Friday, April 22, 2011

Tak masuk akal....

Normally,

i dont like to write something negative. something bad.
thats why, some people said..catz.."u ni semua benda sedap..semua kedai sedap,,best..apa yang tak sedap kat tekak u ni?"
because i only review kedai yang sedap,i didnt blog /review kedai tak sedap. let it be lah, sebab kita makan kedai dia, bukan dia paksa pun kan.
and normally i pay and leave. lepas tu tak pegi lagi lah kan.
The main reason is, benda sedap tak sedap is something subjective. So to be fair to others, if rasa tak sedap tak payah le dtg lagi.

BUT.


This is something which really made me pissed off.
i went to my apartment once a while. so i vacum, mop lantai, clean my apartment.
then i put my cloths, etc into the washing machine, except towels.
I prefer to send it to kedai dobi,..lebih bersih, putih, wangiiii, gebuuuuu towel mak karang, kebiasaannya begitu.
so yesterday,i sent my towels for laundry. One is new towel (white -ok imagine brand new towel at 5 star hotel) and another one is white cream colour.

A lady, took to towel, weighed it..ok RM4.00 (ikut berat).

mak: bila boleh siap
lady: besok ptg.

* and this kedai dobi normally ask u to pay in advance . bayar terus. maybe they have reason. wutever. so i paid.

so the next day, after came back from campus, i collect my towels.
and..i didn't found my receipt.

so a man, asked my name. ----> dia ni tokey/boss kedai dobi nih.
I said : XXXX
ok.
he took my towels (in white plastic bag) from the rack.
he: cuba tgk..betul tak?
aku: ehhhh..eh..eh...ni towel saya..TAPI..kenapa lain???
he: staff saya bubuh klorok, towel u satu kuning lembut (he referred to my white cream towel)dan satu lagi putih kan? yg kuning lebut dah jadik putih.
aku: ye..white cream dgn putih..towel saya baruuu..ni kenapa burukkk??
he: staff saya yg perempuan tuh..dia yang basuh, saya tak ada semalam. dia bubuh nila. dia yg buat, saya mana tau.
aku: tak kisah lah dia letak apa..tapi kenapa towel saya jadik buruk????? towel saya putih baruuu...ni lain sgt..kenapa jadik kusam kelabu-kelabu ni?????
he: u datang esok tanya dia.saya mana tau.
aku: cuba u tgk..ni kesan karat-karat, tompok-tompok biru kelabu..apa ni???
he: mana saya tau..u amik dulu, esok dtg semula tanya perempuan yg basuh tu!
aku: eh..u nampak tak ni???? pelikkk...towel ni jadik burukk....kelabuuu..
he: mana ada buruk..putih tuuu..
aku: (sekali lagi aku tunjuk kesan karat, tompok-tompok kelabu biru) - (VERY OBVIOUS!!!!)

He kept telling me " u dtg esok jumpa perempuan tu..saya tak tau" --> buat muka toye.

LOGIK KE?

If ko tak reti bezakan towel putih baru yang bersih dengan yang tak bersih, baik
ko bukak kedai jual baja ke, racun serangga ke.

Aku tak expect dia akan ganti towel aku yg dah jadik buruk kusam ni. dari ko blame staff ko, why not ckp."oh..ok...saya basuh semula".
Lepas tuh ko nak marah staff ko ke apa ke..sukatik lah kannn?

aku bukan nak tuduh sapa salah, sapa betul. Basuh ajalah semula. If ko rasa ko dpt buktikan staff ko salah sekalipun, staff ko tu keje dgn ko kan?
keje kat kedai ko kan Ahmad? BUkan kedai dobi Ah chong sebelah ni kan?
so????? ko rasa if dpt buktikan staff ko salah, benda ni boleh happykan diri ko dan pelanggan ke????


aku nak marah dia pun whats the point kan? nak marah-marah benda dah jadik. so aku cuba bertindak waras, malas nak bising, just tunjuk kat dia apa yg aku tak puas hati.
cuma apa salah kau berbudi bahasa, mintak maaf, basuh semula. tu je.
why are u like hundreds time asking me to come again esok and ask your staff?

my response was : " apa pointnya saya tanya staff u? dia tak akan dpt jadikan towel saya baru semula kan?"

dia diam je.

ok..i was really pissed off!!!

dia boleh ganti towel aku ke? boleh jadikan towel aku baru semula ke? putih mcm baru semula ke? impossible.


BASUH SEMULA JE KAN SENANG. At least jadik bersih. ni kuning2 ni apa bendaaaa????


towel baru putih yg dah jadik buruk

kesan karat tompok-tompok ---> aku tunjuk kat dia kesan karat tompok-tompok ni..takde pun dia ckp nak basuh semula..asyik ckp..dtg esok tanya staff perempuan dia.
masuk akal ke?????????
bagi aku simple je. cakap je lah mintak maaf dan basuh semula. susah ke?



kesan kuning-kuning dan nila ke apa tahhhhh ---> dia ckp "kan putih tuuuu...mana ada buruk dan tompok2..."


VERYYY RUDE!

aku pernah hantar towel ni ke dobi sebelum ni..elok je rupa dia mcm time beli. now towel white cream aku dah jadik buruk! lori klorok dgn lori nila terbalik dalam kedai dobi kau ke???

and aku tak faham jugak, if lah betul basuh dgn klorok, tentulah towel putih bersih..nih?????? errrr.



well..obviously tak nak mengaku salah.
sigh.




oklah..
aku malas nak bertekak..
amik towel aku dan balik.
macam buang masa, buang air liur, buang tenaga.
sorrylah. u are just a complete cow!

my friend said, why dont u ask ur money back?
i said, RM4.00 yang i dpt, won't fix the problem. and if lah tokey dobi ni ada akal, awal-awal lagi dia yg offer pulang duit or cuci semula.

semua ni tak masuk akal langsung.
i'm speechless.

5 comments:

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

post kat FB pulak...hamikk ko!..

eii...kuning2 ado!..mcm bukan karat jer..

kedai nih black listed!!...ada branch..customer service hampagass!!

AZANI said...

Blanket ke towel

Tijah said...

nanti aku nak try antar sarung bantal busuk cem. agak2 dia sanggup tak...

Anonymous said...

cian catz...kalo i pun kena mcm tu i mengamuk sakan. i penah hantar dress putih, sb dress tu panjang so bawah dia kotor sket, meleret kat lantai kedai dobi tu kut.tapi staff dia terus je cakap tak pe, kami basuh semula.tak payah refer kat boss.yg u pulak terbalik boss pulak nak kena refer kat staff.mmg tak ada akai nyer boss.jgn amik catz towel tu..biar kan kat kedai dobi tu.pastu u ckp tak pe laa i refer kat tribunal penguna.tgk aper riaksi dia.

geram nie..
rose

Anonymous said...

erm..kawan sy penah stori gak kes dobi ni n one thing..kiter ader hak utk repot ke tribunal pengguna tau..