Tuesday, November 17, 2009

Brunei - ada apa?

Hi all...

Just came back from a short trip to Brunei..


Kawan cik Kiah tanya : weekend ke mana?
cki kiah jawab: Brunei
kawan cik kiah: ahhhh????? Brunei? apa ada kat sana? tadek apa kannn?? buhsan je?
cik kiah: takde apa?? wut do u mean by tadek apa??
kawan cik kiah: errr...errr....tah..sana mana ada apa..tak macam sini..
cik kiah : terdiam (hilang ke-eksaitetan nak story mori )...kan...kan...

entah ye..
berbeza orang melihat sesuatu dari sudut yang berbeza.
Bagi cik kiah, kalau sama je, tak payah cik Kiah ke sana..
Teringat seorang rakan yg ckp.." pi Jogdja tgk Borubudur?? mcm makcik-makcik je ko ni?" - ni mmg buat catz speechless. errr...



ok.


Dah lama teringin nak ke Brunei walau ramai yg kata, Brunei??? takde apa-apa.
Eh...kawan-kawan ku...suIt@n Brun3i itu ensem ya..ihiks.
tapi masa ke sana dia takde...tgk kat surat khabar sana, kat muka depan dia tgh duk naik beca kat s'por3 , persidang@n @pec kannn???
so mak berkesempatan lalu je lah depan rumah dia aka ist@n@ dia yg sgt tersergam itew.


sampai di L@pangan Terb@ng Antarab@ngs@ Brun3i sudah malam. Hujan pula tu. Wah, ketat ye kawalan imigrasi dan kastamnya. semua beg dari beg kecik sampai besar semua di scan dgn teliti. Malah kalau beg besar sgt/kotak akan di scan dan adakalanya dibuka utk diperiksa dgn teliti. If bawa alcoholic drinks kena declare. Ada had-had yg dibenarkan.

Saya tertarik dengan penggunaan tulisan jawi di lapangan terbang ini. :)

Rizqun International Hotel

Pemandu teksi yang ramah mencadangkan if nak makan, pegilah ke pasar malam berhampiran kawasan hotel, mcm tempat mkn gerai2 gitu kot... tapi hujan gerimis kasar, agak lebat. Oleh kerana tinggal di hotel yg bersambung dgn shoping complex, makan di situ sajalah..aku tak nak demam, dah lewat malam lagipun. Tinggal di Rizqun International Hotel di Gadong. Cantik sungguh.

Sempat melawat beberapa tourist attraction.
Antaranya, Masjid, Kampung Air, Muzium,


Kampung Air


ok..makanan??
sempat makan ambuyat...with sambal / cacah tempoyak...
hiks....weird?? hahaha..berkerut muka aku...tunguuuuu!!!

to be continued ..with proper entry..

errr....entry jalan-jalan perak pun belum sempat....

8 comments:

Mama Miraki said...

waaaa Catzs..bestnya ko..tiap weekend ko pegi jalan2...jelesnya....hihihihih

atty's said...

tingin gak nak g sana jenguk kawan..

hajah zainab bt abdullah said...

catz,

tulis jer ceriter apa2...mama tetap baca & baca. kadang2 mama buat ulangkaji kat blog catz ni..suka tgk gambar2 ...orang yg tak suka tak yah lah baca!!

adie-ishmael said...

Aku suka sangat tulisan-tulisan jawi tu...bila la gamaknya Malaysia nak buat macam depa tu...

catz said...

mama,
takdelah every weekend..
penat gak nak pi tiap minggu...
:)

catz said...

atty,
ada kawan di berunei??
wa...
jom ke sana..
nice place jugaklah..

catz said...

mama,
ulangkaji blog catz?
hiks...
ala..mama..kita merepek2 je..as travel and cooking journal..
ihiks..
blog mama pun sekarang meletops..
byk masak dahhhh...

catz said...

adie,
kannn...
kat sana...org ckp melayu and english..tapi takdepun dipinggirkan tulisan jawi..bhs melayu ditulis dlm tulisan jawi.
menarik kann..
malaysia??
hehehe....ko propose lah..or tunggu ko jadik PM...tungguuuu..
:)