Bahan A : 1 3/4 cwn tepung gandum 1 sudu (k) baking powder 1 sudu (k) soda bikarbonat
Bahan B : 3/4 cwn gula castor 4 biji pisang emas
Bahan C : 1 biji telur 1 cwn susu UHT - i guna fresh milk 1/3 cwn minyak masak ( sy guna minyak daisy soft blend-muffin lbh lembut mcm kat bread talk tu) 1 sudu (k) esen vanilla 1 sudu (k) esen pisang secubit garam
Cara caranya:
1. Panaskan oven 180 c. 2. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan ayakkannya, ketepikan. 3. Di dalam bekas lain, lenyekkan pisang dan gaulkan dengan gula castor. (bahan B) 4. Di dalam bekas lain juga, pukul telur sebati dan masukkan semua bahan c. 5. Curahkan bahan C ke dalam bahan A, gaul sebati menggunakan whisk. 6. Setelah sebati, gunakan senduk kayu dan masukkan bahan B tadi, gaul rata. 7. Masukkan adunan lebih sedikit daripada 1/2 cup muffin. 8. Akhir sekali taburkan coklat cip dan bakar lebih kurang 20 hingga 25 minit.
8 comments:
Nice muffin...Uncle punya muffin pon cantik...tapi awat tak merekah...eh, merekah tu terra ka?
tenagh dok bercita-cita nak buat menda ni lah jugak..
mujoq catz tayang..
ko klw masak cepatt jer...
express punya.. tp klw aku nak strart masak..jenuh pk..ada ke tak barang..
nak resepi catz. berapa byk nak letak etc. esok ktorg ade jamuan, masing2 kene bawak potluck, tp xtau nak masak apa. hehe
uncle,
kalau merekah2 baru santek dan nampak yummehhh..
catz tak reti..
Hann,
i nak resepi youu..
:)
life,
weh..masak mmg kena plan le nok..
mak mana ada tanam pisang..mmg kena kedai beli..hehehehe..
Noor hanisah,
resepi:(amik dr internet)
Bahan-bahannya :
Bahan A :
1 3/4 cwn tepung gandum
1 sudu (k) baking powder
1 sudu (k) soda bikarbonat
Bahan B :
3/4 cwn gula castor
4 biji pisang emas
Bahan C :
1 biji telur
1 cwn susu UHT - i guna fresh milk
1/3 cwn minyak masak ( sy guna minyak daisy soft blend-muffin lbh lembut mcm kat bread talk tu)
1 sudu (k) esen vanilla
1 sudu (k) esen pisang
secubit garam
Cara caranya:
1. Panaskan oven 180 c.
2. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan ayakkannya, ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, lenyekkan pisang dan gaulkan dengan gula castor. (bahan B)
4. Di dalam bekas lain juga, pukul telur sebati dan masukkan semua bahan c.
5. Curahkan bahan C ke dalam bahan A, gaul sebati menggunakan whisk.
6. Setelah sebati, gunakan senduk kayu dan masukkan bahan B tadi, gaul rata.
7. Masukkan adunan lebih sedikit daripada 1/2 cup muffin.
8. Akhir sekali taburkan coklat cip dan bakar lebih kurang 20 hingga 25 minit.
Post a Comment