapan sate pg2 kat muar tue,mmg tip top lah,ada satu tmpt lagi pun mantap jgk,kat area kedai emas tue...ada jual mee bandung & soto lagi...mantap siot..:))
nanti balik parit lagi rojer2 lyza yer..leh together2 nie...

Anonymous said...

catz....
cool blog ada outlet kat carrefour bandar tun hussein onn!!!!!!!

Inah said...

oit mek..hang kena bawak aku g muar la satu ari..teringin wey..byk sgt makanan yg best :P

mama ju, said...

Bestnya he nak balik kg! Kg mama kat Rengit, Bpahat.

mama ju, said...

Catz

Anak mama Farah...minggu lepas dia ke Kemensah nampaklah ATV tu tapi dia tak tau apa kebendanya...baca catz punya N3 baru dia faham.
Linda Onn main tu kat situ juga ke?

Hari tu ada jumpa Azrin ya...mana kenal?Azrin ada dtg rumah mama.

Catz bangi kat mana..mama kat sebelah2 pasar borong selangor.
Mama nad add fb boleh..atas nama apa?

aZizoL said...

la cats, awat xcakap singgah muar, kalo x bleh besarapan dgn aku skali..heheh

catz said...

DrSam,

lain kali balik BP kan, exit tol tangkak. lalu muar. akan lalu segala kedai makanan yang saya war2kan,.
sate tuh kena awal..lewat sket dah abeshhhh..
lalu uar and enjoy segala food...kat tg agas atau jln Abdullah mee bandung sedap. sate ni depan teksi stand..pagi je.
:))

catz said...

anggun,
selalu balik muar?
kompemlah pernah menyate kann...dan mee bandung sedap.
:)

catz said...

lyza,

yg kat jln Abdulah ke?
catz pernah gak makan. tapi yg sini sate dia lebih besar dan sedappp!
u org muar eh?
jomlah kita jjcm di muar.
best niii

catz said...

Anon,
thanks for the info.
akan terjah.
tq.

catz said...

Inah,
jom jalan2 ke Johor.
hotel ada dah.umah mak den. ala-ala home stay gitu.hhahahah

catz said...

mama Ju,

orang Batu aphat ke?
oh..bestnya..jom sate muar..

catz said...

mama ju,

id FB saya Catz Miow

yup..azrin? ye..kenal dia ke?
linda onn main kat situlah..
seronok...!
Catz dekat2 dgn kajang dah.
area2 dekat seksyen 7.

jom ngeteh!

catz said...

azizol,
ko ada kat muar ke????
or miow-miow??

NenekPenne said...

silalah mencik aku sebab semua menda nostalgia...ahaks..

tapi kan catz, nama kedai jer lain tapi product tu sama... samada blended ice ker buble tea ke, dia mesti taruk bijik2 yang kenyal tu...

kucingorengemok said...

yuhuuuu!

kalau ada kat LL weekend sila hubungi saya :)

aZizoL said...

aku kat muor ler..kan cuti skolah la ni..heheh

Anonymous said...

catz, benci tau nko selalu buat aku ngences. aku suka baca blog kau. hari hari tak miss.suka tengok nko snap photo makanan tu. aku duk kat bp gak skrg.moga kita jumpa satu hari nanti. huhu...mas(silent reader)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

jauhhnya cari COOL BLOG...
Care4 Subang Jaya ado!!!

akux minat la COOL BLOG. nih..cam minum pewarna overdose!!

geraugebang said...

bestnyer...dah lama tak balik muor...parit samsu darat...kena balik juga nampaknya.

catz said...

nenet,
sama eh??
harus mak terjah..
uhuks

catz said...

kog,
orait!

catz said...

azizol,

sate 2 pinggan!
ko muar kat mana?

catz said...

Anon/mas,

u bp kat mana? mana tau leh jumpa.
kalau terserempak tegur lah ek.
thanks for visiting my blog.

salam kenal.

miow

catz said...

Life,
pearls nya itew sedapppp!
kenyal2..aku mkn yg perisa coklat
:)

catz said...

kak gerau,

parit samsu darat???

tau tak pt semerah? sg nibong? lubok?

hiksss

Anonymous said...

catz, ku duduk di parit yaani.yelah mana tau jumpa satu hari nanti kan-mas

dila~noor said...

kite kt jb ni mmg addicted to coolblog..
tak same dgn bubble tea brand lain.
kalau tak silap mmber kt kl bgtau ade kt the mines..kire dktla ngn kajang tu kn.. =)

mohd yosdi mat said...

i love muar,sape nk joint col me
0176484946-yusdi,kita makan2. .