Wednesday, November 11, 2009

Terengganu : food (again!)......... and shopping

Kalau ke Terengganu, catz rasa seronok.
sebab ada makanan popular yang sedap.
cthnya:

keropok lekor
ikan celup tepung
sotong celup tepung
nasi dagang



Berkesempatan makan seafood goreng celup tepung di deretan gerai di depan pantai Batu Buruk. Terdapat banyak pilihan gerai yang hidangannya rata-rata adalah sama. keropok lekor, seafood spt udang, sotong,ikan goreng dicelup tepung. Memang famous kan di ganu ni..oh masa
duk makan ni, dah nak masuk waktu maghrib. Berjalan kaki dari hotel, menyusur pantai ke gerai ini.
Yang kagumnyaa...wowww....begitu banyak mat rempit?? yg bermotor secara beramai-ramai dengan bising dan buat aksi rempit, angkat-angkat tayar depan, berdiri2 atas motor dan jerit-jerit...ohhh..
aku ingat aksi mcm tu ada di Kl saja.Dan selalu tgk aksi angkat2 tayar, aksi tonggeng2 naik motor ni aku tgk kat TV, ni tgk live u ols, sambil mak menyumbat keropok lekor ke molots.
Dasat juga remaja-remaja di sini ye...

seafood goreng celup tepung

ikan celup tepung..

deretan gerai

keropok lekor

sotong gulai...rasanya aku jumpa sotong besar yang dimasak seekor mcm ni kat pantai timur je. Jarang kot jumpa kat area kat lembah Klang ni kot..sedap sgt..makan ni kat restoran dekat-dekat dgn Pasar Payang.

Ok..dah kenyang, mari kita ke Pasar Besar Kedai Payang

Tak sahlah kalau ke Kuala Terengganu tak ke Pasar Payang..kan...kan??
Tempat shopping paling popular bagi pelancong dan rakyat tempatan.
Kain sutera?
cenderahati?
keropok?
makanan Pantai Timur?
kuih tempatan?
semua ada!
dan banyaknya deretan kedai emas di sini...

Masuk je, sure lah kan..buntang mata tgk kain-kain sutera terengganu..selain tu macam-macam kain lagi yg ada..kain batik, songket dll. Banyak sgt pilihan...pokoknya, bawak duhet banyak-banyak la...sebab mmg akan terliur tgk kain-kain baru dll. Corak baru yang cantik-cantik..


susunan kain-kain dalam pelbagai corak dan range harga..cantik banget kannn! akak/adik penjual kata, ada range kain yg sama je..tapi harga lain-lain sebab corak/design. Yang latest design adalah paling mahal.

antara corak baru..

pandai adik ni berkempen..rajin layan aku, lilit-lilit tunjuk sample....dekat 10 kain dia duk bukak, lilit-lilit..tunjuk lawa ke tak..ko mmg tau dikkkk....pandai ko menjual..hehhehe.
Pasal warna gak, dia tunjuk yg unik-unik..dia ckp warna yg unik mak-mak datin suka...eheks...
pandai ko meng-influence akak niiiiiiii....

adik manis yg oso pandai menjual...tak kisah bukak kain banyak-banyak...tapi mmg le kan..tu je cara paling berkesan nak tarik pelanggan. Ada kedai yg aku masuk ala2 tak berapa layan.. yelah...maybe kain dia mahal-mahal...mana seswai dgn mak yg sempoi nihhh..

manis adik ni kannnn...? kalau dah dia bukak dlm 10 kain, lilit-lilit, tayang-tayang camtu..surelah aku terpengaruh.....weh, kesian oke kalau tak beli.penat dia buat demo...

selain kain sutera aku beli gak kain batik...cantik-cantik..

lawa ek..now ni yg tgh 'in' adalah crip digital ke apa tah namanya..hiks...

ni pun lawa..

aku suka kalernya..


dah abih beli sutera bagai..meh beli keropok pulak..

ok..penat sudah....


overall, not bad lah trip ni...
jom ke ganu!

8 comments:

kucingorengemok said...

yoohoo! adakah aku orang yang pertama ke mari? selamat berumah baru... bulan depan aku pulak ;)

nasib baik aku tak keje gomen, kalau tak rambang mata borong batik!

afendi ariff said...

aku 3rd pun jd la....

@xiM said...

wohooooo..

dah cantik kedai makan kat pantai batu burok tuh..lama tak pi sana..

hajah zainab bt abdullah said...

salam catz,

rindu nak balik ganu!

catz said...

kog,

selamat dtg ke rumah baru..
errrr...mak pindah umah baru..ko tak nak kasik hadiah keww?
pasu bunga ke..?
kuali leper utk goreng berger oblong keww..
eheksss..

catz said...

affendi arif,
yeee..
tempat ke 3 jatuh kpd.....afendi arif.,,,
hehehhe.,,tepuk..tepuk.,,tepuk..
selamat dtg ke rumah baru...

catz said...

axim,

food court dah cantik....
tapi jual benda yg sama je semua..
:).
nak mkn nasik kena pi tmpt lain..
azabss..

catz said...

mama,
kalau rindu balik lah...
mcm2 ada..
catz nak kirim nasik dagang ganuuu...
seploh bungkuss..
hihihiji