Tuesday, April 12, 2011

Menikmati Ikan patin di tepi Sungai Pahang

Pahang terkenal dengan Sungai Pahang dan ikan patin.
Nak makan ikan patin yang tersohor, sila lah ke daerah Temerloh.
Aku belum pernah lagi lah betul-betul JJCM ke Temerloh utk cari hidangan ikan patin terbaik.
Sipi-sipi tu ada. Tapi belum gigih sangat.
Sepatutnya sebelum Kuantan, Catz kena ke Temerloh, tapi ada hal lain, so tak jadi pergi.takpe..lain kali.

Cantik!

cantik pemandangan

Sungai Pahang

Di Kuantan, terdapat gerai/medan selera di mana kita boleh menikmati hidangan ikan patin dan banyak pilihan. Deretan gerai yang terletak di tepi sungai ni memang terkenal kepada org tempatan dan pengunjung bandar Kuantan. Actually ada banyak tempat kot, tapi sini famous lah. Selain ikan patin, terdapat lauk pauk lain seperti siput sedut , ulam dan sambal tempoyak.

Gerai ada banyak, pilih le mana yang u ols nak

tepi sungai Pahang


Kawan catz, lecturer di Kuantan, tgh buat PHD. Thanks for the lunch treat.

Kitarang pi time lunch. hik. sesat jugak aku nak ke sini. nak ke area ni..ehm..tak jauh dari komplek TERUNTUM.

err..kat Kuantan nih kan, Teruntum ni adalah korrdinat rujukan ke? sebab if nak ke mana2 mesti org ckp.." u drive terus...sampai nampak teruntum sebelah kiri u..ha...terus sket..simpang depan tuh belok kiri.."

OR..

masa tuh kawan aku guide aku nak ke tempat nih..

" u drive terus, dari traffic light Tg Lumpur tuh..amik hala KL..strettt je...tampat ni sebelum kompleks teruntum lagi..."

so apa jadik?

aku sesat!


sebab? koordinat rujukan adalah teruntum... tapi sebelum..camno tuh??
camno aku nak tau berapa tahap sebelum teruntum tuh..kekekkeke.

ok..

kedai pebret kawan aku tutup.kedai Pak Akob ke apatah nama. so pasrah pegi kedai lain.
Kena lah jenguk2..browse2 kalau rajin.

Oh ya!
kawan catz dah warning, makan di sini, agak sedikit mahal.
aku tanya; "mahal camana tu?"
kawan catz: err..kalau mkn berdua around 30-40 ringgit.
aku: errr..kalau mahal..seketul ikan sampai RM200.00 tak nak! Baik aku beli bateri laptop aku.
ha-ha.

so..kami makan ini:

kepala ikan patin


gulai tempoyak ikan patin

gulai perut

terung berlada

ulam

sambal tempoyak

nyummm. tataw patin apa.tapi sedap!

err..best. makan tepi sungai..so..kalau pekedai charge mahal sgt sampai RM13,000 ai terjun sungai je u ols. err..tak...bukan bunuh diri. I berenang laju-laju balik KL.
ihik.

ok..semua tuh kawan i bayar around RM30.00.
ok..logik dan tak menyesal makan. sedap!!

persekitaran yang indah. ni kat esplanade

kuantan..banyak kenangan.


ni yang nyampah ni. Dah makan, lepas tu teringin nak masak pulak.
herghh.

9 comments:

♥ dak pink said...

oo, takat rm30, masih di tahap biasa lah.

kalau Rm300, tu baru mahal. =)

AZANI said...

ikan patin?dapat 30 hengget?


baloi bebenr lahh....

nampaak patin lupa bagi salam, salam catz.

xplorer said...

ooohhhh tidak my pebret , lapar plak

kucingorengemok said...

kenapa aku rasa makan macam² camtu $30 adalah murah? adakah aku terlalu conditioned makan di kl?

Anonymous said...

catzs, masak sedap2 nanti panggil i makan ok...hehe..mas yp

Anonymous said...

hi catz, patin temerluh lagi sdapp taw...next time try k...
catz...nape kuantan banyak kenangan..ce citer..

cheers
rose ;-)

Anonymous said...

I know ur friend..mazlina kan? Lecturer ikip now dah tukar nama apa tah....

Netnet said...

why laaa aku tak leh makan ikan patin....

catz, nanti aku abis periksa, jom kita jalan2??? hahaha...

jalan2 ngan kau mesti best sebab ada acara makan2....

HaniCheLat said...

oh nooo!!! ikan patin.... naaaakkkkkk.....