Sunday, April 3, 2011

ikan bakar bersambal


Bahan-bahan:

Ikan cencaru (nak guna ikan emas ke, ikan paus ke.. pun boleh je)
bendi - 3 batang
cili kisar 3 sudu besar
balacan- 1 inci
bawang merah - 2 ulas
bawang putih - 3 ulas
garam
gula
minyak - beberapa titisan
limau kasturi- 3 biji
tomato - 1 biji

Cer cara:

tumbuk bawang merah, bawang putih dan tumis hingga naik bau.
Masukkan cili kisar tadi,belacan tumis api kecil hingga garing.
seimbangkan rasa, buh garam dan gula.

sesambil tuh bakar le ikan dlm oven.

ikan dah half cook tuh..siram sambal tadi. letakkan juga bendi yang dihiris nipis, gaul2 sket.

bakar semula..in 5 minutes.

ok sudah buleh makan dengan nasik suam.


my fav..

dessert malam ini adalah pisang yang dimakan dengan ais krim double dutch walls... yummeh.