Monday, November 23, 2009

Sotong goreng tepung

Lately suka makan ni...
semalam buat ni utk minum ptg (heh...makan benda ni sambil tgk the biggest loser dan jamie masak)...

sotong goreng tepung


bahan-bahan:

sotong
tepung jagung
serbuk kari
garam
minyak
telur
tisu paper


Mudahnya nak sediakan.
Buang kulit sotong, bersihkan, hiris sotong (hiris bulat), cuci bersih dan toskan.
amik tisu paper/kitchen towel bungkus sotong supaya airnya kering serap di tisu (kalau tak mau meletop-meletop masa goreng, habis ko kena bersilat masa goreng).
Pecahkan telur, kacau
amik tepung jagung, buh rempah kari dan garam sedikit, gaul rata.


Panaskan minyak.
Amik sotong, celup dlm telur, golek-golekkan dalam campuran tepung tadi dan masukkan dlm kuali...cressss....cressssssssssss....!!! zassss...zresssss!
kejap je..tak sampai seminit dah masak dah..angkat. toskan atas kitchen towel.
Hidang...dgn sos cili .

nyum-nyummmmm...

eh, makan ni sambil tgk the biggest loser pun boleh habis sepinggan.
hiks.
tak sabar nak tgk 'The Biggest Loser Asia' start 24 November 2009.

9 comments:

Tijah said...

kehkehkehhhh!

tengok biggest loser sambel makan sutun?

btw. tak lama lagi aku syak misti ada tomyam curik gamba sutun ko masuk menu diorang nih...

kojah said...

akak, gne serbuk kari apa?

catz said...

Tijah,
tu laaaaa..tak insap pun..sedap je menyuap ke mulut habis sepinggan..hehhee...mcm tak berkesan dah tgk the biggest loser..ihiks..
tulah..bukan semenggah beno gambar makanan aku..nak gak cilok buh dlm buku menu,..
kalau ko, ko marah tak tijah..
so now aku bajet perasan gambar lawa sebab ada yg sudi cilok..hhehehhe.
Tijah, ko kalau nak bukak restoran panggil aku shoot gambar food eh, upahnya mkn free seumur idup..boleh..hhehehhe

catz said...

Kojah, serbuk kari daging adabi..
takj kisah serbuk kari apa pun, just nak bagi rasa utk tepung je..
:)

makcik rokiah said...

melets!
ade resepi begedel tak catz?
nak raya aji nih daging fresh mesti byk...

catz said...

makcik rokiah,
ko tgk blog lama mak, search 'begedel' kat kotak search..
sana ada resepi begedel..
hiks.
wah...kiah..ko nak masak ek..ko duk mana?anto mak sket..

INTAN RH said...

Catz, simple tp sedappppp....yum..yum..yum...

neezareef said...

camtu je..npk senang..x yah buh black peppar ek..nk try lah...tp hasilnye ntah le..kekekek

yup..x sabo gak tgk biggest looser asia tuh..

mummy irfan said...

catz..kite dah cuba sotong goreng tepung nih..sedapnya..thanks letak resepi kat sini..