Wednesday, April 6, 2011

Drama lebuh raya....

On the way ke Kuantan malam tadi.

Drive dari Shah Alam, setelah sehari attend seminar di grand Blue W@ve, around 5.20 ptg, drive ke Kuantan.
Tah apa kena...aku asyik terlepas simpang hala Kuantan.. terpusing-pusing di area Bangsar, Hatamas etc dalam hujan lebattttt gila..
wo..macam rasa..errr...aku nak balik rumahhh..
makkkk!
tapi fikir pagi ni ada keje di Kuantan, gagah kan diri redah hujan segala.
Akhirnya dapat masuk DUKE around 6.05 minit..(tah macamana aku termasuk DUKE mak pun tataw..tgk signbod..tapi bagus..tak jam, terus sampai gombaks.
dan bila dekat Gombak hujan dah hampir reda...
zassssssss...
lalu tol Gombak..
bayar rm5.00 ke?
jalan..jalan...jalan...
erhhhhhh...
baru perasan...

petrol mak dah ala-ala nazaksss...erk...
konon nak berenti genting sempah..aku terlepassss.
keh.
so drive je dalam tangan kaki seram sejuk...
akhirnya sampai ke stesen petronas apa benda tah yg ada restoran paya serai (sebelum bentong exit).
ohhh....
lega mak u olsss....

baruuuu je nak kuar kete..

staff stesen minyak: Asalammmualaikum cik...minta maaf..
aku: wsalam (err..apesal minta maaf)
staff stesen minyak: minta maaf, now tak boleh isi minyak. system rosak (seorang kakitangan dengan safety helmet putih, baju putih, pakai vest oren. aku rasa dia ni orang technical ke apa ke tah)
aku:AAAAAaaaaaaa? tak leh isi?? aaaaaaaa....??? (oh mak rasa nak pitam...nak pitam)
abg topi putih: sorry cik, system mengalami kerosakan.
aku: err...aaaa.....ai nak pitam....err..mana stesen minyak paling hampir?
abg topi putih : oh..cik boleh drive terus atas hiway ni, exit Bentong Timur..depan ni Bentong barat..depan sket Bnetong Timur, cik exit situ, masuk kiri, 100 meter mcm tuh, ada stesen minyak. Kalau cik malas exit situ...di temerloh nanti baru ada..
aku: jauh tak temerloh (ayat-ayat orang yg agak fail subjek geographi u ols)
abang topi putih:jauh jugak.. tapi if takut tak sempat exit Bentong.
aku: errrr.....
abg topi putih: nak ke mana?
aku: Kuantan
abg topi putih : oh... (staff stesen petronas dtg kerumun) Jauh ke kuantan tu..
aku: err..tu lahhh..rasa nak pitamsss nih..dah blink-blink.. (dalam hati..banggggg takde ke minyak nak tuang dalam kete ai nihhhh..uhuks)
abg topi putih: tapi yang temerloh tuh she3ll.
aku: tak kisah le minyak cap apa bangg...janji bukan minyak masak dah le..janji kete ai boleh jalan..
abg topi putih: ahahhahaaa....kalau u terlepas temerloh..memang sampai Gambang baru ada stesen minyak...!
aku: err...jalan dulu...thanks!


aku make sure aku tak terlepas exit Bentong Timur..sebab tak nak le nangis tepi hiway karak u olss..tak koserrrr....sapa nak selamatkan ai nantik.

sesampai di stesen petronas bentong...
erkk..kenapakan semorang mcm statik..kereta beratur panjangg..tak gerak.
euwww..apakahhh????
masa ni dah pukul 7.30 malam.
aku nak kejar masa supaya actually, tak nak sampai karak malam..mak teringat cerita hantu racing laa. hantu kete takde kepala la...hohoho..
aku tanya dengan orang2 yg kerumun dekat stesen petronas..

aku: kenapa?
abg botak kereta satria: entah..dah dekat 1o minit dah ni...

aku dah gigil time nih..nak kejar masa..kete ai takde petrol..how laaa??

aku..errrrr....

dah hujan gerimis. aku tunggu jugak.
so around 10 minit tunggu..baru boleh isi minyak. tiba-tiba..

aku pi bayar ke kaunter..

ehhh..abang topi putih tadi ada kat sini??????????? kau terbang keewww?

aku patah balik ke kereta, tunggu turn.
then..tengah isi petrol..abang topi putih datang kat aku..tegur aku.

abg topi putih: eh...tak sempat ke nak smapai temerloh?
aku: haaa..tak sempat kot..kenapa tadi?
abg topi putih..tukar shift..systam..bla..bla.
aku: ooo..
abg topi putih: nak ke mana ni ?

(ehhhhhh..tadi kan kau dah tanya..cam drama rashid sibirr pulakkkkk..)

aku: ke Kuantan

abang topi putih..: kerja?

aku: a'ah..keje..dekat XXXX....meeting..err..seram gak ni takut sampai area karak malam

abg topi putih: eh..tak jauh dah...situ ok je..

aku: hahaha..

abg topi putih: cuma kat Lancang jaga2..kdg ada lembu emlintas..kalau hujan..LPT jgn bawa laju..aa jalan berlopak..takut gak kete terpusing/terbalik ..sellau kan dgr org cerita..

borak..prong pranggg...
aku masuk balik hiway.




LPT...!

berenti dekat temerloh R&R..
time for ikan patin..dinner. lapar gila.

nyummm

henpon 2-2 takde bateri..volegh? clumsy aku niii... so charge kejap..
DAN..guess whattt??
aku terserempak abang topi putih lagii!
apakahh???????
berbasa basi tegur gitu-gitu...
ni org ke hantu ek?

aku tidur kejap..sebba penat dan ngantuk..pukul 8.45 terjaga..start enjin, jalan..
gelap gila LPT nih malam2..kereta tak banyak.
mmg aku takut la nak pandang belakang..hahaha..
kang tiba2 ada org mintak tisu ke..
wakakakka...gila bongok..kdg terbayang bukan-bukan.
bukak radio kuat-kuat kauuu....

akhirnya exit gambang...nasib ada GPS kan..
dah janji nak jumpa orang..aku ikut je hala Hyatt Regency teluk cempedak.
camna kan..dah ikut gps boleh pulak ternaik ke jambatan tanjung lumpur..choiii...
last-last sampai jugak..
penat gila...mmg tidur mati.

so..selamat datang ke kuantan.

kih...i'll be here till friday.

10 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

fuhhh... saspen habis kejadian nih.. mujur sempat sampai bentong...

atty's said...

abang topi putih tu hantu ke org..?

AyunasiA said...

mcm 7 perhentian!

Uncle said...

Pergh....suspen giler...M Night Syhamalan pon kalah teruk nih...apa lagi D Teoh! Memang kena pukul jauh2..

Hann said...

adehh.. baca pon dah ketaq lutut.. apatah lagi kalau asik topi putih tu je dok jumpak..

Selamat mengenjoykan diri di Kuantan.

Chik Att said...

mak aiiii ... menyeramkan ...

cikwawi said...

nasib baik selamat.. teringat patin tempoyak kat RnR temerloh tu, haritu amik kepala jugak. kulit punyala tebal macam nak buat henbag pun boleh.. hahahaaha!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

kesiannnyer..klw aku blh cuti aku dah ikot ko catz.. ishk3..kesian kwn aku nih..

HaniCheLat said...

gelak besar sorang2 aku baca entri ni.. misteri betul abng topi putih!

NenekPenne said...

baru nak baca entry kau ni..
eeh abang topi putih tu ala2 erra dalam citer 7 perhentian jer...
serammm...