petang ni sure jalan akan jam di mana-mana.
sure dah plan nak masak apa ek esok?
balik kampung last week, aku belajo buat rempeyek.
Ha..ni berguru direct dengan tokey rempeyek.
Sebenornya, macam malas, tapi dari sebelum balik lagi, tokey rempeyek dah ckp yg dia dah beli dan prepare segala bahan. So salah satu sebab gaklah aku gigih belajo ni.
Pagi-pagi lagi aku dah dgr cikgu aku ni pot-pet-pot-pet..!!
" bangunnnnnnnnnnnnn....!!!! kata nak belajo buat rempeyek..!!"
awww...mcm bunyi petir di situ (kalau dia kejut aku dgn lemah lembut, mmg aku bukak mata sebelah (tuh pun bukak separuh je)..pastuh katup balik, tarik selimut semula).kih-kih-kih.
Pastuh aku dgr bunyik org mesin kelapa, nak amik santannya lah kot.
So...gosok-gosok mata lepas subuh tuh..gigih ke dapur. Aku tgk cikgu dah deret-deretkan bahannya. Adik aku tgh mesin jinta, tumbar, bawang. (eh..ajaib..adik aku dah bangun time-time gitu...magik! biasanya kalau cuti semester, kalau matahari belum bersinar cerah hampir tegak atas kepala tuh dia mmg berhibernasi kat bilik...gempa bumi 15 skala ritcher pun belum tentu dia bangun.). eh...terkutuk adik aku pulak raya-raya ni.hiks.
Ok..sesambil gosok mata, aku pun mengambik gambar segala bahan. Gambar jintan,tumbar aku belum sempat amik dah terkisar halus dlm blender pulok.
Ok..aku listkan bahan-bahannya. ni utk catatan aku lah..kot esok aku dpt hidayah nak buat rempeyek ke..jual online.hheheheeeeeeee..
Bahan-bahan:
Tepung
santan - 2 mangkuk besar
bawang merah- 5 ulas
bawang putih- 3 ulas
jintan- 3 sudu besar
biji ketumbar- 3 sudu
ikan bilis - 2 gengam
kacang tanah - 2 cawan (cuci dan toskan).
telur - 2 biji
air kapur - 3 sudu
garam
minyak utk menggoreng
ok.
cara-cara:
Kisar bawang merah, bawang putih, ikan bilis, jintan manis, biji ketumbar.
Bubuh telur dalam tepung dan bahan kisar tadi, gaul sebati.
Masukkan santan sedikit demi sedikit, kepekatan tuh agak-agak ye.
Kacau pelan-pelan kalau laju sgt takut terpelanting mangkuk.
Bubuh garam, dan air kapur.
Kacau sebati.
Sesambil tuh panaskan minyak dlm kuali lah.
Then bila kepekatan dah ok...amik dua senduk bancuhan dan kacang sket or if suka bleh buh ikan bilis. campur, dah lengserkan sedikit demi sedikit kat tepi kuali.
Siram-siram dgn minyak, ia akan menggelongsor senirik ke dalam minyak.
Goreng hingga garing, kecoklatan, api jgn besar sgt, karang kacang tak masuk tepung pulak hangus. Sederhana je.
Angkat dan toskan, sejukkan sebelum masuk dan tutup dlm bekas.
pecahkan telur
(pergh..aku belajo buat rempeyek sambil pegang kamera slr..ihiks, seb baik tak masuk dlm tepung kamera aku).
(pergh..aku belajo buat rempeyek sambil pegang kamera slr..ihiks, seb baik tak masuk dlm tepung kamera aku).
Kacau sebati sambil main-main...
Ha..dah berenang-renang rempeyek ku..ihiks....balik-balikan tunggu kacang masak dan tepung dah agak kecoklatan rangup...angkat.Ha..dah bleh buh kat kuali..yang elok sekepingsekeping tuh cikgu buat, yang pecah bertempiaran tuh aku yang buat..hehhehe..fail...
namun setelah beberapa percubaan, boleh dikatakan agak berjaya,
Kitarang buat rempeyek mmg tak guna acuan, ni gaya bebas je namanya...
Oh ya..untuk sesi belajar rempeyek ni..aku panggil sekumpulan QC khas yang berkaki empat.
Ha..tulah dia...3 ekor ni..tgh meeting tunggu production goreng 1st batch...(eh..korang bergosip ngata-ngata aku ye? ewahhh...cam joyah.)
Oke..QC-QC tengah rasa...khusyuk oke..maklumlah makan free..lajuuuuu je korang ek.
ok..setelah kenyang, meeting..pot..pet..pot..pet...prong..prang..prong..prang..
see...dah siap..tgh tunggu results dari QA
yey!
ok..dah siap satu balang besar...ngap..krupppp...krappppp!
ok..setelah kenyang, meeting..pot..pet..pot..pet...prong..prang..prong..prang..
see...dah siap..tgh tunggu results dari QA
yey!
ok..dah siap satu balang besar...ngap..krupppp...krappppp!
ok..nanti aku nak buat senirik pulak . Yang habiskan goreng satu balang tuh cikgu = emak aku.
hehheehheheeeeeeeeeeee..
hehheehheheeeeeeeeeeee..
19 comments:
Catzs...
pakai tepung gandum??? bukan tepung beras ker....cuba refer balik kat cikgu...hihihihiihihhi
yup mama..
aku salaha taip..memandai je..mmg bukan tepung gandum..laju je aku taip tadik..hahahhaah
hahaha. amboi QC strict sungguh.
Selamat Hari Raya Aidil Adha catz.
wah suka nya aku tengok rempeyek bebas ni... sebab dia lagi garing. Yang ada acuan tu biasa tebal sikit. Kalau tumpi sama ker catz?
len mcm betul rupanya...heh!
Selamat Hari Raya Aidil Adha!
kacang tu bleh eh goreng temtu? xyah sangai dulu ke?
peberet mama! tapi tak pernah buat. ada masa nak cuba...ikut catz punyer method.
wah wah dah lulus la buat rempeyek. lesen rating rempeyek laku di pasaran ahahahah. tolong dh xde modal nk blorg. rindu nk berwongga
catz.. nnti time u buat s'diri nnti tolong sukat eakk.. 2 mangkuk besar santan tu bape ml agak2 nyer
Syioknya buat tempeyek sendiri.
anne,
kelas tak QC aku..hahhahaha...kihkihkih..strict ko..
selamat hari raya utk anne juga.
Tijah,
kacang buh dlm tepung..
tak yah sangai...api jgn besar sgt takut kacang tak masak..
afendi,
ko tak pernah mkn rempeyek kah??
sedap oke..ni tgn jawa yg buat,.
selamat hari raya,..
Azibam,
tumpi lebih kurang sama je bahannya..
kacang ganti dgn kacang hijau..
aku lagi suka yg gaya bebas cam nii
ramadhan,
dah lulus ok..
karang buat sendiri belum tentu lagi..hahahha...
weh..u life oso interesting..blog lah about ur daily life as training pilot...that is interesting oke..
blog ko dah bersawang gila lah..pi sapu sana..
mama,
try lah ikut method tu..
catz ni baut senirik belum tentu jadik..hahahaha
sawa,
ok..nnati saya suka betul2..
sebenarnya kecairan tuh agak2 je..
nanti kalau saya buat saya suka tepat2.
geraugebang,
kalau aku buat sendiri, belum tentu jadik..hahahahha
Nape saye buat jadi mcm ade glembung2 eh?sy x bubuh telur...
Post a Comment