malam tadi buat potato salad...
Bahan-bahan:
potato pink
bawang besar (kuning)
celery (batang dan daun )
parsley
limau kasturi-amik jus
mayonis
serbuk lada hitam
langkah pertama: cuci kentang, takyah buang kulit, hiris dan rebus sebentar.buh garam sket masa rebus.lepastuh toskan kentang.
potong kentang
langkah pertama: cuci kentang, takyah buang kulit, hiris dan rebus sebentar.buh garam sket masa rebus.lepastuh toskan kentang.
langkah pertama: cuci kentang, takyah buang kulit, hiris dan rebus sebentar.buh garam sket masa rebus.lepastuh toskan kentang.
celery (yg dah tumbuh daun sebab beli dah 2 minggu terbiar,,daun tuh yg sedap plus btgnya adalah crunchy)
bawang kuning, parsley, limau, mayonise dan serbuk lada hitam
hiris-hiris (bwg, pasrley, celery)
campur mayonise, bhn hiris,lada hitam
bawang kuning, parsley, limau, mayonise dan serbuk lada hitam
hiris-hiris (bwg, pasrley, celery)
campur mayonise, bhn hiris,lada hitam
gaul-gaul, kentang, buh lada hitam, perah jus limau kasturi, ais kiub
tada....nyum-nyummmmm....sedaps!
tada....nyum-nyummmmm....sedaps!
ok....
now packing, berkejar to airport..
flight lewat petang...
cerita trip Perak akan bersambung kemudian...
till then..tata..
a.w.a.y.
now packing, berkejar to airport..
flight lewat petang...
cerita trip Perak akan bersambung kemudian...
till then..tata..
a.w.a.y.
17 comments:
cute lar plak kentang tu...
aku sedikit gentar dengan parsley itu... adakah ia mempunyai perasaan seperti daun ketumbar? org melayu panggil parsley apa ek?
kompius la aku...ko ni keje ke tak?setahun bape ari cuti?heh....
yummy la catz oiii...
salam catz, asik away jek. tp sempat lg memasak. great job!
Hi Catz: lama tak melawat kan... dah ada rumah baru pun... ekekeke... naper tak diberitahu fungsi sebenar ice cube tuh?
kucinggorenggemok: parsley = daun ketumbar
sis ne asyik bercuti jer kan..bestnya....
mama suka makan mashed potato!
makcik rokiah,
aww..ko nihhhh.,.,.kentang pun cute ek..pinkish-pinkish gitewww..
ihiks...ha..cepat le buat...eheks..
kog,
aku guna english parsley..tah dia tulis gitu kat bungkusan dia..dah le susah carik..kat cold storage baru ada..
yg chinese parsley tuh adalah sama dgn daun sup...yg ketumbar itu, corriender leaves kot..
(eh..jadik kelas parsley plak)...
eheks..eenglish parsley ni takdelah sekuat daun ketumbar baunya dan rasanya, ok je lah..tapi utk lidah melayu kita, mcm tak berapa lah best..tapi utk salad ni, takyah letak pun tak pe..tak mendatangkan apa pun..sodap je without cik pars nih..ihiksssss...
eh noks, ko penah duduk obersea kan..bukan biasa ke dgn daun2 ni???
affendi,
aku kojer le..
berjln hujung minggu + hari cuti..
:)
keje mencarik sesuap eh bersuap2 nasik..
neezaref,
haa..cepat tryyyyy..
hiks...
INTAN RH,
berjalan tu berjalan gak..
masak memperasapkan dapur oso mestiii...kurangkan stress gitu..
INTAN RH,
berjalan tu berjalan gak..
masak memperasapkan dapur oso mestiii...kurangkan stress gitu..
Aleeza,
hiii...welkem back..
lama dah tak nampak awak..
blog awak pun jrg sgt updet...
fungsi ais kiub? utk supaya mayonise tu bila sejuk kental sket dan lekat kat kentang...dan salad ni oso sedap di mkn sejuk....
wahidah,
bila nak jumpa..before u fly ke sana itewww..
nanti wahidah je yg asyik berjalan..
bestnyaaa
hajaz zainab@mama,
kalau mash potato lagiii senang kan mama..rebus je..lenyek..hiks...
Post a Comment