Tuesday, April 5, 2011

Banana and choc chip muffin

minggu lepas..catz teringin gila nak makan muffin. tekak aku ni mentel kan...dia kalau nak apa2 kena spesifik gitew.


craving for starbucks banana muffin..

yummeh...

dan salah satu penyakit adalah bila dah makan..teringin mak masak pula..beli pisang, gula dan segala bahan ..

lenyek2 pisang...

ayak-ayak tepung ..dan baking powder dan soda bikarbonat

telur

pukul-pukul telur

pisang and gula

susu

sukat-sukat shushu

sukat minyak

kacau-kacau

buh dlm cup

my baby..in the oven

180 darjah celcius-25 minutes

ini hasilnya..


ehhhhhhhhhhhhhh...


yang ni..tak sama langsung! tapi sedap..!

8 comments:

Uncle said...

Nice muffin...Uncle punya muffin pon cantik...tapi awat tak merekah...eh, merekah tu terra ka?

Hann said...

tenagh dok bercita-cita nak buat menda ni lah jugak..

mujoq catz tayang..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

ko klw masak cepatt jer...
express punya.. tp klw aku nak strart masak..jenuh pk..ada ke tak barang..

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

nak resepi catz. berapa byk nak letak etc. esok ktorg ade jamuan, masing2 kene bawak potluck, tp xtau nak masak apa. hehe

catz said...

uncle,
kalau merekah2 baru santek dan nampak yummehhh..
catz tak reti..

catz said...

Hann,
i nak resepi youu..
:)

catz said...

life,
weh..masak mmg kena plan le nok..
mak mana ada tanam pisang..mmg kena kedai beli..hehehehe..

catz said...

Noor hanisah,

resepi:(amik dr internet)

Bahan-bahannya :

Bahan A :
1 3/4 cwn tepung gandum
1 sudu (k) baking powder
1 sudu (k) soda bikarbonat

Bahan B :
3/4 cwn gula castor
4 biji pisang emas

Bahan C :
1 biji telur
1 cwn susu UHT - i guna fresh milk
1/3 cwn minyak masak ( sy guna minyak daisy soft blend-muffin lbh lembut mcm kat bread talk tu)
1 sudu (k) esen vanilla
1 sudu (k) esen pisang
secubit garam

Cara caranya:

1. Panaskan oven 180 c.
2. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan ayakkannya, ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, lenyekkan pisang dan gaulkan dengan gula castor. (bahan B)
4. Di dalam bekas lain juga, pukul telur sebati dan masukkan semua bahan c.
5. Curahkan bahan C ke dalam bahan A, gaul sebati menggunakan whisk.
6. Setelah sebati, gunakan senduk kayu dan masukkan bahan B tadi, gaul rata.
7. Masukkan adunan lebih sedikit daripada 1/2 cup muffin.
8. Akhir sekali taburkan coklat cip dan bakar lebih kurang 20 hingga 25 minit.