Sunday, November 15, 2009

Potato salad

potato salad

malam tadi buat potato salad...

Bahan-bahan:

potato pink

bawang besar (kuning)
celery (batang dan daun )
parsley

limau kasturi-amik jus
mayonis
serbuk lada hitam

seketul ais kiub-pecah2kan

kentang pink

langkah pertama: cuci kentang, takyah buang kulit, hiris dan rebus sebentar.buh garam sket masa rebus.lepastuh toskan kentang.

potong kentang

langkah pertama: cuci kentang, takyah buang kulit, hiris dan rebus sebentar.buh garam sket masa rebus.lepastuh toskan kentang.
parsley

celery (yg dah tumbuh daun sebab beli dah 2 minggu terbiar,,daun tuh yg sedap plus btgnya adalah crunchy)

bawang kuning, parsley, limau, mayonise dan serbuk lada hitam

hiris-hiris (bwg, pasrley, celery)

campur mayonise, bhn hiris,lada hitam

gaul-gaul, kentang, buh lada hitam, perah jus limau kasturi, ais kiub

tada....nyum-nyummmmm....sedaps!

ok....

now packing, berkejar to airport..
flight lewat petang...
cerita trip Perak akan bersambung kemudian...
till then..tata..

a.w.a.y.

17 comments:

LYS said...

cute lar plak kentang tu...

kucingorengemok said...

aku sedikit gentar dengan parsley itu... adakah ia mempunyai perasaan seperti daun ketumbar? org melayu panggil parsley apa ek?

afendi ariff said...

kompius la aku...ko ni keje ke tak?setahun bape ari cuti?heh....

Neeza.Areef said...

yummy la catz oiii...

Anonymous said...

salam catz, asik away jek. tp sempat lg memasak. great job!

Aleeza Zaily said...

Hi Catz: lama tak melawat kan... dah ada rumah baru pun... ekekeke... naper tak diberitahu fungsi sebenar ice cube tuh?

kucinggorenggemok: parsley = daun ketumbar

Wahidah said...

sis ne asyik bercuti jer kan..bestnya....

Hajah Zainab bt Abdullah said...

mama suka makan mashed potato!

catz said...

makcik rokiah,
aww..ko nihhhh.,.,.kentang pun cute ek..pinkish-pinkish gitewww..
ihiks...ha..cepat le buat...eheks..

catz said...

kog,

aku guna english parsley..tah dia tulis gitu kat bungkusan dia..dah le susah carik..kat cold storage baru ada..
yg chinese parsley tuh adalah sama dgn daun sup...yg ketumbar itu, corriender leaves kot..
(eh..jadik kelas parsley plak)...
eheks..eenglish parsley ni takdelah sekuat daun ketumbar baunya dan rasanya, ok je lah..tapi utk lidah melayu kita, mcm tak berapa lah best..tapi utk salad ni, takyah letak pun tak pe..tak mendatangkan apa pun..sodap je without cik pars nih..ihiksssss...
eh noks, ko penah duduk obersea kan..bukan biasa ke dgn daun2 ni???

catz said...

affendi,
aku kojer le..
berjln hujung minggu + hari cuti..
:)
keje mencarik sesuap eh bersuap2 nasik..

catz said...

neezaref,

haa..cepat tryyyyy..
hiks...

catz said...

INTAN RH,

berjalan tu berjalan gak..
masak memperasapkan dapur oso mestiii...kurangkan stress gitu..

catz said...

INTAN RH,

berjalan tu berjalan gak..
masak memperasapkan dapur oso mestiii...kurangkan stress gitu..

catz said...

Aleeza,
hiii...welkem back..
lama dah tak nampak awak..
blog awak pun jrg sgt updet...
fungsi ais kiub? utk supaya mayonise tu bila sejuk kental sket dan lekat kat kentang...dan salad ni oso sedap di mkn sejuk....

catz said...

wahidah,
bila nak jumpa..before u fly ke sana itewww..
nanti wahidah je yg asyik berjalan..
bestnyaaa

catz said...

hajaz zainab@mama,

kalau mash potato lagiii senang kan mama..rebus je..lenyek..hiks...