Friday, April 30, 2010

FREE CAT Shuttle Bus in Penang,,

Perjalanan 50 minit dari KLIA, Terminal LCC ke Penang menaiki pesawat Air Asia.
Dah fikir nak naik bus ke KOMTAR.
ok..dari Penang International Airport, kita boleh naik bas NOMBOR 401, 401A dan 401E ke Georgetown.
So kalau nak ke komtar ke, naik bust tersebut.
Tapi kalau nak ke BATU FERINGGI, kita boleh naik bas NOMBOR 102.
Sebelum ni, aku pernah naik teksi, tapi teksi di Penang tak guna meter dan mahal.
Pilihan terbaik adalah bas sebab selain bas di atas, ada bas free untuk seightseeing.


bas 401E

Tambang dari airport ke KOMTAR adalah RM2.70. Bas ni lalu banyak tempat termasuk ke Bukit Jambul, Quenssbay Mall dan sebagainya.

keadaan bas Rapid Penang adalah amat selesa. sukaaa!

Bas akan berhenti di bas stesen di Prangin Mall. So aku turun sini lah. If tak nak turun, teruskan lah perjalanan, ikut route bas tersebut. Dari situ aku naik cab ke Hotel di Penang Road. Oh..naik teksi di Penang adalah MAHAL. Dekat je pun RM10.00.


penang Road


ok..petang tu masa jalan-jalan, ternampak benda ni.



OMG! penang has Free CAT shuttle bus!!! CAT is Central Area Transit.
OMG!
sumpah aku tak pernah tau!
Selalu je aku merungut why kita takde CAT bus mcm kat Perth ke kan...oh..rupanya ADA!!!
Jakun gila aku.
Oklah, sebelum ni aku sellau pi Penang naik kereta, keje, or kalau naik flight jalan2, aku pilih naik cab. and why la aku tak pernah tau???? lepas tu duk rungut naik cab mahal.
wa,..wa...wa...
oh..now mak feeling-feeling tourist betul-betul.so..aku google semua transportation option kat Penang.
hiks.
so kalau nak seeightseeing naik CAT bus ni, klik sini. ada travel guide.


Excited gila aku. oh, maafkan kejakunan aku ya.
so aku search, ada 19 bus stop untuk FREE CAT ni.
Bas ni beroperasi dari 6.00 pagi to 12 midnite.
Bus ni akan lalu setiap 15 minit.
ok..

Aku bubuh senarai no bus stop dan tempat tempat yang dia lalu.
Ni aku copy dari sini

1 - Pengkalan Weld

  • Port Swettenham
  • Church Street Pier
  • 2 - Feri

  • Pengkalan Tun Raja Uda
  • Wisma Yeap Chor Ee
  • Wisma Kastam
  • 3 - Little India

  • Pinang Peranakan Mansion
  • Chung Keng Kwee Ancestral Temple
  • Penang Heritage Trust
  • San Wooi Wooi Koon
  • Old OCBC Building
  • 1886 Building
  • Kongsoon House
  • Ghee Hiang
  • 4 - Imigresen

  • Immigration Building
  • Standard Chartered Building
  • HSBC Building
  • Royal Bank of Scotland (formerly ABN Amro Bank)
  • Logan's Building
  • Whiteways Building
  • 5 - Bank Negara

  • Bank Negara Malaysia
  • House of Yeap Chor Ee
  • Town Hall
  • City Hall
  • Fort Cornwallis (inc. Francis Light Statue & Lighthouse)
  • Cenotaph
  • Dewan Sri Pinang
  • 6 - Muzium

  • Penang Museum
  • St George's Anglican Church (inc. Francis Light's Memorial)
  • Church of the Assumption
  • Supreme Court
  • Logan Memorial
  • Convent Light Street
  • St Xavier's Institution
  • 7 - Lebuh Muntri

  • St Francis Xavier Church
  • Hainan Temple
  • Francis Light's Tomb
  • Segara Ninda
  • Cheong Fatt Tze Mansion
  • 8 - Lebuh Campbell

  • Benggali Mosque
  • Chowrasta Market
  • Penang Bazaar
  • 9 - Komtar Pusat

  • Komtar
  • Prangin Mall
  • Pacific Komtar
  • 10 - Komtar Utara

  • Ong Kongsi
  • Komtar
  • Masjid Jamek Simpang Enam
  • Gama
  • Church of Our Lady of Sorrows
  • 11 - Jalan Kedah

  • Masjid Titi Papan
  • Dato Koyah Shrine
  • Saw Khaw Lean Heah Kongsi
  • 12 - Chowrasta

  • Chowrasta Market
  • Penang Bazaar
  • Penang Road Cendol
  • 13 - Komtar Timur

  • Prangin Mall
  • Masjid Pintal Tali
  • Ghee Hin Hall of Heroes
  • Prangin Canal
  • Sia Boey
  • 14 - Lebuh Carnarvon

  • Li Teik Seah Building
  • Penang Tourism Information Centre
  • Penang Islamic Museum
  • Sun Yat Sen Penang Base
  • Campbell Street Market
  • 15 - Kampung Kolam

  • Kapitan Keling Mosque
  • Noordin Family Tomb
  • Khoo Kongsi
  • Cheah Kongsi
  • Lim Kongsi
  • Yap Kongsi
  • Choo Chay Keong Temple
  • Hock Teik Cheng Sin Temple
  • Acheen Street Mosque
  • Gudang Acheh
  • 16 - Mahkamah

  • St George's Church
  • Kuan Yin Teng
  • Sri Mahamariamman Temple
  • Supreme Court
  • Chinese Chamber of Commerce
  • Bank Negara Malaysia
  • 17 - Dewan Sri Pinang

  • Dewan Sri Pinang
  • Town Hall
  • City Hall
  • Supreme Court
  • Logan Memorial
  • Cenotaph
  • 18 - Kota Cornwallis

  • State Assembly Building
  • House of Yeap Chor Ee
  • Foo Tye Sin Mansion
  • Fort Cornwallis (inc. Francis Light Statue & Lighthouse)
  • 19 - Lebuh Downing

  • General Post Office
  • Islamic Council Building
  • HSBC Building
  • Standard Chartered Building


  • So now, aku dah tau banyak benda. hihihihi.




    FREE CAT shuttle bus

    ok..kalau nak pi kedai asam, pasar chowrasta tuh, berenti stesen no 12 ni

    Projek CAT bus ni dibiayai oleh kerajaan Pulau Pinang untuk kemudahan warganya dan juga para pelancong. Ia diuruskan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan operasinya adalah dikendalikan 0leh Rapid Penang.

    Baguslah kan..kita ada banyak option untuk jalan-jalan di Pulau Pinang ni.
    Kalau nak pi nasik kandaq line clear, haaa..naik je bus free ni.
    :)





    Dan selain itu, ada juga Rapid Penang Tourist Passport .
    Harga tiket adalah RM20.00 dan kita boleh travel selama seminggu naik bas Rapid Penang guna Tourist passport ni. wa..mudah kan?
    untuk route bas klik sini

    oh, kat mana nak beli tourist passport ni?

    Selain boleh beli di Rapid Penang office, Jalan Kulit, kita boleh beli kat sini:

    Bas beroperasi hingga 12 tengah malam. so..rasanya convinient juga naik bas ni kannn.


    Selain tuh, apa kata kita try naik beca jugak? haaaa...

    Beca at Penang Road. Jalan-jalan..
    oh..harap maklumat ini berguna untuk kita semua.

    15 comments:

    azieazah said...

    Thanks.. Sangat berguna info Penang ni. Sebab Kak Azie sendiri pernah nak try pi Penang sendiri, naik bas turun bas...

    Btw, Rapid tu sama ler macam Rapid KL. Satu company tu kan..

    Tak sabar nak jelajah Penang pasni...

    atty's said...

    thanks catz..info berguna .mana tau nanti nak g penang

    DrSam said...

    Saya pun baru tahu dan jakunis juga ni Catz. TQ.

    Kemudahan seperti CAT ni yang patut diperluaskan lagi oleh Gomen, terutama di bandar-bandar besar yang sesak benak ni. Bandar-bandar besar lain di dunia memang dah lama beri servis spt ini.

    Hajah Zainab bt Abdullah said...

    Info yang baik sekali! TQ catz...

    noorss said...

    salam, cat,

    akak lama dah mengikut blog ni,, bulan jun akan nak gi perth.. tu laa kat sana ada free bus cat ni... cadang nak sewa kete..tapi mahal laa pulak kan...

    hey...ini aku said...

    bestnyer ko dik..asyik jalan2 jer. akak nk smpai penang pn blum tentu lagi dpat..btw nice blog jugak.
    blog byak gmbar baru best baca..kan?kan?

    catz said...

    azieazah,
    saya pun baru tau info ni..sgt bagus.sebb rasanaya kalau pi png tgh town ni pun, parking susah.baik naik bas.
    :)

    catz said...

    atty,
    u r welcome.
    :).
    happy holiday.

    catz said...

    DrSam,

    ye..saya pun baru tau.
    sgt baguskan kalau diperluaskan ke kwsn lain.
    :)

    catz said...

    hajah mama,
    u are welcome..
    :)

    catz said...

    noorss,
    salam.
    welcome to my blog.happy reading ya.
    thanks for visiting my merepeks blok.
    :).
    oh nak ke perth?
    hemm..sewa kete, if nak pi reramai ke.at least 3-4 org..takdelah mahal sgt. tapi kena pandai cariklah.
    tapi sana public transport sgt effisyen..so naik public transport lagi mudah.if nak ke freemantel, naik train je..kat freemnatle pun ada free CAT bus..nak pi tourist attraction tak susah...dekat2 je..naik transperth sgt mudah.
    :)

    catz said...

    hey..ini..aku,
    salam.
    welcome to my blog.
    happy reading ya.
    :)

    \""/ said...

    tq..
    baguih hang punya info pasai penang nihh.. terhibur aku baca..
    :)

    catz said...

    hi\"""/

    welcome to my blog.

    hahha..camana nak eja nama u ni?
    thanks for visiting my blog. blog ni merepek meraban je..sedikit catatan perjalanan.
    happy reading ya.


    catz

    bus to kl said...

    The free Cat shuttle bus in Penang is a good service. You can use it