Friday, November 20, 2009

Makan malam di Lumut

Kalau ke Lumut, banyak sangat gerai/restoran seafood. dari Pekan Lumut, hinggalah sekitar jalan nak ke Manjung dan Teluk Batik. Jauh actually dari hotel nak ke Lumut/Manjung. dekat 30 minit...tapi sebab aku memang tak nak dinner kat hotel. Aku nak makan kat gerai seafood/ikan bakar..so gigih lah pi turun. Plan nak balik sebelum maghrib, sebab jalan nak masuk resort ni, sempit, sunyi dan gelap. Takut gak..

Memula pi merayap ke Teluk batik, makan eskrem, amik gambar, then baru makan. Aku dah tersgt confuse dgn jalan-jalan di Manjung menghala Lumut dan Teluk Batik. Banyak sgt simpang yang boleh tembus sana, tembus sini, sudahnya tersesat ke area TLDM base, patah balik aku dah tak jumpa gerai yg aku dah aim nak mkn masa on the way ke Teluk Batik tadi. tapi ternampak satu gerai ikan bakar..boleh lah..malas dan tak koser dah nak carik kedai tu..

Nama kedai: Ikan Bakar Lumut


Teringin nak makan kerang bakar dan sotong goreng tepung. Dan order juga sayur , telur, sup tulang dan nasi goreng cina.

Ikan pari bakar, rasa ok..sedap . Aku bagi markah B++

kuah/cicah asam

sotong goreng tepung, rangup dan sotongnya besar-besar, markah A++

sup tulang, A-

kerang bakar, besar-besar...

sos kerang bakar

kailan goreng

telur bungkus..yg ni so-so je..


overall, kedai ni masakannnya sedap. Service cepat! ada lalat telah terbang dan tersadai masuk dlm air tembikai laici aku..dah minum separuh. Aku panggil adik waiter tuh, dia dtg dan tukar air baru... :). kembung cik kiah. Harga kedai ni reasonable lah...ok.

sudahnya balik dah pukul 8 malam. Menggagau carik jalan balik. Gelap, sempit, kalau berselisih di selekoh mmg bahaya. Alhamdulilah selamat sampai hotel.

10 comments:

Tijah said...

aku dah tau rumahmu dimana. hahhahaa. terjahhh. terjahhh..

atty's said...

adui ..berbunyi peyut aku tgk semua food ni cik kiah ..ooooi ..

neezareef said...

wpn ikan pari bako tu dpt B++ jek tp npk cam best je dah curah sambal tuh

kucingorengemok said...

wah wah ikan pari dia nampak sungguh mantap! ps: mamat merikan tu mmg boleh tahan sukatinya nak bukak kedai ke tidak, aku pun sllu kecewa

catz said...

Tijah..
ko dah beli begel kahhhh??
meletups kannn...
ihiks....
mari le..bleh kita bergosipan..
hemm...
:)

catz said...

Tijah..
ko dah beli begel kahhhh??
meletups kannn...
ihiks....
mari le..bleh kita bergosipan..
hemm...
:)

catz said...

atty,

aku duk teringat sotong goreng tepung je..terngiang2 kerangupan dan kesedapannya..weh..bila kita nak ngeteh or mencendol nihhh???

catz said...

neeza,
ikan bakar tu sedap..tapi belum sampai tahap A, tuh yg bagi B+++..
ihiks...

catz said...

kog,
apa lagi..
pi kedai carik ikan pari..
sometimes, i just wonder why we are so excited to have 'ikan bakar' yg konon2 once a while je kita boleh makan...maybe sebab masa, nak carik gerai sedap and apa2lah...
padahal we can have it at home..
carik jelah resepi best and bakar in our own kitchen or beli bbq set ..
hehehehheee....

tu lah.kecewa mak..dah terbayang lah kuah rojak etc..aku dtg..sepiiiii je...kuciwa dgn mamak tuh...sukatik dia je kan...

~Sasha Farina~ said...

oh menarik menarik... boleh cuba lain kali ke sana!